Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ – ELI COHEN

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Eli Cohen γεννήθηκε το 1924 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από οικογένεια εβραίων σιωνιστών και σπούδασε στο πενεπιστήμιο Φαρούκ στο Κάιρο.

Το 1956 έγιναν στην Αίγυπτο μαζικές απελάσεις εβραίων. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ.

Το 1957 κατατάχθηκε στον Ισραηλινό στρατό. Σύντομα βαρέθηκε και προσπάθησε να ενταχθεί στη Μοσάντ αλλά τον απέρριψαν.

H Μοσάντ τον προσέλαβε τελικά αναζητώντας κάποιον να διεισδύσει στη συριακή κυβέρνηση. Τον βρήκαν από τα αρχεία των απορριφθέντων, αφού κανένας από τους υπάρχοντες κατασκόπους δεν τους έκανε.

Ο Cohen μετακόμισε στη Δαμασκό το 1962. Η Μοσάντ είχε προγραμματίσει προσεκτικά τις κινήσεις του για την οικοδόμηση σχέσεων με υψηλόβαθμους Σύριους πολιτικούς, αξιωματούχους και τη διπλωματική κοινότητα.

Ο Cohen παρείχε ένα ευρύ φάσμα απόρρητων πληροφοριών στο Ισραήλ μεταξύ 1961 και 1965.

Υποστηρίζεται ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσε ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη νίκη του Ισραήλ στον πόλεμο των έξι ημερών.

Ο Cohen τον Νοέμβριο του 1964 δήλωσε ότι επιθυμούσε να τερματίσει την αποστολή του, φοβούμενος ότι θα τον ανακάλυπταν.

Ωστόσο, η Μοσάντ του ζήτησε να συνεχίσει. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας εισέβαλαν στο διαμέρισμά του στις 24 Ιανουαρίου και τον έπιασαν στη μέση επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τον σώσει, όμως τον απαγχόνισαν στην πλατεία Marjeh στη Δαμασκό στις 18 Μαΐου 1965.

Η Συρία έχει αρνηθεί επανειλημμένα τα οικογενειακά αιτήματα για τα λείψανά του.

Το 2019 το Netflix έκανε τη σειρά The Spy, βασισμένη στη ζωή του Cohen.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα