Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
23.9 C
Athens

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Αφορμή αυτού του άρθρου είναι η πρωτοφανής κούραση και απογοήτευση που εμφανίζεται σε όσους προσπαθούν από ενδιαφέρον να μάθουν σοβαρά τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Όταν κάποιος ξεκινήσει να ψάχνει πληροφορίες θα στραφεί πρώτα στις ιστοσελίδες που χαρακτηρίζονται αμυντικές και φυσικά σε κανάλια με διάφορους αναλυτές. Εκεί θα συνειδητοποιήσει δύο πράγματα:

1) Υπάρχουν πολλές αμυντικές ιστοσελίδες, κάποιες πολύ καλές, άλλες όχι και τόσο.

2) Η λογική θυσιάζεται στον βωμό των κλικ και της δημοσιότητας.

Το στενάχωρο της όλης υπόθεσης βέβαια είναι ότι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον αμυντικό – διπλωματικό χώρο θα πιστέψουν τα περισσότερα δημοσιεύματα, τις περισσότερες αναλύσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζουν για να κρίνουν.

Βοηθά φυσικά και η επίκληση στο συναίσθημα του αναγνώστη, για να τον πείσουν ότι έχει διαβάσει ή έχει ακούσει την αλήθεια.

Φυσικά όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά ψάχνοντας πληροφορίες από επίσημες πηγές, παθαίνουμε σοκ από την παραπληροφόρηση που συνάνθρωποι μας υφίστανται.

Τι είναι αυτό που βλέπουμε και μας σοκάρει; Μα οι διάφοροι αξιωματούχοι και οι διάφορες πηγές, φυσικά!

Ξεκινάει το άρθρο, “σύμφωνα με αξιωματικό του ΠΝ, της ΠΑ, του ΓΕΕΘΑ, του ΥΠΕΘΑ, του ΥΠΕΞ και πάει λέγοντας, θα πάρουμε το τάδε σύστημα, θα έρθει έτσι, θα πληρώσουμε τόσα κτλ.”.

 Με λίγα λόγια η πηγή δεν κατονομάζεται άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να διαψευστεί. Εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο εύκολα πέφτουμε στην παγίδα. Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί μια αόριστη πηγή και να παρουσιάσει την άποψη του ως επίσημη θέση. Μάλλον όσο εύκολα ιστοσελίδες που κάποτε έγραφαν για αμυντικούς παίχτες στο ποδόσφαιρο, πλέον γράφουν για την άμυνα της χώρας.

Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα που αφορά τις ιστοσελίδες, αλλά το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο εκεί, υπάρχει και στις διάφορες αναλύσεις.

Όταν δηλαδή κάποιοι βγαίνουν και λένε πληροφορίες που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γνωρίζουν, πληροφορίες που εμείς δυστυχώς πιστεύουμε.

Την ίδια στιγμή βέβαια είναι και ιστοσελίδες/αναλυτές που κάνουν σοβαρή δουλειά, ψάχνουν πληροφορίες, αναφέρουν επίσημες πηγές, ρωτάνε υπαρκτά πρόσωπα, μέχρι που κάποια στιγμή σταματούν οι διαφημίσεις και αλλάζουν ρότα.

Γνωρίζουμε από επίσημες πηγές ότι το ΠΝ θέλει 4 νέα πλοία πολλαπλών ρόλων, πλοία ενδιάμεσης λύσης, αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ – HN200, εγχώρια ναυπήγηση και φυσικά όσο μπορεί να συμβεί αυτό, καλή οικονομική προσφορά. Υπάρχει διαβαθμισμένος διαγωνισμός και έχουν κατατεθεί 8 προτάσεις. Προσοχή 8 προτάσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μιλάμε για 8 χώρες. Κάποιες άλλες πληροφορίες έχουμε λάβει από σοβαρές συνεντεύξεις, όπως αυτήν που έδωσε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Naval Group στην γαλλική εφημερίδα “La Tribune”, https://nemesishd.gr/news/teliki-protasi-belharra-tis-epomenes-ev/. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς οποιαδήποτε δήλωση.

 Ουσιαστικά ο πωλητής διαφημίζει το προϊόν του, τα πραγματικά στοιχεία τα γνωρίζει μόνο το ΠΝ.

Αυτά είναι τα σοβαρά, πάμε τώρα στην κωμωδία που παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό. Έχουμε και λέμε:

  1. Πλοία που υποτίθεται είναι combat tested/combat proven (μτφρ: δοκιμασμένα στη μάχη) ενώ στην πραγματικότητα είναι σχέδιο.
  2. Πλοία που θα εμφανιστούν ξαφνικά κάποιον μήνα στα λιμάνια μας, χωρίς κάποια προεργασία, ασχέτως που ο Α/ΓΕΝ (της περιόδου) είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.
  3. Ενδιάμεσες λύσεις που δεν υπάρχουν, όπως π.χ. 3 ολλανδικές Karel Doorman την στιγμή που το ολλανδικό ναυτικό έχει μόνο 2 τέτοια πλοία.
  4. Όπλα όπως ο Scalp Naval που παρουσιάζεται ως ο μοναδικός cruise πύραυλος που μπορεί να αγοράσει η χώρα. (Παλαιότερα κάποιοι τον βάπτισαν και αντιαεροπορικό cruise πύραυλο.) Γενικά με τον Scalp Naval ανακάλυψε η Ελλάδα των ιστοσελίδων και των αναλυτών ότι υπάρχουν cruise πύραυλοι.
  5. Όπλα όπως ο αντιαεροπορικός πύραυλος Aster 30 που κατά κάποιους μπορεί να παρακολουθήσει στόχους στα 100 χλμ. λες και είναι ραντάρ!!! Κατά τους ίδιους πάλι σε άλλο τους άρθρο έχει εμβέλεια 170 χλμ. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν αναφέρουν αν αυτά τα 170 χλμ. είναι για εντοπισμό εχθρικών συστημάτων ή για εμπλοκή. Δεν θα μου έκανε βέβαια εντύπωση εάν σε μελλοντικό άρθρο, θα μπορούσε να εντοπίζει και υποβρύχια.
  6. Όπλα όπως το Phalanx που ενώ ανήκει στην κατηγορία όπλων ciws (μτφ: συστήματα εγγύς προστασίας), κάποιοι το παρουσιάζουν ως άλλη ονομασία των ciws. Ναι σύμφωνα με κάποιους τo Goalkeaper, το SeaRam, το Millennium κ.α. δεν είναι ciws, αλλά μόνο το Phalanx.
  7. Πλοία που αν τα πάρουμε θα έρθει το γαλλικό γένος να μας σώσει ή βασικά να μας προστατεύσει.

Και γενικά πολλά αλλά περίεργα μέσα στα 4 περίπου χρόνια που το θέμα, τι φρεγάτα θα πάρουμε (και όχι μόνο), πουλάει.

Θα μείνω λίγο στο 7ο διότι πραγματικά έχω πολλές απορίες...

Πρώτον, αν πάρουμε άλλα γαλλικά συστήματα για το ναυτικό, όπως Fremm, Gowind, Scorpene, Μistral, θα υπάρξει αμυντικό σύμφωνο ή μόνο με τις Belharra μπορεί να συμβεί αυτό;

Δεύτερον, τα Rafale δεν πιάνονται; Μήπως η αμυντική συμφωνία που παρουσιάζεται από κάποιους δεν θα είναι μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας, αλλά μεταξύ Naval Group – Ελλάδας; Διότι να σας θυμίσω ότι αγοράσαμε 18 γαλλικά αεροσκάφη, από γαλλική εταιρία έναντι 2,4 περίπου δις ευρώ.

Τρίτον, στην εξωτερική πολιτική μια Α χώρα προσφέρει αμυντική προστασία σε μια Β χώρα επειδή αυτή αγοράζει από την Α; Κοινά συμφέροντα, ενεργειακά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν καμία σημασία;

Τέταρτον, η πρόταση είναι να πάρουμε Belharra ακόμα και αν το ΠΝ κρίνει ότι δεν είναι το πιο κατάλληλο πλοίο, μόνο και μόνο για την όποια προστασία θα παρέχει η Γαλλία; Δηλαδή από την λογική άποψη ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας, πάμε στην μαφιόζικη άποψη, αγοράζουμε προστασία από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις;

Και τελευταίο, πότε βγήκε αξιωματούχος από την Γαλλία ή την Ελλάδα να πει ότι συζητάμε για αμυντική συμφωνία και εμείς μετά την ακυρώσαμε; Πότε ακριβώς βγήκε κάποιος Γάλλος να πει, ότι  παρακαλάνε τους Έλληνες και αυτοί δεν θέλουν, όπως κάποιοι αφήνετε να εννοηθεί;

Μπορώ να συνεχίσω, αλλά δεν θα τελειώσει το άρθρο.

Τελικά το νόημα αυτού του άρθρου, είναι να μην διαβάζουμε;

Η απάντηση είναι όχι.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαβάζει ότι θέλει και για αυτό άλλωστε δεν αναφέρθηκα ονομαστικά σε ιστοσελίδες ή αναλυτές. Το θέμα που ελπίζω ότι θα αναλογιστείτε είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιστεύουμε αρχικά και να ενστερνιζόμαστε δευτερευόντως ότι παρουσιάζεται. Είτε έχουμε γνώσεις πάνω σε κάτι είτε όχι, ως έλλογα όντα οφείλουμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.

Να τονίσω δύο-τρία πράγματα. Δεν είμαι ειδικός επί εξοπλιστικών, ούτε επί γεωπολιτικών ζητημάτων. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με αυτά, τα τελευταία 7 περίπου χρόνια. Η κριτική που υπάρχει στο άρθρο έχει γίνει σε συστήματα και σε θέματα που τα έχω ψάξει ενδελεχώς.

 Φυσικά αποδέχομαι την ευθύνη για οποιοδήποτε σφάλμα έχω κάνει και ζητάω εκ των προτέρων συγνώμη. Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτή την κριτική είναι ότι πολλές από τις ιστοσελίδες, πολλοί από τους αναλυτές δεν έχουν παραδεχτεί ποτέ τα λάθη τους.

Δεν είναι κακό να κάνουν σενάρια για τα νέα πλοία και εγώ ο ίδιος κάνω, το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα σενάρια, τα παρουσιάζουν ως επίσημες προτάσεις σε έναν ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ διαγωνισμό. Θα είναι πραγματικά αξιέπαινοι όταν το ΠΝ αποφασίσει για νέα πλοία, καθαρίσει το τοπίο της παραπληροφόρησης και δεν έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών παριστάνοντας τους ανήξερους.

 Να θυμίσω χαρακτηριστικά ότι πολλές ιστοσελίδες, πολλοί αναλυτές απέρριπταν τις πληροφορίες για την απόκτηση των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και  συγχρόνως τα παρουσίαζαν ως άχρηστα. Όταν τελικά ο ΣΞ τα παρέλαβε, εξαφανίστηκαν όλα αυτά τα  άρθρα και εμφανίστηκαν τίτλοι όπως “Επιβεβαίωση τάδε ιστοσελίδας” “Εμείς σας είπαμε πρώτοι ότι θα τα παίρναμε” “Τρόμος και φόβος για τους Τούρκους τα νέα ελικόπτερα του ΣΞ” κτλ.

Εν τέλει στην ερώτηση που θέτω στον τίτλο, “Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;” η απάντηση είναι ότι ο γιαλός (το ΠΝ και ο διαγωνισμός του) είναι μια χαρά, όλοι οι υπόλοιποι στραβά αρμενίζουμε και καλό είναι κάποια στιγμή αυτήν τη συνήθεια να την κόψουμε.

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Ρωσία πλησιάζει στην υπογραφή μεγάλης διακρατικής συνθήκης με το Ιράν, λέει ο Σοϊγκού

Η Ρωσία βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση μιας...

Σηκώθηκε και έφυγε ο Σύρος ΥΠΕΞ την ώρα που μιλούσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν

Επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας έλαβε χώρα στην σύνοδο...

Ο Γκάλαντ απαντά στο “Μόνο μιλάς” και ξεκαθαρίζει ότι έρχεται εισβολή Ισραήλ στον Λίβανο

Μιλώντας σε εφέδρους της Ταξιαρχίας Oded του ισραηλινού στρατού...

Διαβάστε επίσης

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς

Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα μπαράζ συναντήσεων στα...

FIM-92 Stinger: Πώς φτάσαμε από το “Redeye” στο σύγχρονο MANPADS

Αδιαμφησβήτητα τον τελευταίο χρόνο, ή λίγο παραπάνω, τα φορητά...

Η Αίγυπτος πλησιάζει την Τουρκία ή την Ελλάδα; | ΕΡΕΥΝΑ

Τις τελευταίες μέρες πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Ελλάδα...

P-8 Poseidon: Οι δυνατότητες του πιο σύγχρονου ΑΦΝΕ των ΗΠΑ

Στον τομέα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΕ) το P-8...

UH-1 “Huey”: Το αθάνατο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού

Το UH-1 είναι από τα εμβληματικότερα ελικόπτερα, με διακεκριμένη...

F-35 DAS (Distributed Aperture System): Η Εναέρια Υπεροχή ένα βήμα πιο κοντά

Το F-35 DAS (Distributed Aperture System) προσφέρει στον πιλότο...

AT-1K Raybolt: Ο σύγχρονος αντιαρματικός πύραυλος της νότιας Κορέας + ΒΙΝΤΕΟ

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα στον χώρο της...

Εξελίξεις