ΑρχικήΓΝΩΜΗΠυροβολικό: Νέες δυνατότητες μέσω του Euro-PULS

Πυροβολικό: Νέες δυνατότητες μέσω του Euro-PULS

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Viking Vision: Το νέο ΠΓΥ του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε πρόσφατα μια σημαντική δωρεά από...

ΕΚΤΑΚΤΟ LIVE 20:30 – Μεγάλη νίκη Ερντογάν στις Τουρκικές εκλογές

Οι κάλπες στις εκλογές της Τουρκίας έκλεισαν για δεύτερη...

F126: Το μελλοντικό «θηρίο» του Γερμανικού Ναυτικού

Η Φρεγάτα 126 (F126) αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος...

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος...

Γερμανία και Ισραήλ μέσω KMW και Elbit έρχονται να δώσουν μία νέα λύση στον τομέα των MLRS στην Ευρώπη. Το σύστημα αυτό είναι το “Euro-PULS“, ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή έκδοση του γνωστού PULS της Elbit.

Συνεργασία KMW και Elbit

Με ανακοίνωσή της η Elbit στις 2/12/2022 έκανε γνωστή την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) κατανόησης. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την προώθηση του PULS ως Euro-PULS ως το “νέας γενιάς ευρωπαϊκό σύστημα πυραυλικού πυροβολικού” και “αντικαταστάτης των (M270) MLRS“.

Πυροβολικό: Νέες δυνατότητες μέσω του Euro-PULS
Photo By Sonaz – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17867109

Οι ικανότητες του PULS

Το PULS της Elbit είναι μάλλον από τα ικανότερα συστήματα πυραυλικού πυροβολικού στην αγορά. Σε μεγάλο βαθμό συνδυάζει τόσο απόδοση που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα M270 και HIMARS αλλά και σε μικρότερο κόστος.

Σε παρόμοια φιλοσοφία με τα “αμερικάνικα” συστήματα χρησιμοποιεί “pods” τα οποία δέχονται μεγάλη ποικιλία βλημάτων. Στη ήδη πιστοποιημένα βλήματα υπάρχουν τόσο ρουκέτες των 122 και 160 χιλιοστών μέχρι κατευθυνόμενοι πύραυλοι και πύραυλοι cruise.

Πυροβολικό: Νέες δυνατότητες μέσω του Euro-PULS
Photo By Natan Flayer – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7973259

Πιο συγκεκριμένα μπορεί να οπλιστεί με ρουκέτες Grad και Accular των 122 χιλιοστών, LAR και Accular των 160 χιλιοστών, EXTRA, Predator Hawk και οι πύραυλοι cruise Delilah.

Accular 122 / 160

Οι Accular είναι κατευθυνόμενες εκδόσεις των ρουκετών των 122 και 160 χιλιοστών. Και οι δύο εκδόσεις έχουν εμβέλεια 40 χιλιομέτρων και κυκλικό περιθώριο λάθους (CEP) μικρότερο των 10 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρουκέτες G-2000 που θα πάρουν τα ελληνικά RM-70 είναι κατώτερες στο κομμάτι της ακρίβειας.

Κάθε pod μπορεί να πάρει 18 Accular 122 σε κάθε pod (36 σύνολο) και 13 Accular 160 (20 σύνολο). Είναι εφικτό να γίνει και συνδυασμός με 1 pod του κάθε είδους για ένα σύνολο 18 Accular 122 και 13 Accular 160.

EXTRA (EXTended Range Artillery) 

Είναι από τα πιο γνωστά κατευθυνόμενα βλήματα της Elbit τα οποία θέλει να προμηθευτεί και η χώρα μας, στην αερομεταφερόμενη έκδοσή τους, ως Rampage.

Το μέγιστο βεληνεκές του είναι της τάξης των 150 χιλιομέτρων και έχει ανάλογο CEP με τις Accular, μικρότερο των 10 μέτρων.

Μπορεί να πάρει δύο ειδών πολεμικής κεφαλής, βάρους 120 κιλών, είτε διατρητική είτε θραυσμάτων.

Το PULS μπορεί να φέρει συνολικά 8 EXTRA, 4 σε κάθε pod.

Predator Hawk

Είναι το μεγαλύτερης εμβέλειας βλήμα που έχει να προσφέρει η Elbit για το PULS. Η εμβέλεια αυτή φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και είναι ιδανικό για να χτυπάει στρατηγικούς στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Έχει ακόμα μεγαλύτερη εκρηκτική κεφαλή, 140 κιλών και CEP, πάλι, μικρότερο των 10 μέτρων.

Κάθε pod μπορεί να δεχτεί 2 βλήματα Predator Hawk.

Delilah

Είναι ένας αρκετά ιδιαίτερος πύραυλος cruise, υβρίδιο πυραύλου cruise και αιωρούμενου πυρομαχικού. Στο NEMESIS HD έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην αξία του και στο τι θα μπορούσε να προσφέρει διακλαδικά στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Εν τάχει, έχει εμβέλεια 250 χιλιόμετρα με ικανότητα να αιώρησης πάνω από τον στόχο. Μπορεί να “αναβάλει” την επίθεση και να προσεγγίσει ξανά τον στόχο από καλύτερη γωνία (go-around and re-attack).

Μέχρι την τελική φάση μπορεί να έχει “είσοδο από τον χειριστή” (man on the loop). Στην “βουτιά” ο Delilah φτάνει τελική ταχύτητα 0,85 Mach.

Κάθε pod μπορεί να φέρει 1 βλήμα Delilah.

Συνδυασμός βλημάτων

Όπως αναφέρθηκε και πάνω, ανάλογα την αποστολή, μπορεί να γίνει μείξη των πυραύλων με συνδυασμό των pod π.χ. 18 Accular 122 και 4 EXTRA κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κατευθυνόμενα βλήματα του PULS πετυχαίνουν την ακρίβεια αυτή με την χρήση GPS και INS.

Το Euro-PULS στα ελληνικά δεδομένα

Όσα βλέπουμε στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν την αξία και την ανάγκη ενός σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού. Χτυπήματα σε καίρια σημεία του αντιπάλου, σε μεγάλο βάθος μπορούν να αλλάξουν την ροή μια σύγκρουσης.

Στην Ελλάδα βασιζόμαστε στα ,μεγάλου όγκου πυρός αλλά μικρής ακριβείας, RM-70 και στα M270 MLRS. Αμφότερα έχουν ανάγκη για αναβάθμιση η οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα “οικονομική“.

Η επιλογή του Euro-PULS θα έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες στο Πυροβολικό αλλά και πιθανώς με μικρότερο κόστος. Παράλληλα, μέσω της Γερμανικής/Ευρωπαϊκής συμμετοχής μάλλον θα δούμε και πιστοποίηση παραπάνω βλημάτων σε αυτό.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ