Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας περιέγραψε τη φιλοδοξία του να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη λίστα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2027, με στόχο την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οπλισμού τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος «Ατζέντα 2030». Αν και αυτή η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη για την προνοητικότητα και τον προγραμματισμό της, αναδεικνύει επίσης μια δυσάρεστη αλήθεια: η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιο της. Η οικονομική κρίση άφησε το σημάδι της στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, δημιουργώντας κενά που χρήζουν άμεσης προσοχής.
![ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη φιλοδοξία του να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη λίστα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2027, με στόχο την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οπλισμού τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια του προγράμματος «Ατζέντα 2030»](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2024/01/10148847-PEL_0559-min-scaled-1020x1020-1-1024x682.webp)
Η στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής απαιτούσε πάντα την διατήρηση μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης. Ωστόσο, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που κατέλαβε το έθνος μας εμπόδισε σοβαρά την ικανότητά του να διατηρήσει, πόσο μάλλον να εκσυγχρονίσει, τις στρατιωτικές του ικανότητες με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις που βλέπουμε για παράδειγμα τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό που ουσιαστικά πέρα από τις FDI HN χρειάζεται ολόκληρη αναδόμηση και παραγγελίες τόσο Φρεγατών όσο και Υποβρυχίων ή την Πολεμική Αεροπορία που πέρα από την προμήθεια των λιγοστών σύγχρονων METEOR για τα RAFALE δεν έχει δει νέα όπλα από την υπογραφή προμήθειας των F-16 Block 52+ Adv. για να μην ξανά μιλήσουμε για την έλλειψη ατρακτιδίων στόχευσης και ηλεκτρονικού πολέμου που δεν υπάρχουν ούτε ως ιδέα.
Η Τουρκική απειλή για την «Ατζέντα 2030»
Η ανάγκη για επείγοντα εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο την αναπλήρωση ξεπερασμένου τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα του πολέμου και της περιφερειακής δυναμικής ασφάλειας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα καυτό σημείο γεωπολιτικών εντάσεων με την Τουρκία να ξεκινά ζητήματα που παρά τα δήθεν ψευδο-καλά κλίματα σκοπεύουν να προσβάλουν την εθνική κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.
![Προβληματισμοί για την «Ατζέντα 2030» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «στο μέλλον» NEMESIS HD](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2024/02/Προβληματισμοί-για-την-Ατζέντα-2030-που-στοχεύει-στον-εκσυγχρονισμό-των-Ενόπλων-Δυνάμεων-στο-μέλλον-1-1024x683.webp)
Επιπλέον, η έλευση των νέων τεχνολογιών και η μεταβαλλόμενη φύση του πολέμου απαιτούν από την Ελλάδα όχι μόνο να αντικαταστήσει τον παλιό εξοπλισμό αλλά να κάνει άλμα στο μέλλον με επενδύσεις στην άμυνα στον κυβερνοχώρο, στην τεχνολογία των drone και σε άλλες σύγχρονες δυνατότητες υβριδικού πολέμου (πχ Swarm UAV, USV) όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αλλά είναι λάθος να τα αφήνουμε όλα αυτά για το μέλλον όταν τα χρειαζόμαστε όχι απλά στο «ΠΑΡΩΝ» αλλά στο «ΧΘΕΣ».
Ακόμα και όλα τα συστήματα να παραγγελθούν το 2027 αυτά δεν πρόκειται να έχουν παραληφθεί ως το 2030 που είναι 6 χρόνια μακριά από το σήμερα αλλά αρκετά αργότερα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την γραφειοκρατία που υπάρχει. Ακόμα και η συζήτηση για τις Φρεγάτες Constellation θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα αποδώσει πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2030 με την προυπόθεση ότι θα έχουν γίνει έγκαιρα οι παραγγελίες.
Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά σε αυτές τις τεχνολογίες με τις οποίες έχει ήδη ξεπεράσει την «Ατζέντα 2030» και σκοπεύει να τις ενισχύσει με στόχο να πλήξει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο οπού είναι και κατοχική δύναμη. Εκτός αν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός μεταφοράς UAV και σύγχρονων μέσων Πυροβολικού στα Κατεχόμενα και την προώθηση των κατοχικών δυνάμεων στην Νεκρή Ζώνη.
«Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό στους εξοπλισμούς»
Το επιχείρημα για την καθυστέρηση αυτών των εξαγορών λόγω της δημοσιονομικής δυσκολίας δεν μπορεί να προβάλλεται μπροστά σε αυτές τις πιεστικές προκλήσεις ειδικά όταν βλέπουμε ποσά να εξαντλούνται σε άλλους τομείς και σε αλόγιστα επιδόματα.
![Ρωσία: «Αναχαιτίσαμε πολλαπλές Ουκρανικές επιθέσεις με USV και UAV»](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2023/09/bg_hero-1024x531.webp)
Το πραγματικό εθνικό κόστος της αδράνειας στα ζητήματα αυτά θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ τις οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό.
Η στρατηγική παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί για την αναζήτηση οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων άμεσα. Οι διεθνείς συνεργασίες και οι αμυντικές συνεργασίες με χώρες που έχουν πολεμική εμπειρία όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Ινδία μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επιτάχυνση των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας Δένδια να σχεδιάσει το μέλλον είναι πράγματι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο πρέπει να συνδυαστεί με άμεσες προμήθειες για την αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων κενών. Η αναμονή μέχρι το τέλος της θητείας του ή μετά το 2027 για την πλήρη εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα ευάλωτη σε μια περίοδο που τα περιθώρια λάθος απλά δεν θα υπάρχουν με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να τρέχει ήδη με γρήγορους ρυθμούς.
![Προβληματισμοί για την «Ατζέντα 2030» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «στο μέλλον»](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2023/09/15_sep_03_023-scaled-1-1024x768.webp)
Οι οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος αναμφίβολα άφησαν την Ελλάδα με δύσκολες επιλογές σχετικά με το πού θα διαθέσει τους περιορισμένους πόρους της. Ωστόσο, η ανάγκη για προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις προσπάθειές της για εκσυγχρονισμό σε όλους τους κλάδους «ΤΩΡΑ», αναζητώντας καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης και επιτάχυνσης της προμήθειας κρίσιμων εξοπλισμών ώστε να δημιουργηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα εθνικό αμυντικό οικοσύστημα το οποίο θα αποδίδει και έσοδα στην χώρα.
Συνοψίζοντας
![BRIGHT STAR 23: Ελλάδα και 34 χώρες σε άσκηση υπεροχής στο πεδίο της μάχης - Βίντεο ΓΕΕΘΑ](https://nemesishd.gr/wp-content/uploads/2023/09/15_sep_03_011-1024x768.webp)
Ενώ ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι απαραίτητος, ο επείγων χαρακτήρας των στρατιωτικών αναγκών της χώρας δεν μπορεί να υποτιμηθεί ούτε να αποτελεί θέμα συζητήσεων σαν να μην υπάρχει ήδη το ρίσκο. Η ώρα για δράση είναι τώρα, με σαφή εστίαση στην απόκτηση των κρίσιμων εθνικών δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο.
Το κόστος της καθυστέρησης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε δημοσιονομική δαπάνη για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει τα κενά, διασφαλίζοντας το μέλλον της απέναντι σε επεκτατικές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ενιαία εθνική στρατηγική και να μην αλλάζουν τα πλάνα και προτεραιότητες σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα κάθε φορά που αλλάζει ο Υπουργός Άμυνας της χώρας.
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση