Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Σουδάν: Είναι η ώρα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων;

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με το χάος να εξακολουθεί να επικρατεί στο Σουδάν και τις μάχες να μην έχουν κοπάσει μέχρι σήμερα, έλληνες πολίτες κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από την αυξανόμενη βία εμφυλιακού χαρακτήρα.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα και ήδη η Ελλάδα μετράει δύο τραυματίες Έλληνες πολίτες που μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κινδύνευσαν σοβαρά ακόμα και στο νοσοκομείο.

Ήδη βρίσκονται Έλληνες εγκλωβισμένοι στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη στο Χαρτούμ, με την κατάσταση τους να είναι αρκετά δύσκολη στις μάχες που μαίνονται μεταξύ του RSF και του Σουδανικού Στρατού, η οποία έπιασε και φωτία και σώθηκαν με την επέμβαση του Στρατού του Σουδάν.

Η Ελλάδα διαθέτει όμως δυνάμεις κατάλληλα εκπαιδευμένες για να επέμβουν στο Σουδάν και το ερώτημα είναι αν έχει φτάσει η ώρα για να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες επιλογές.

Με την «ελίτ» των Ειδικών Δυνάμεων να είναι έτοιμη να δράσει ανα πάσα ώρα και στιγμή, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ διαθέτει στελέχη ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων, υπό ενιαία δοίκηση με στόχο την άριστη συνεργασία τους κατά την διεξαγωγή των επιχειρησιακών καθηκόντων τους τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και εν καιρό πολεμικών συγκρούσεων.

Επιλογές για επέμβαση

Η επιλογή της επέμβασης προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει επιλεχθεί αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια συμμάχων μας στην περιοχή και σε συντονισμό με το NATO.

ΣΟΥΔΑΝ: Είναι η ώρα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων;
PHOTO: ΓΕΕΘΑ

Για την εκτέλεση της αποστολής είναι αναγκαία η συνεργασία με την Αίγυπτο ώστε οι δυνάμεις ειδικών δυνάμεων να μπορέσουν να φτάσουν με σχετική ασφάλεια στο πεδίο της μάχης και να επιβληθούν αν χρειαστεί και μέσω της χρήσης βίας για την ασφάλεια των Ελλήνων Πολιτών.

Η ομάδα προφανώς δεν μπορεί εύκολα να μπει στο Χαρτούμ και σε περιοχές που βρίσκονται στον εμφυλιακό πανικό καθώς κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένη στα πυρά τόσο του RSF όσο και του Σουδανικού Στρατού.

Το πιο ασφαλές σε αυτόν τον πανικό θα ήταν να ενημερωθούν και οι δύο πλευρές για την συγκεκριμένη δράση και ακόμα καλύτερα να πραγματοποιηθεί συντονισμένη επιχείρηση με την συμμετόχη πολλών κρατών που θα εξασφαλισει και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Ρόλος της Αιγύπτου

Η σύμφωνη γνώμη και η βοήθεια της Αιγύπτου είναι απαραίτητη για την εκτέλεση μιας τέτοιας αποστολής τόσο βαθειά στο Σουδάν, η μεταφορά θα μπορούσε να γίνει μέσω C-27J ανάλογα την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ αλλά ακόμα ευκολότερα με την χρήση ελικοπτέρων που θα απογειωθούν από την Αίγυπτο υπό συνοδεία Αιγυπτιακών Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Ακόμα η Αίγυπτος διατηρρεί επικοινωνία και με τις δυο πλευρές και θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για την όσο γίνεται ασφαλή προσέγγιση της ομάδας ειδικών δυνάμεων στην μητρόπολη και όπου αλλού απαιτείται.

Δυσκολή επιλογή αλλά ίσως αναγκαία

ΣΟΥΔΑΝ: Είναι η ώρα της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων;
PHOTO: ΓΕΕΘΑ

Η χώρα μας δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες αποστολές τα τελευταία χρόνια αν και έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες αποστολές από τις Ειδικές Δυνάμεις μας, με αρκετά πρόσφατη την επιχείρηση στην Τρίπολη της Λιβύης και είναι λογικό ότι οι αναγνώστες θα θεωρήσουν το συγκεκριμένο κείμενο ότι πλησιάζει την «επιστημονική φαντασία» όμως τέτοιες επιχειρήσεις αναλαμβάνονται συχνά πυκνά από Δυτικές χώρες όταν η επικινδυνότητα αγγίζει τέτοια επίπεδα για τους πολίτες τους.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είναι μόνο για παρελάσεις και ότι ιερός όρκος τους είναι η προστασία των Ελλήνων. Δεν γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν εγκλωβισμένο Έλληνα και είμαστε σίγουροι ότι τόσο το ΥΠΕΞ όσο και κάθε αρμόδιο όργανο της Ελλάδας αυτήν την στιγμή εργάζονται για την ασφάλεια τους.

Εμείς ως NEMESIS HD διερευνούμε μόνο την περίπτωση που οι υπόλοιπες «πιο ειρηνικές» επιλογές δεν μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και χρειαστεί να οδηγηθούμε σε επιχείρηση ειδικών δυνάμεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά την επικινδυνότητα της, αν απαιτηθεί, η χώρα διαθέτει εκπαιδευμένες δυνάμεις για να σώσουν την κατάσταση και να εξαλείψουν κάθε απειλή προς τους Έλληνες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα