Αόρατο Μέτωπο: Ο νέος στρατηγικός άξονας Αιγύπτου-Τουρκίας, τα Drones σε Μυστική Βάση και ο κοινός Proxy Πόλεμος σε Σουδάν-Σομαλία

Σε μια ιστορική καμπή για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026, μια θεμελιώδη στρατιωτική συμφωνία πλαίσιο. Η συνάντηση στο παλάτι Al-Ittihadiya του Καΐρου, η οποία συνοδεύτηκε από πλήρεις τιμές και την […]

Σε μια ιστορική καμπή για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026, μια θεμελιώδη στρατιωτική συμφωνία πλαίσιο. Η συνάντηση στο παλάτι Al-Ittihadiya του Καΐρου, η οποία συνοδεύτηκε από πλήρεις τιμές και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, σηματοδοτεί πιθανότατα το τέλος μιας δεκαετούς αντιπαράθεσης. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αδελφό» και «πλέον επίτιμο προσκεκλημένο», επισφραγίζοντας την έναρξη μιας νέας εποχής που υπερβαίνει τη τυπική διπλωματική επαφή και εισέρχεται στο πεδίο της στενής αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η στρατιωτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Άμυνας, τον Στρατηγό Αμπντελ Μεγκίντ Σακρ και τον Γιασάρ Γκιουλέρ, αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς 18 μνημονίων συνεργασίας που καλύπτουν τομείς από τη φαρμακοβιομηχανία και τη γεωργία μέχρι την κοινωνική προστασία και τον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, οι δύο ηγέτες έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης του διμερούς εμπορίου από τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ερντογάν υπογράμμισε τη δυναμική των τουρκικών εταιρειών στην Αίγυπτο, οι επενδύσεις των οποίων αγγίζουν πλέον τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Σίσι τόνισε πως η Αίγυπτος παραμένει ο κεντρικός εταίρος της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο.

Η μυστική αεροπορική βάση στην Αίγυπτο με Τουρκικά Drone και ο Πόλεμος στο Σουδάν

Πίσω όμως από τις επίσημες δηλώσεις, μια βαθύτερη και πιο σκοτεινή στρατιωτική συνεργασία φαίνεται να εξελίσσεται στα νότια σύνορα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με εκτενή έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τους New York Times και το Reuters, η Αίγυπτος φαίνεται να εμπλέκεται πιο ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν, χρησιμοποιώντας προηγμένη τουρκική τεχνολογία. Δορυφορικές φωτογραφίες από τις εταιρείες Vantor και Planet Labs, που αναλύθηκαν, αποκαλύπτουν την παρουσία τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar Akinci στην απομακρυσμένη Αιγυπτιακή βάση του East Oweinat.

Τα Akinci, ικανά για πτήσεις 24 ωρών σε μεγάλο υψόμετρο και μεταφορά βαρέος οπλισμού, φέρονται να πραγματοποιούν πλήγματα κατά των δυνάμεων των RSF, στηρίζοντας τον τακτικό σουδανικό στρατό (SAF).

Η αλλαγή στάσης του Καΐρου, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε εφοδιαστική υποστήριξη, πυροδοτήθηκε από τις ραγδαίες προελάσεις των RSF στο Νταρφούρ και την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης αλ-Φασίρ.

Η αιγυπτιακή προεδρία έχει καταστήσει σαφές ότι η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταθερότητα του Σουδάν, θέτοντας «κόκκινες γραμμές» που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα του γείτονά της.

Η παρουσία των Akinci στο East Oweinat, σε συνδυασμό με την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού σε δύο νότια αεροδρόμια τους τελευταίους οκτώ μήνες, υποδηλώνει ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία συντονίζουν πλέον τις κινήσεις τους σε έναν πόλεμο υψηλής τεχνολογίας, μετατρέποντας το Σουδάν σε πεδίο επιρροής του νέου άξονα Καΐρου-Άγκυρας.

Η συμμαχία Τουρκίας-Αιγύπτου στο Κέρας της Αφρικής και η Σομαλία

Η γεωπολιτική αυτή σύμπραξη επεκτείνεται και στο Κέρας της Αφρικής, όπου η Τουρκία και η Αίγυπτος ευθυγραμμίζονται κατά των κινήσεων που απειλούν τη συνοχή της Σομαλίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Σομαλιλάνδη ως «απαράδεκτη», μια θέση που βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Αίγυπτο, η οποία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης της Σομαλίας.

Η ανάπτυξη τουρκικών F-16 στο Μογκαντίσου και οι βλέψεις για γεωτρήσεις στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, σε συνδυασμό με την αιγυπτιακή διπλωματική στήριξη, δείχνουν ότι η Αφρική αποτελεί πλέον το κεντρικό θέατρο ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων (proxy war), όπου η Τουρκία και η Αίγυπτος λειτουργούν ως ενιαίος πόλος ισχύος απέναντι σε τρίτα συμφέροντα. Η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου στην Άγκυρα αναμένεται να επικυρώσει περαιτέρω αυτή την πολυεπίπεδη στρατηγική συμμαχία κάτι που θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς από την Αθήνα για να εκτιμηθεί πιθανό πρόβλημα από Ερντογάν μέσω επιρροής και στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν και η ανάμνηση της Kemal Reis: Η στρατηγική της Άγκυρας και η πραγματικότητα στο πεδίο

Ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να θεσμοθετήσει το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η ιστορική μνήμη από το πεδίο του Αιγαίου υπενθυμίζει τα όρια μεταξύ προπαγάνδας και στρατιωτικής πραγματικότητας. Από τον εμβολισμό της φρεγάτας Kemal Reis έως τις αερομαχίες-ενέδρες των ελληνικών F-16, αναλύουμε πώς η ελληνική αποτρεπτική ισχύς ακυρώνει στην πράξη τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Σουηδία: Επιλέγει 4 φρεγάτες FDI – Τα θετικά νέα για την Ελλάδα και η δικαίωση του στόλου

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη, 19 Μαΐου...

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για την πενταετή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα μέσω IMET

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των...

Η επιστροφή των PATRIOT και οι υπερβολικές αντιδράσεις για την διασπορά των ΕΔ σε Ελλάδα & Κύπρο

Ξεκάθαρες απαντήσεις από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιστροφή των Patriot στις βάσεις τους, τη μεταστάθμευση Mirage στην Κάρπαθο και την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Περισσότερες Εξελίξεις