Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΑΠΟΨΗ: Ανάγκη βελτίωσης δυνατοτήτων στοχοποίησης και αύξηση οπλοστασίου μακρού βεληνεκούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη και ασταθής, με διαφορετικά έθνη να συναγωνίζονται για δύναμη και επιρροή.

Η Τουρκία, έχει εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του συριακού εμφυλίου πολέμου και της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παίροντας πολύτιμη εμπειρία από το πεδίο της μάχης κατι που βλέπουμε να μεταφράζει και σε λύσεις μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη για ικανότητα στόχευσης και αναγνώρισης στόχων από τα UAV και sUAS Tactical/MALE/HALE UAV, καθώς και από δορυφόρους, έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για τις Έλληνικες Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ικανότητα κατάδειξης και στόχευσης είναι η ικανότητα μιας πλατφόρμας να αναγνωρίζει και να ορίζει με ακρίβεια έναν στόχο για ένα όπλο.

https://twitter.com/maniatis_kinik/status/1649330002775900161

Αυτή η ικανότητα είναι ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο πόλεμο, όπου τα χτυπήματα ακριβείας προτιμώνται από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς τόσο για την μείωση απωλείων μεταξύ αμάχων όσο και γιατι τα φονικά και επιτυχή στρατηγικά πλήγματα κατά των εχθρικών δυνάμεων μειώνουν και την ικανότητα τους να πολεμήσουν.

Τα UAV καθώς και οι δορυφόροι, έχουν γίνει ολοένα και πιο σημαντικά για την παροχή αυτής της ικανότητας.

Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να πετούν για πολλές ώρες συνεχόμενα, να συλλέγουν πληροφορίες και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τους εχθρικούς στόχους, έχοντας ήδη αποδείξει την αξία τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Εμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων με στόχο τον πυραυλικό κορεσμό του αντιπάλου

Η Ελλάδα αγόρασε ΔΕΚΑΔΕΣ UAS ORBITER 3 μαζί με τους SPIKE NLOS / ER2
Orbiter 3 PHOTO: AERONAUTICS GROUP

Επιπλέον στην ενίσχυση αυτών των δυνατότητων, λύσεις όπως οι Guided Multiple Launch Rocket System-Extended Range (GMLRS-ER) πρέπει να υψηλά στις προτεραίοτητες προμηθειών του στρατεύματός ή να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την βιομηχανική εγχώρια παραγωγή τέτοιων συστημάτων και πυρομαχικών καθώς εκμεταλλεύονται, το στρώμα επιτήρησης που θα δημιουργούν τα UAV και οι Δορυφόροι για να πλήξουν τον εχθρό.

Οι GMLRS-ER είναι ρουκέτες μεγάλης εμβέλειας (περίπου 150χλμ) υψηλής ακρίβειας που μπορεί να εκτοξευτεί από επίγειες ή εναέριες πλατφόρμες. Το εκτεταμένο βεληνεκές του επιτρέπει να χτυπά στόχους που προηγουμένως δεν βρίσκονταν στην εμβέλεια του Πυροβολικού.

Για να προκληθεί υπερκορεσμός εναντίον της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο αποτελεσματικότητας, θα χρειαζόταν ένα μπαράζ βολών εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων τις πρώτες 24 ώρες.

Αυτό βέβαια απαιτεί σημαντικές επενδύσεις τόσο σε ανάλογες πλατφόρμες όσο και σε όπλα, καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού για τη λειτουργία τους.

Ένα καλό παράδειγμα πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι η πρόσφατη προμήθεια των UAV Orbiter 3 από την Ελλάδα στην συμφωνία πακέτο με τους SPIKE NLOS για την αναγνώριση και στοχοποίηση εχθρικών στόχων.

Οι συνθήκες του σύγχρονου πολέμου δεν είναι πάντα ιδανικές

Μπορεί να προκύψει απώλεια πλατφορμών και χτυπήματα σε αποθήκες όπλων, ραντάρ και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός έθνους να διεξάγει αποτελεσματικά χτυπήματα και να παρακολουθήσει τις εχθρικές δυνάμεις.
PHOTO: RUSSIAN MOD (MIL.RU)

Μπορεί να προκύψει απώλεια πλατφορμών και χτυπήματα σε αποθήκες όπλων, ραντάρ και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός έθνους να διεξάγει αποτελεσματικά χτυπήματα και να παρακολουθήσει τις εχθρικές δυνάμεις.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η δυνατότητα κάλυψης των απωλειών με μετεωρολογικά/κατασκοπευτικά μπαλόνια και αεροσκάφών Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2).
Ελληνικό EMB-145H ERIEYE (ΑΣΕΠΕ) – PHOTO: Πολεμική Αεροπορία (HAF Spokesman Flickr)

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η δυνατότητα κάλυψης των απωλειών με μετεωρολογικά/κατασκοπευτικά αερόστατα και αεροσκάφών Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2).

Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να παρέχουν μια προσωρινή λύση ενώ επισκευάζεται η κατεστραμμένη υποδομή, επιτρέποντας στο έθνος να διατηρήσει την ικανότητά του να χτυπήσει.

Συνοψίζοντας

Η ανάγκη για ικανότητα στόχευσης/κατάδειξης στόχων από UAV και από δορυφόρους, έχει γίνει όλο και πιο σημαντική στον σύγχρονο πόλεμο.

Η ανάγκη για ικανότητα στόχευσης/κατάδειξης στόχων από UAV και από δορυφόρους, έχει γίνει όλο και πιο σημαντική στον σύγχρονο πόλεμο.
Πηγή φωτογραφίας: ΓΕΕΘΑ

Η προμήθεια πλατφορμών και όπλων όπως το GMLRS-ER είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου αποτελεσματικότητας και κορεσμού των εχθρικών δυνάμεων.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί η πιθανότητα απώλειας τις υπάρχουσας υποδομής και η ανάπτυξη εφεδρικών λύσεων, όπως κατασκοπευτικά αερόστατα και αεροσκάφη C2, για να διατηρηθεί η ικανότητα χτυπήματος σε αντίξοες συνθήκες.

Αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα, η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει μια ισχυρή και αποτελεσματική στρατιωτική παρουσία στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας οποιονδήποτε υποψήφιο αντίπαλο, να το σκεφτεί πολλές φορές πριν δράσει κατά της χώρας μας.

Το άρθρο γίνεται με βάση τις ιδέες του φίλου και αναγνώστη μας Γιώργου Μ.

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα