18.5 C
Athens
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO

0
Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO

Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Ρωσίας κατά της Φινλανδίας και γενικά των Σκανδιναβικών χωρών θα θέλαμε να εξηγήσουμε μερικά πράγματα και να σταματήσουμε υπερβολές που εκτοξεύονται εκ της Ρωσικής μεριάς αυτην την φορά.

Η Φινλανδία δεν είναι Ουκρανία και δεν είναι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή αλλα είναι ξεκάθαρα Δυτική χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση το NATO να την αφήσει μόνη σε έναν πόλεμο με την Ρωσία.

Απο την άλλη, η Ρωσία με τον πόλεμο της Ουκρανίας ρισκάρει να καταρρεύσει γενικά η ασφάλεια της Μόσχας αλλα και της Αγίας Πετρούπολης σε περίπτωση που η Φινλανδία μπει στο NATO και σε αυτό δεν ευθύνεται κανείς άλλος πέρα απο αυτόν που αντι να επιδιώξει να πετύχει μια γρήγορη στρατηγική νίκη και να πάει σε διαπραγματεύσεις, άλλαξε το status quo στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και προσπάθησε ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.

Αρκετοί φαίνεται να έχουν υποτιμήσει τις δυνάμεις του NATO και γενικά των Ευρωπαϊκών χωρών κάτι που δεν συμμερίζεται κανένας σοβαρός αναλυτής τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO
U.S. Army photo by Staff Sgt. Walter Carroll

Οποιαδήποτε υποτίμηση των δυνάμεων του NATO και κυρίως των ΗΠΑ λαμβάνει χώρα στα πλαίσια ψυχολογικών επιχειρήσεων που αντίστοιχα γίνονται και απο την Δύση για τις Ρωσικές και Κινεζικές δυνάμεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ως σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων και ψευδαίσθησης ότι ο εκφωνητής είναι «επαναστάτης» με στόχο την προσέκλυση περισσότερου εκνευρισμένου για δικούς του λόγους κόσμου.

Προφανώς, η υποτίμηση των δυνάμεων της CSTO με βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι και αυτή εν μέρει λάθος καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνιστώσες μεταξύ του πολέμου εναντίον του NATO και ενός ουσιαστικά «εμφυλιακού πολέμου».

Ο Πόλεμος όμως αυτός αποκάλυψε πράγματα που μέχρι και Ρώσοι αναλυτές στην Ρωσική τηλεόραση παραδέχτηκαν με βασικό στοιχείο ότι ο Ρωσικός στρατός δεν έχει μεγάλη πρόσβαση σε νέα όπλα και στηρίζεται ως επι το πλείστον σε Σοβιετικό μη-εκσυγχρονισμένο υλικό.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO
Photo by mil.ru, CC BY 4.0

Ακόμα, o Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ) ή αλλιώς CSTO έχει ως μέλη την Αρμενία, την Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν που πέρα απο τη Ρωσία δεν παρατάσουν σημαντικές δυνάμεις.

Η πραγματικότητα που μπορεί πολλοί να καλύπτουν πίσω απο Πυρηνικές Δυνάμεις και άλλα ανούσια συμπεράσματα που απλα θα οδηγήσουν στην καταστροφή του πλανήτη χωρίς κανέναν νικητή, είναι ότι συμβατικά το NATO μπορεί να πολεμήσει στο έδαφος του ή στο Φινλανδικό έδαφος μια Ρωσική εισβολή αν δεν χρησιμοποιηθούν πυρηνικές βόμβες και με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τοπικά.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner GULF OF CADIZ (Oct. 10, 2019) NATO Allied forces transit the Gulf of Cadiz during a photo exercise as part of Dynamic Mariner 2019 as seen from the U.S. Navy guided-missile destroyer USS Gridley (DDG 101). The NATO Maritime Command-led Dynamic Mariner/Flotex 19 (DYMR/FL19) is an exercise that tests NATO’s Response Force Maritime Component and enhances the flexibility and interoperability amongst Allied nations. DYMR/FL19 involves ships, submarines, aircraft and personnel from fifteen Allied nations converging off the coast of Spain. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner)

Πώς τεκμηριώνεται αυτό;

Τεκμηριώνεται με βάση ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των μελών του NATO είναι αρκετές φορές πολλαπλάσιοι απο τον αμυντικό προυπολογισμό της Ρωσίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η δικαιολογία εδώ αρκετών που υποστηρίζουν το αντίθετο ήταν, οτι η Ρωσία έχει την δυνατότητα να υποτιμήσει αρκετές φορές το Ρούβλι και εκμεταλλευόμενη τα χαμηλότερα κόστη καθώς μιλάμε για εγχώρια παραγωγή οπλισμού πετυχαίνει καλύτερη απόδοση κόστους – παραγωγής απο τις χώρες του NATO, κάτι που μπορεί να ισχύει αλλα μόνο σε έναν μικρό βαθμό καθώς την ίδια δυνατότητα έχουν και αρκετές χώρες του NATO.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO
U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Vernon Young Jr./Released

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν και το μεγαλύτερο στρατό στο NATO τόσο σε αριθμούς όσο και σε τεχνολογικές δυνατότητες έχουν περίπου 763 δισ. δολάρια αμυντικό προϋπολογισμό για το 2022, με τη Ρωσία να έχει προϋπολογίσει περίπου 52 δισ. δολάρια αμυντικό προϋπολογισμό για το 2022.

Δεν χρειάζεται να βάλουμε στο ισοζύγιο τους αμυντικούς προϋπολογισμούς όλων των χωρών του NATO για να εξάγουμε συμπέρασματα, ποιός είναι πιο έτοιμος για μάχη.

Μα τα πυρηνικά;

Δεν είναι ψέμα οτι η Ρωσία έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυρηνικών πυραύλων και αυξημένες δυνατότητες στο διάστημα αλλα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η αντιπαράταξη των πυρηνικών δυνάμεων δεν έχει καμία ουσία όταν συγκρίνουμε συγκρούσεις, γιατί πολύ απλά αν ξεκίνησει η ανταλλαγή πυρηνικών και απο τις δύο πλευρές, το λιγότερο που θα μας νοιάζει θα είναι το ποιος θα νικήσει.

Ο μόνος τομεας που η Ρωσία και η CSTO φαίνεται να έχουν υπεροχή προς το παρόν είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα μεγάλα διαθέσιμα οπλαστάσια για να μιλάμε για αλλαγή ισορροπιών.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος: CSTO εναντίον NATO
Photo by mil.ru, CC BY 4.0

Τελικά το NATO έχει συμβατική υπεροχή κατά της Ρωσίας;

Σε τεχνολογικές δυνατότητες και σε αρκετές περιπτώσεις και σε αριθμούς ναι το NATO έχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα να επιβληθεί εναντίον οποιουδήποτε εχθρού στον πλανήτη όσο μονόπλευρο και αν ακούγεται για κάποιους, βασίζεται σε στοιχεία προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Όμως, το NATO δεν είναι μια χώρα αλλά στρατιωτικός οργανισμός και προϋποθέτει ότι οι χώρες μέλη του θα συνεργαστούν για κοινό σκοπό, πράγμα αβέβαιο στην εποχή μας, οπότε η σύγκριση που θα πρέπει σωστά να οριστεί θα είναι κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή της Κίνας που και πάλι μέχρι στιγμής ισχύει ό,τι είπαμε παραπάνω.

Απαγορεύεται η αντιγραφή του άρθρου ή κομματιών του άρθρου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD (NEMESISHD.GR)

Νέα σκάφη για την ΔΥΚ – Δωρεά των ΗΠΑ στο Πολεμικό Ναυτικό

0
Νέα σκάφη για την ΔΥΚ - Δωρεά των ΗΠΑ στο Πολεμικό Ναυτικό
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Hannah Kantner

Τέσσερα νέα σκάφη τύπου RHIB παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό ως δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία θα ενταχθούν στη δύναμη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Νέα σκάφη για την ΔΥΚ - Δωρεά των ΗΠΑ στο Πολεμικό Ναυτικό
Photo by hellenicnavy.gr

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε:

«Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, παραδόθηκαν τέσσερα νεότευκτα Σκάφη τύπου RHIB στο Πολεμικό Ναυτικό, ως δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Νέα σκάφη για την ΔΥΚ - Δωρεά των ΗΠΑ στο Πολεμικό Ναυτικό
Photo by hellenicnavy.gr

    Στην παραλαβή των νεότευκτων σκαφών παρευρέθησαν ο Υπαρχηγός ΑΣ, Υποναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ, ο Αμερικανός Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) Πλοίαρχος Μ. Biery USN, ο επικεφαλής του ODC/GREECE  Συνταγματάρχης D. McDonald USA και ο Διοικητής της ΔΥΚ Αντιπλοίαρχος Κ. Νασόπουλος ΠΝ.

    Τα εν λόγω σκάφη πρόκειται να ενταχθούν στη δύναμη της ΔΥΚ αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες».

Διαβάστε ακόμα: ΕΚΤΑΚΤΟ: Στα 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη Τουρκικά μαχητικά – NEMESIS HD

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στα 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη Τουρκικά μαχητικά

0
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στα 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη Τουρκικά μαχητικά

Διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών για πρωτοφανή πρόκληση της Τουρκίας κατά την οποία μαχητικά αεροσκάφη όχι μόνο παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο αλλά πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Photo by Spiridon Ion Cepleanu, CC BY-SA 4.0

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ».

Διαβάστε ακόμα: ΣΟΪΓΚΟΥ: «Η Απελευθέρωση του Λουγκάνσκ πλησιάζει» – NEMESIS HD

ΣΟΪΓΚΟΥ: «Η Απελευθέρωση του Λουγκάνσκ πλησιάζει»

0
ΣΟΪΓΚΟΥ: «Η Απελευθέρωση του Λουγκάνσκ πλησιάζει»
Photo by Mil.ru, CC BY 4.0

Στο συμβούλιο του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας απηύθυνε ομιλία ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού και ανακοίνωσε ότι πλησιάζει η «απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

«Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, προσπαθώντας να καθυστερήσουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, δεν αφήνουν τους ντόπιους να φύγουν από τις πόλεις και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Photo by Минобороны России

Χάνοντας στο «έδαφος», το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να πετύχει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες επιτυχίες σε ορισμένους τομείς, παρουσιάζοντάς τες ως σημαντικές» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΑΜ.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Λουγκάνσκ, φαίνεται να ισχύουν τα όσα δήλωσε ο Σοϊγκού καθώς η άμυνα των Ουκρανών ιδιαίτερα στην περιοχή της Ποπάσνα φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

Είπε επίσης ότι την παραμονή της Ημέρας της Νίκης, οι ουκρανικές αρχές έκαναν μια «περιπετειώδη» προσπάθεια να καταλάβουν το Φιδονήσι καταλήγοντας σε αποτυχία και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πρόκληση στο μέλλον θα αντιμετωπιστεί αυστηρά.

Photo by Минобороны России

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι «εθνικιστές» στο Azovstal συνεχίζουν να παραδίνονται και ως τώρα έχουν παραδόσει τα όπλα τους 1,908 Ουκρανοί και ότι η Ρωσία έχει εκκενώσει πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο προς τα ρωσικά εδάφη υπογραμμίζοντας ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για αποτρέπονται οι θάνατοι αμάχων.

Ακόμα, ο Σεργκέι Σοίγκού δήλωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί σημαντικά η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια του ρωσικού στρατού δεδομένης της επέκτασης του NATO στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Διαβάστε ακόμα: ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΑΤΑΤΟΥΡΚ: Τίμησαν τον «Μεγάλο Ηγέτη» που σφάγιασε Έλληνες – NEMESIS HD

ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΑΤΑΤΟΥΡΚ: Τίμησαν τον «Μεγάλο Ηγέτη» που σφάγιασε Έλληνες

0
ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΑΤΑΤΟΥΡΚ: Τίμησαν τον «Μεγάλο Ηγέτη» που σφάγιασε Έλληνες
Photo by Segafredo18, CC BY-SA 3.0

Ανάρτηση για την έναρξη του «Πολέμου της Αναξαρτησίας» της Τουρκίας έκανε η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα την Τετάρτη 19 Μαΐου εκφράζοντας τον σεβασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του.

Στην ανάρτηση, επίσης, η πρεσβεία επισημαίνει τη στήριξη που παρείχε τότε η Ρωσία στην Τουρκία.

«Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας,» έγραψε στην ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία.

Ως Nemesis HD θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όπως η ίδια η Ρωσία δήλωσε καμαρώνοντας ήταν εκείνη που υποστήριξε την Τουρκία σε αυτό τον πόλεμο και έδωσε μεγαλύτερη δύναμη στον Ατατούρκ ενώ γνώριζε ότι σκοτώνει και εκδιώκει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Διαβάστε ακόμα: Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό – NEMESIS HD

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό

0
Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jensen Stidham

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την πρόθεση της χώρας να αγοράσει F-35, τον αμυντικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο απόκτησης drones.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη για το αν πράγματι χρειαζόμαστε τα μαχητικά F-35 ή θα αποτελέσουν μόνο μήνυμα προς την Τουρκία ο ΥΕΘΑ απάντησε:

«Να σας πω κάτι; Θα τα χρειαστούμε και θα τα χρειαστούμε νομοτελειακά, διότι το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει, ήδη έχει αρχίσει να αποτελεί, αλλά θα αποτελέσει σε μερικά χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by mod.mil.gr

Ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη “LockheedMartin” η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή την ΕΑΒ. Κι επομένως νομίζω ότι αργά ή γρήγορα ασφαλώς και θα αποτελούσε επιλογή της ελληνικής πλευράς.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι κατ’ αρχάς εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας, θυμίζω ότι η αποδοχή αυτού του ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνεται και στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε η δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δένδια, σε μία συζήτηση στη Βουλή που παρακολουθήσαμε όλοι πριν από μέρες.

Θέλαμε να πάμε στην Ουάσιγκτον με τελειωμένη αυτή την υπόθεση, ψηφισμένη δηλαδή τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Σε αυτή, λοιπόν, τη δεύτερη τροποποίηση επισυναπτόταν η επιστολή Μπλίνκεν διά της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35.

Όμως αυτά τα πράγματα έχουν μία συνέχεια και διαδικαστική και συμβολική θα έλεγα και είχε σημασία να φύγουμε από την επίσκεψη αυτή με την έγκριση με κάθε επισημότητα της Αμερικής για την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35».

Ο υπουργός, με αφόρμη ερώτηση του Νότη Παπαδόπουλου για το πόσα χρήματα ξοδεύουμε το χρόνο για νέα όπλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και στο πώς θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Ο Προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε εξοπλισμούς έχει ανέβει μέσα σε δυο χρόνια από τα 500 εκατομμύρια του 2019 και 2020 στα 3,5 δισ. του 2022. Δεν θα είναι όμως ο ίδιος. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με τις εποχές των «ισχνών αγελάδων», είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω πολιτικών προτεραιοτήτων που έφερναν τις δαπάνες για εξοπλισμούς στα 500 εκατομμύρια το χρόνο με πάρα πολλές ανάγκες που με το χρόνο γίνονταν πιο επιτακτικές. Όπως για παράδειγμα, η ανάγκη να αντικατασταθούν οι γηρασμένες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, κάτι το οποίο εν μέρει επιτεύχθηκε με τις τρεις “Belharra” αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, έχουμε και άλλες αποφάσεις να πάρουμε» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, απαντώντας στο αν έχουμε σχέδια να αποκτήσουμε drones δεδομένου ότι Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Κάνουμε τη δουλειά μας και κάνουμε τη δουλειά μας όσον αφορά τις συνολικές απαντήσεις σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο ομολογουμένως η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και καλά κάνει όσον αφορά τις ανάγκες της Τουρκίας. Αλλά εμείς κάνουμε τη δική μας δουλειά.

Απαντήσεις ΥΕΘΑ για F-35, αντιμετώπιση Τουρκικών UAV και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by Ministry of Defence of Ukraine, CC BY 4.0

Οπότε σας διαβεβαιώνω ότι τα Επιτελεία έχουν εκπονήσει τα δικά τους σχέδια κι έχουν αναλάβει, να το πω έτσι, την πρωτοβουλία που χρειάζεται, για να αποκτήσουμε κι εμείς απαντήσεις σε αυτού του είδους την πρόκληση, την απειλή αν θέλετε, η οποία βέβαια δεν είναι και η ειδοποιός διαφορά όσον αφορά στους συσχετισμούς ισχύος.

Μην υπερεκτιμούμε λοιπόν τον παράγοντα χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων και drones από την Τουρκία. Παίρνουμε κι εμείς όμως τα μέτρα μας, κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας και δεν είναι ανάγκη να λέμε και παραπάνω λόγια πάνω σε αυτά.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή σημασία έχει το ότι η Ελλάδα εισακούγεται από τους Συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των Συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον».

Διαβάστε ακόμα: ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ – NEMESIS HD

ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ

0
ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ
Photo by Kremlin.ru, CC BY 4.0

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί μια νέα γενιά όπλων λέιζερ στην Ουκρανία, με στόχο την καταστροφή drones.

Η δήλωση αυτή έγινε από τον Γιούρι Μπορίσοφ, αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μπορίσοφ είπε ότι ένα πρώτο πρωτότυπο νέας γενιάς όπλων λέιζερ, που ονομάζεται «Zadira», χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.

«Τα οπλικά συστήματα λέιζερ έχουν αρχίσει να φτάνουν (στον στρατό). Οι πρώτοι τύποι χρησιμοποιούνται ήδη», είπε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το TASS.

Λίγα είναι γνωστά για το “Zadira” αλλά σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, μπορεί να καταστρέψει έναν στόχο σε απόσταση έως και 5 χιλιομέτρων καίγοντάς τον.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας είπε ότι το νέο όπλο είναι πιο ισχυρό από το σύστημα λέιζερ «Peresvet» που παρουσιάστηκε το 2018 το οποίο είναι σε θέση να τυφλώνει δορυφόρους έως και 1500 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης.

ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ ΛΕΪΖΕΡ: «Καίμε drones στην Ουκρανία» λέει ο Μπορίσοφ
“Peresvet”, Photo by Mil.ru, CC BY 4.0

«Αν το «Peresvet» τυφλώνει, τότε η νέα γενιά όπλων λέιζερ οδηγεί στη φυσική καταστροφή του στόχου – θερμική καταστροφή, καίγονται», είπε ο Μπορίσοφ.

Αυτή η νέα γενιά όπλων θα επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει οικονομία στους πυραύλους τύπου Pantsyr και Tor, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky χλεύασε την είδηση ​​του νέου ρωσικού όπλου λέιζερ, συγκρίνοντας την ανακοίνωση της Μόσχας με τα λεγόμενα «θαυματουργά» όπλα που αποκάλυψε η Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι ναζιστικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να χάνουν.

«Όσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι δεν είχαν καμία ελπίδα στον πόλεμο, τόσο περισσότερη προπαγάνδα γινόταν για ένα καταπληκτικό όπλο που θα ήταν τόσο ισχυρό ώστε να εξασφαλίσει μια καμπή. Και έτσι βλέπουμε ότι στον τρίτο μήνα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, η Ρωσία προσπαθεί να βρει το «θαυματουργό όπλο» της… όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την πλήρη αποτυχία της αποστολής,» είπε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμα: ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΜΠΟΥΣ: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ – NEMESIS HD

ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΜΠΟΥΣ: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ

0
ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΜΠΟΥΣ: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ
U.S. Navy photo by Senior Chief Photographer's Mate Thomas Coffelt

Απίστευτη γκάφα έκανε σε ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών George Bush Jr την ώρα που μιλούσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίνοντας τον Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία σε ομιλία του στο ινστιτούτο George W. Bush, μπέρδεψε τα λόγια του και αντί για Ουκρανία είπε… Ιράκ.

«…Η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή εναντίον του Ιράκ, ε εννοώ Ουκρανία…» είπε χαρακτηριστικά ο Bush ενώ έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας σε χιουμοριστικό τόνο ότι είναι 75 ετών.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΜΠΟΥΣ: Μπέρδεψε την Ουκρανία με το Ιράκ
U.S. Army photo by Spc. Andrew Kosterman/49th Public Affairs Detachment (Airborne)

Υπενθυμίζεται, ότι ο Bush ήταν πρόεδρος όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003, υπό το πρόσχημα ότι είχε όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου, κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Διαβάστε ακόμα: ΈΚΑΝΕ «ΣΚΗΝΗ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Τσαβούσογλου εναντίον Σουηδής ΥΠΕΞ – NEMESIS HD

ΈΚΑΝΕ «ΣΚΗΝΗ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Τσαβούσογλου εναντίον Σουηδής ΥΠΕΞ

0
ΈΚΑΝΕ «ΣΚΗΝΗ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Τσαβούσογλου εναντίον Σουηδής ΥΠΕΞ

Επεισόδιο φέρεται να προκάλεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Σάββατο σε συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε ξαφνικά τους τόνους και φώναξε στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, ότι έχει κουραστεί «με τις φεμινιστικές πολιτικές της».

Photo by Estonian Foreign Ministry – Kohtumine Rootsi Euroopa asjade ja kaubandusministri Ann Lindega, CC BY 2.0

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε «κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών στο Βερολίνο.

«Ήταν μια ιστορική στιγμή για εμάς, και παρ’ όλ’ αυτά ο Τσαβούσογλου είπε ότι ενοχλήθηκε από τη “φεμινιστική πολιτική” της Linde, κάνοντας “σκηνή”,» είπε ο διπλωμάτης του NATO ενώ άλλοι χαρακτήρισαν το περιστατικό «άβολο» και «ντροπή».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία καθώς σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι δύο χώρες και κυρίως η Σουηδία στηρίζουν το PKK.

Τις ανησυχίες της χώρας του ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και στον Αμερικανό ομόλογό του σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Photo by Mevlüt Çavuşoğlu (twitter)

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει το προηγούμενο διάστημα ότι θα ασκήσει ΒΕΤΟ, ωστόσο αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου και σύμβουλός του, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως τίθεται ζήτημα ασφαλείας, το οποίο η Τουρκία θέλει να συζητήσει με τα δύο κράτη.

Παρ’ όλ’ αυτά, τις τελευταίες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται και πάλι κάθετη στη στάση της, αφού ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι Σουηδία και Φινλανδία υποστηρίζουν την τρομοκρατία και δεν έχουν θέση στο NATO και ο Ερντογάν με τη σειρά του είπε να μην μπουν στο κόπο να πάνε στην Τουρκία για συζητήσεις οι φινλανδικές και σουηδικές αντιπροσωπείες.

Διαβάστε ακόμα: «Άκυρο» από Πούτιν σε Ερντογάν για συνάντηση – NEMESIS HD

«Άκυρο» από Πούτιν σε Ερντογάν για συνάντηση

0
«Άκυρο» από Πούτιν σε Ερντογάν για συνάντηση
Photo by Kremlin.ru, CC BY 4.0

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Photo by Kremlin.ru, CC BY 4.0

Στις αρχές Μαΐου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Πούτιν το προσεχές διάστημα και έτσι διαδόθηκε η πληροφορία ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν σύντομα.

Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως σημαντικό διπλωματικό παράγοντα και εν δυνάμει ειρηνοποιό στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Photo by Kremlin.ru, CC BY 4.0

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να δει ευνοϊκά τις φιλοδοξίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία.

Διαβάστε ακόμα: ΚΑΝΤΙΡΟΦ: «Δύσκολη μάχη – Πολεμάμε κατά του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Σχιζοφρενής ο Σολτς» – NEMESIS HD