Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν έρθει κοντά στρατηγικά, το οποίο δύναται να προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία μια επιλογή για την απόκτηση όπλων. Αν και η Edge Group έχει μεγάλη γκάμα όπλων που προσφέρει, τώρα θα επικεντρωθούμε σε 4 όπλα άερος-εδάφους, κάποια ήδη σε παραγωγή ενώ άλλα βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτά είναι τα κιτ καθοδήγησης Al Tariq και Thunder για βόμβες γενικής χρήσης και οι πύραυλοι cruise Saber και Nasef S-120.

Η Edge Group, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 20 διαφορετικές εταιρείες όπως η Halcon, μπορεί να προσφέρει μερικές αξιόλογες επιλογές όπλων, κυρίως αέρος-εδάφους, που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα ελληνικά μαχητικά, αναβαθμίζοντας το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κιτ καθοδήγησης Al Tariq

Οι Al Tariq είναι μια οικογένεια κιτ πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας, που μετατρέπουν τις τυπικές εναέριες βόμβες σε έξυπνα όπλα υψηλής ακρίβειας. Aυτά τα κιτ είναι σχεδιασμένα για συμβατότητα με μια σειρά μεγεθών βομβών, συγκεκριμένα με τις σειρές 120 kg, 250 kg και 450 kg.

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά
Photo by Edge Group

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος Al Tariq είναι η ικανότητά του να λειτουργεί αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα χωρίς GPS. Μία από τις ξεχωριστές πτυχές του συστήματος Al Tariq είναι η τεχνολογία αναζήτησης διπλής λειτουργίας. Αυτό περιλαμβάνει έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) με δυνατότητες αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATR), έναν ανιχνευτή λέιζερ (SAL) και υποστήριξη GPS/GNSS. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει τη στόχευση υψηλής ακρίβειας σε όλες τις καιρικές συνθήκες, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις, με την παραλλαγή τυπικής εμβέλειας (Al Tariq S) ικανή να εμπλέκει στόχους από 30 έως 45 χιλιόμετρα μακριά και την παραλλαγή μεγάλης εμβέλειας (Al Tariq LR) που υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα. Αυτή η ικανότητα μεγάλης εμβέλειας, σε συνδυασμό με την τεχνολογία fire and forget, καθιστά το Al Tariq ικανή εμπλοκή ακίνητων και κινούμενων στόχων.

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά
Photo by Edge Group

Όσον αφορά την ολοκλήρωση και την ανάπτυξη, το σύστημα Al Tariq διακρίνεται για την σπονδυλωτότητα και την ευκολία χρήσης του. Μπορεί να ενσωματωθεί ασύρματα με διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών, προσφέροντας τόσο ψηφιακές όσο και αυτόνομες επιλογές. Αυτή η ευελιξία ενισχύεται από χαρακτηριστικά όπως μεταβλητές γωνίες προσβολής (έως 90 μοίρες), ικανότητα επαναστόχευσης και ενσωμάτωση μηχανικών και ηλεκτρονικών ασφαλειών.

Κιτ καθοδήγησης Thunder

Η σειρά Thunder, που αναπτύχθηκε από τη Halcon έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ακρίβεια των συμβατικών εναέριων βομβών, μετατρέποντάς τες σε έξυπνα, οικονομικά όπλα ακριβείας. Η σειρά Thunder περιλαμβάνει τα κιτ P-31, P-32 και P-4, το καθένα προσαρμοσμένο σε διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών, δηλαδή τις βόμβες γενικής χρήσης MK-81, MK-82 και MK-84, αντίστοιχα.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της σειράς Thunder είναι το διπλό σύστημα καθοδήγησής της. Κάθε κιτ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μετρήσεων αδρανειακής καθοδήγησης και παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS), γνωστές ως GAINS (GNSS assisted INS), για την ακριβή καθοδήγηση των πυρομαχικών στον στόχο τους. Η προσθήκη ενός ημιενεργού αναζήτησης λέιζερ (SAL) ενισχύει περαιτέρω την ακρίβεια, επιτρέποντας χτυπήματα ακριβείας ακόμη και σε δύσκολα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά
Photo by Edge Group

Τα κιτ Thunder P-31 και P-32 διαθέτουν εντυπωσιακή ακρίβεια 3 μέτρων CEP (κυκλικό περιθώριο λάθους) κατά τη χρήση και των GAINS και SAL και 10 μέτρων CEP μόνο με GAINS. Το P-31 έχει μικτό βάρος 140 κιλά με κεφαλή 110 κιλών, ενώ το P-32 είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, με μεικτό βάρος 240 κιλά και κεφαλή 209 κιλών. Και οι δύο εκδόσεις είναι ικανές να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων όταν απελευθερωθούν από υψόμετρο 30.000 ποδιών.

Το Thunder P-4, σχεδιασμένο για τις μεγαλύτερες βόμβες MK-84, ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία αλλά με σημαντικά μεγαλύτερο βάρος. Έχει μεικτό βάρος 1.150 κιλά και διατηρεί τα ίδια υψηλά πρότυπα ακρίβειας με τα μικρότερα αντίστοιχα με εμβέλεια άνω των 15 χιλιομέτρων στα 30.000 πόδια.

Πύραυλοι cruise Saber

Ο πύραυλος cruise Saber είναι σχεδιασμένος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ, αυτός ο πύραυλος είναι μια σαφής ένδειξη της αυξανόμενης τεχνογνωσίας των ΗΑΕ στην αμυντική τεχνολογία και της φιλοδοξίας του να γίνουν αυτόνομοι στην αμυντική κατασκευή.

O Saber ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά stealth του και την μεγάλη εμβέλεια. Με βάρος 1.200 κιλά και δυνατότητα μεταφοράς κεφαλής 450 κιλών, ο Saber έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ύψος 20.000 ποδιών και να επιτύχει ταχύτητα πλεύσης 0,8 Mach.

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά
Photo by Edge Group

Οι διαστάσεις του βλήματος, με άνοιγμα φτερών 2,2 μέτρα και μήκος 4 μέτρα, συμπληρώνονται από το σύστημα πρόωσής του, τον κινητήρα Turbofan 400. Η Edge ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την Jacarai, με έδρα τη Βραζιλία, υπονοώντας την πιθανή πηγή του κινητήρα. Η Jacarai είναι γνωστή για την ανάπτυξη του κινητήρα TJ1000, ο οποίος εξοπλίζει τον επίγειο πύραυλο cruise Avibras MTC-300.

Η ανάπτυξη του πυραύλου Saber ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια της Edge να παράγει πυρομαχικά με κινητήρα, εκτός δηλαδή των κιτ καθοδήγησης, στόχος που έγινε εμφανής όταν η εταιρεία παρουσίασε ένα μοντέλο του πυραύλου το 2021. Αυτή η κίνηση προς την ανάπτυξη τεχνολογίας εγχώριων πυραύλων καθοδηγείται εν μέρει από την επιθυμία να παρέχει μια εγχώρια εναλλακτική σε εισαγόμενες επιλογές όπως ο πύραυλος cruise Scalp/Black Shaheen.

Πύραυλοι cruise Nasef S-120

Ο Nasef S-120 αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των πυραύλων κρουζ χαμηλού κόστους (LCCM), που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική αλλά ισχυρή λύση χτυπήματος ακριβείας.

Αυτό το σύστημα πυραύλων είναι αξιοσημείωτο για την ευελιξία του, καθώς είναι διαθέσιμο σε διαμορφώσεις πυραύλων αέρος-εδάφους (AGM) και πυραύλων εδάφους-προς-εδάφους (GGM). Ως ανάλογο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον Delilah της Elbit.

Με μεικτό βάρος 100 κιλά και επιπλέον 25 κιλά όταν είναι εξοπλισμένο με booster, ο Nasef S-120 είναι σχετικά ελαφρύς για έναν πύραυλο των δυνατοτήτων του. Φέρει μια εκρηκτική κεφαλή 50 κιλών, η οποία είναι αρκετή για να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε διάφορους τύπους στόχων.

Πολεμική Αεροπορία: Saber, Al Tariq, Nasef και Thunder της Edge Group ως επιλογές για τα ελληνικά μαχητικά
Photo by Edge Group

Η πρόωση του πυραύλου παρέχεται από έναν κινητήρα turbo-jet, ο οποίος του επιτρέπει να επιτύχει ένα σημαντικό βεληνεκές 120 km για εναέριες εκτοξεύσεις και 90 km για εκτοξεύσεις εδάφους, με ύψος απελευθέρωσης 33.000 πόδια για το πρώτο.

Για την καθοδήγηση ο Nasef S-120 χρησιμοποιεί το GNSS (Global Navigation Satellite System) INS (Inertial Navigation System) για την κύρια πλοήγησή του, το οποίο προσφέρει CEP 10 μέτρων. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με ένα Semi-Active Laser (SAL), η ακρίβεια ενισχύεται σημαντικά, μειώνοντας το CEP σε μόλις 3 μέτρα.

Πιθανή αγορά και εγχώρια συμμετοχή

Σε γενικές γραμμές, οι παραπάνω επιλογές όπλων της Edge Group θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές επιλογές για την ενίσχυση των ελληνικών μαχητικών αφού όπως όλα δείχνουν οι Al Tariq και Thunder μπορούν να εξοπλίσουν τόσο τα F-16, τα Mirage 2000 αλλά και τα Rafale.

Οι υπό ανάπτυξη πύραυλοι cruise Nasef S-120 και Saber από την στιγμή που θα εξοπλίσουν τόσο αεροσκάφη αλλά και επίγειους εκτοξευτές είναι μια πολύ καλή επιλογή όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τον Στρατό Ξηράς.

Μια ακόμα ευκαιρία που δημιουργείται είναι και αυτή της συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή των όπλων αυτών ή στην ανάπτυξη όπλων, όπως για παράδειγμα στα προγράμματα πυραύλων cruise που αναφέρθηκαν πάνω, ενώ θα ενισχυθούν και οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΑΕ.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD – Χρησιμοποιείστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

Η Κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν και η άμυνα του νησιού

Η Κίνα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν μερικές βδομάδες...

Αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «δοκιμάζει τον 21ο αιώνα»

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt είναι μια καινοτόμα κλάση πλοίων...

T-80U: Η «σιδερένια γροθιά» της Εθνικής Φρουράς

Το T-80U είναι το κύριο άρμα μάχης της Εθνικής...

FN FAL: Το «θρυλικό» τυφέκιο μάχης του Ελληνικού Στρατού

Το FN FAL είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα...

M901 ITV: Ο καταστροφέας αρμάτων του Ελληνικού Στρατού

Τα αντιαρματικά είναι από τα σημαντικότερα συστήματα στο πεδίο...

MG3: Από το MG42 του Β’ΠΠ στο σύγχρονο πολυβόλο του Ελληνικού Στρατού

Το πολυβόλο MG3, άμεσος απόγονος του θρυλικού MG42 από...

UAV Patroller: Οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Ελλάδας

Το UAV Patroller διαθέτει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά που το...

RAMPAGE: Ο ισραηλινός πύραυλος που πρέπει να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Rampage, προηγουμένως γνωστός ως "MARS", είναι η αερομεταφερόμενη...

Εξελίξεις