Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το σκεπτικό και οι αλλαγές στα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σημείο αναφοράς του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εκεί εντοπίζει κανείς την ισχύ της χώρας αλλά και παραδείγματα παθογενειών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τους εξοπλισμούς.

Η απόφαση απόσυρσης στρατιωτικού εξοπλισμού και οι αλλαγές στη σύνθεση δυνάμεων λαμβάνεται συνήθως με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η αποτελεσματικότητά του σε σύγκριση με τον νεότερο εξοπλισμό και το κόστος συντήρησης και εκσυγχρονισμού του. Οι πολιτικές και στρατηγικές εκτιμήσεις της χώρας διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Η Ελλάδα εκσυγχρόνισε τα Mirage 2000 εκτενώς το 2004, όταν και παρήγγειλε 15 ακόμα καινούρια Mirage 2000. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε στρατιωτικό εξοπλισμό, η αποτελεσματικότητα των Mirage 2000 είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Το κόστος και η ευκολία συντήρησης του εξοπλισμού και η απειλή που θα αντιμετωπίζει στο μέλλον παίζει ρόλο.

Αυτή η απειλή έχει όνομα και είναι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο τουρκικός στόλος έχει πληγεί σοβαρά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Παρ’όλα αυτά, δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι οι Τούρκοι εμπιστεύονται πολύ την αμυντική τους βιομηχανία και τις δυνατότητές της. Μπορούμε να αναμένουμε ότι κάποια σημαντική συντήρηση ή και αναβάθμιση έχει γίνει στα τουρκικά F-16.

Παράλληλα, ξέρουμε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει drone με πυραύλους cruise ώστε να δημιουργήσει ένα τείχος εναέριων απειλών. Έτσι, υπάρχει η ανάγκη για πιο προηγμένα αεροσκάφη.

Σίγουρα η απόφαση ανανέωσης του στόλου των Mirage είχε κάποια λογική βάση. Η δυνατότητα χρήσης Scalp-EG και Exocet AM-39 είναι τα κύρια παραδείγματα. Από τότε όμως πολλά έχουν αλλάξει. Πέραν των παραπάνω αλλαγών στο τρόπο μάχης των Τουρκικών ΕΔ, δεν ξεχνάμε την πολυετή εγκατάλειψη του στόλου των Mirage.

Οι ανάγκες του μέλλοντος

Είτε μιλάμε για τα Rafale, τα F-16 Viper ή τα F-35, όλα τα νέα αεροσκάφη της ΠΑ έχουν ένα κοινό στοιχείο˙ το ραντάρ AESA.

Το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) θεωρείται πιο ισχυρό από τα παραδοσιακά συστήματα ραντάρ για διάφορους λόγους. 

Το σκεπτικό και οι αλλαγές στα αεροσκάφη της ΠΑ
U.S. Air Force Staff Sgt. Jackie Zheng, left, avionics specialist, 113th Wing, District of Columbia National Guard (DCNG), briefs Lt. Gen. Michael A. Loh, right, director, Air National Guard, on the radar being replaced by the Active Electronically Scanned Array (AESA) radar now equipped on F-16 Fighting Falcon aircraft assigned to the DCNG on Joint Base Andrews, Maryland, June 9, 2022. The AESA radar brings an up-to-date set of capabilities to this legacy aircraft and enhances the ANG’s integrated defense efforts while remaining interoperable with the Total Force and coalition partners. (U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Sarah M. McClanahan)

Έχει πολύ υψηλότερη ανάλυση, η οποία του επιτρέπει να ανιχνεύει μικρότερους και πιο απομακρυσμένους στόχους. Έχει ένα πολύ ευρύτερο οπτικό πεδίο, το οποίο του επιτρέπει να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους. Μπορεί να ανιχνεύει σχετικά πιο εύκολα αεροσκάφη stealth αλλά και να ανιχνεύει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τέλος, διαθέτει ηλεκτρονικά αντίμετρα για να αντιμετωπίζει τα ραντάρ του εχθρού.

Ως εκ τούτου, το ραντάρ AESA θεωρείται ένα ισχυρό και εξαιρετικά προηγμένο σύστημα. Παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά το εύρος ανίχνευσης, την ανάλυση και την ικανότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων.

Διαλέγοντας όπλα

Η επιλογή οπλικών συστημάτων έχει ως γνώμονα την προσφορά καλύτερων δυνατοτήτων και πιο προηγμένων χαρακτηριστικών. Εξάλλου το σύγχρονο πεδίο μάχης γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και τεχνολογικά προηγμένο.

Τα προηγμένα οπλικά συστήματα, αν και πιο ακριβά, προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων, καλύτερη απόδοση και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά. Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, προηγμένοι αισθητήρες και οι δυνατότητες stealth είναι κάποια κύρια χαρακτηριστικά αυτών των όπλων. Πέραν αυτού, ένα τέτοιο σύστημα είναι συχνά πιο προσαρμόσιμα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και μπορεί να αναβαθμιστεί πιο εύκολα για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Ωστόσο, το κόστος αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Τα προηγμένα οπλικά συστήματα μπορεί να είναι δαπανηρά. Αυτό αφορά τόσο την αγορά όσο και την συντήρηση. Ένα κράτος με περιορισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να εξισορροπήσει το κόστος αγοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων με την ανάγκη διατήρησης ενός σύγχρονου και ικανού στρατεύματος.

Για το λόγο αυτό, πολλά κράτη προτιμούν να εξισορροπούν το κόστος και τις δυνατότητες αγοράζοντας τόσο προηγμένα όσο και φθηνότερα οπλικά συστήματα. Μπορεί ένα στράτευμα να επιλέξει να αγοράσει ένα μικρό αριθμό προηγμένων συστημάτων που του παρέχει υψηλές ικανότητες, ενώ να διατηρεί επίσης φθηνότερα συστήματα για να παρέχουν τις βασικές ικανότητες με χαμηλότερο κόστος. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διατηρούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διατηρώντας παράλληλα το κόστος υπό έλεγχο.

Αυτό περιγράφει τέλεια τα νέα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκάθαρα, δεν ξεχνάμε τον στόλο των Mirage, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο σχετικά κοντινό μέλλον το αξιόμαχο τους θα αρχίσει να φθίνει.

Ελληνικά Mirage 2000-5 στα ΗΑΕ για την «ATCL No 32» - NEMESIS HD
PHOTO: ΓΕΕΘΑ

Τα Viper ως “φθηνή” και ισχυρή λύση

Χωρίς αμφιβολία ο ρόλος του πιο προσιτού αεροπλάνου στο Αιγαίο θα περάσει στα F-16 Block 70.

Το F-16 Block 70 είναι μια πιο προηγμένη και ικανή έκδοση του αεροσκάφους F-16 που ανέπτυξε η Lockheed Martin. 

Όσον αφορά το κόστος, το F-16 Block 70 κερδίζει σε σύγκριση με μερικά από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στην αγορά, όπως το F-35 ή το F-22. Το F-16 Viper είναι επίσης φθηνότερο από πολλά μαχητικά τέταρτης γενιάς, όπως το Eurofighter Typhoon ή το Dassault Rafale.

Το F-16 Block 70 εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα όπλων. Ακόμα, οι μοναδικές δυνατότητες επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD & DEAD) του δίνουν στρατηγική σημασία. 

Τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και οι αισθητήρες του, όπως το ραντάρ AESA APG-83 και οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, προσφέρουν στο αεροσκάφος μεγάλη ισχύ. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του αεροσκάφους επιτρέπει σχετικά χαμηλού κόστους συντήρηση και λειτουργία.

Συνοπτικά, ένας στόλος F-16 Block 70 είναι μια σχετικά προσιτή επιλογή σε σύγκριση με μερικά από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στην αγορά, ενώ συνεχίζει να παρέχει προηγμένες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, καθιστώντας το μια οικονομικά αποδοτική λύση για την Ελλάδα.

Κλείνοντας

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δείξει ξεκάθαρα το δρόμο. Η ΠΑ στοχεύει στην μέγιστη δυνατή ποιοτική αναβάθμιση, σε συνδυασμό με σημαντικούς αριθμούς. Αν και το εγχείρημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει ακριβό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αναγκαίο. Εξάλλου, το αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας σίγουρα θα είναι μικρότερο από το να αφήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο έλεος μιας αναθεωρητικής Τουρκίας.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα προσδοκεί άνοιγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και το ανάλογο ναυτικό στόλο, αλλά αυτή είναι συζήτηση για άλλη φορά. Τώρα εστιάζουμε στην ΠΑ, η οποία με τα αεροσκάφη που θέλει να διαθέτει θα μπορεί να κάνει τους αιθέρες και πάνω από την Μεσόγειο ένα επικίνδυνο περιβάλλον για τους αντιπάλους της.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Χρήστος Νικολάου

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

Leopard 1: Η ιστορία του και η συμβολή του στον Ψυχρό Πόλεμο

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας ένα άρμα μάχης, δύσκολα...

A-10 Warthog: Η ιστορία και το μέλλον του «εναέριου φονιά» των ΗΠΑ

Από την πρώτη στιγμή που το A-10 Warthog, ένα...

IRIS-T SL: Ένας πύραυλος για όλες τις αποστολές

Αυτή την στιγμή, παρά τον μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών σε...

B-52 Stratofortress: Το βομβαρδιστικό που «αρνείται να πεθάνει»

Το Boeing B-52 Stratofortress είναι ένα μεγάλου βεληνεκούς, αεριωθούμενο...

Joint Air to Ground Missile (JAGM): Συνεχίζοντας την παράδοση των Hellfire

Το παρόν και η ιστορία του HellfireΑδιαμφησβήτητα οι Hellfire...

Τα 40 Ελληνικά F-35 και η δυνατότητα στρατηγικής κρούσης

«Μην επιτίθεστε κατά μέτωπο σε θέσεις που μπορείτε να...

Μάχη Αστικού Περιβάλλοντος: Οι κίνδυνοι και οι στόχοι του αστικού πολέμου

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αστικά περιβάλλοντα,...

Εξελίξεις