Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

SCALP NAVAL και κορβέτες Gowind HN: Πραγματικότητα ή όνειρο θερινής νυκτός;

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Εδώ και περίπου 24ωρες, αρκετοί αναγνώστες μας, μας ρωτούν για το ενδεχόμενο οι κορβέτες κλάσης Gowind της Γαλλικής NAVAL GROUP που συμμετέχουν στον διαγωνισμό του προγράμματος Κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, να οπλιστούν με πυραύλους cruise SCALP NAVAL.

Προφανώς οι φήμες περί δυνατότητας οπλισμού των κορβετών με αυτό το τόσο σημαντικό στρατηγικό όπλο από κάπου ξεκινούν. Εμείς ως NEMESIS HD έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας επι των τεχνικών θεμάτων πίσω από υποθέσεις τέτοιου είδους που στερούνται τόσο τεχνικών γνώσεων όσο και απλής έρευνας.

Οι Γαλλικές κορβέτες κλάσης Gowind και οι πύραυλοι Scalp Naval είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα καθώς η κορβέτα αποτελεί την πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων και οι SCALP NAVAL είναι ένα πυρομαχικό που θεωρητικά θα μπορούσε να εκτοξευθεί από μια πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων.

Μπορεί όμως να εκτοξευθεί;

Η γρήγορη απάντηση είναι δυστυχώς ΟΧΙ.

Η πιο αναλυτική απάντηση είναι Όχι, γιατί πρέπει να ισχύουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που δεν ισχύουν μέχρι στιγμής ούτε για τις φρεγάτες Belharra (FDI HN) που διάλεξε η Ελλάδα και τις ονόμασε κλάση «ΚΙΜΩΝ».

Η συμβατότητα των SCALP NAVAL (αλλιώς γνωστοί ως MdCN) τόσο με τις Gowind όσο και με τις FDI HN έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αρκετές φορές. Αυτό το άρθρο στοχεύει να παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των προδιαγραφών τόσο των κορβετών κλάσης Gowind όσο και των πυραύλων Scalp Naval, μαζί με τους απαιτούμενους εκτοξευτές τους, για να αξιολογηθεί η συμβατότητά τους και να καταλάβει ο καθένας τι πραγματικά ισχύει επί των δυνατοτήτων αυτών.

Κορβέτες Gowind

Οι κορβέτες Gowind είναι μια κλάση κορβετών που αναπτύσσεται από τη γαλλική Naval Group.

Οι κορβέτες Gowind έχουν μεταβλητό εκτόπισμα ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη που κυμαίνεται από 2.000 έως 3.100 τόνους και μήκος που εκτείνεται από 85 έως 111 μέτρα. Αυτά τα σκάφη μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες έως και 28 κόμβους και διαθέτουν πρόωση τύπου CODLOD (COmbined Diesel-eLectric Or Diesel) που προσφέρει πλεονεκτήματα στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ASW. Οι κορβέτες είναι οπλισμένες με πυραύλους VL MICA, Exocet χωρίς να έχουμε πληροφορίες για δυνατότητα τοποθέτησης ούτε ASTER 30.

Scalp Naval

Ο Scalp Naval είναι ένας πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς (περίπου 1000 χλμ), σχεδιασμένος για να χτυπά υψηλής αξίας στόχους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι πύραυλοι Scalp Naval απαιτούν τον τεράστιο εκτοξευτή περίπου 7 μέτρων A70 VLS για την εκτόξευση τους, ο οποίος δεν είναι συμβατός (δεν γνωρίζουμε για αρχή αν υπάρχει χώρος για να χωρέσει) με τις κορβέτες κλάσης Gowind και το κόστος για οποιαδήποτε τέτοια μετατροπή στο σχέδιο θα ανεβάσει την τιμή των κορβέτων σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ενδεικτικά ούτε οι FDI HN που επιλέχθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορούν να εκτοξεύσουν SCALP NAVAL καθώς διαθέτουν εκτοξευτές Sylver A50 κατάλληλους για χρήση πυραύλων αεράμυνας ASTER 15 / ASTER 30. Η επιλογή αυτή έγινε καθώς το κάνιστρο του A70 μπορεί να πυροδοτήσει μόνο SCALP-NAVAL και αυτό θα στερούσε τις σημαντικές δυνατότητες AAW (αεράμυνας) των φρεγατών.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Naval Group δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει σε κανέναν το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση για χρήση τέτοιου όπλου στις κορβέτες και δεν αναμένεται να το κάνει.

Θα έπρεπε να πάρουν SCALP NAVAL;

Ξανά εδώ η γρήγορη απάντηση είναι ΟΧΙ

Η πιο αναλυτική απάντηση έρχεται στο κομμάτι ότι η στρατηγική κρούση δεν μπορεί να γίνει μειώνοντας τις δυνατότητες αεράμυνας των πλοίων καθώς ο ρόλος τους δεν είναι να κάνουν την δουλειά του πυροβολικού με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες του στόλου.

Οι κορβέτες έρχονται ως μια συμπληρωματική οικονομική δύναμη ναυτικών μέσων που θα συμπληρώσουν τις δυνατότητες των FDI HN που είναι οπλισμένες με 32 ASTER-30 και για αυτό αναμένεται να εξοπλιστούν με φθηνότερα πυρομαχικά μεσαίας και μικρής ζώνης αεράμυνας όπως οι VL MICA.

Ελπίζουμε να σας καλύψαμε στις απορίες σας, αν θέλετε να σχολιάσετε το άρθρο ή να προτείνετε διορθώσεις αναμένουμε την γνώμη σας στα σχόλια.

Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα