Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Athens

PAC-3 MSE: Αναγκαίο για την Πολεμική Αεροπορία και «επιλογή» για το Πολεμικό Ναυτικό

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Βασικός κίνδυνος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και ένα από τα διαθέσιμα μέσα για αυτό τον ρόλο είναι οι πύραυλοι PAC-3 MSE. Όπως έχουμε δει ήδη στην Ουκρανία και βλέπουμε ξανά τους τελευταίους μήνες με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι μία απειλή τόσο για στόχους στην ξηρά αλλά ακόμα για πολεμικά ή εμπορικά πλοία.

Με την Τουρκία να αναπτύσσει σχεδόν συνεχώς νέους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους cruise η ανάγκη για την ανανέωση της αεράμυνας πρέπει να κατατάσεται ψηλά στην λίστα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, η ανανέωση της αεράμυνας είναι ένας τομέας που αφήνει περιθώριο στις Ένοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν ένα αρκετά καλό επίπεδο ομοιοτυπίας με συστήματα, ή τουλάχιστον βλήματα, που θα μπορούν να εξοπλίσουν την Αεράμυνα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

PAC-3 MSE: Αναγκαίο για την Πολεμική Αεροπορία και «επιλογή» για το Ναυτικό
Photo by Lockheed Martin

Η απειλή για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη τόσο UAV όσο και πυραυλικών συστημάτων όπου οδήγησε και στην δημιουργία του MLRS TRG-300 Tiger (Kasirga). Η Τουρκία χρησιμοποίωντας την τεχνογνωσία απο την Κίνα προχώρησε στην ανάπτυξη του βαλλιστικού J-600T Yıldırım, ο οποίος ίσως φτάσει εμβέλεια 2.500χλμ. Πέραν των J-600T Yildirim, η ανάπτυξη των βαλλιστικών τύπου BORA που έχουν μπει σε πλήρη παραγωγή με μια εμβέλεια απο 280 μέχρι 360 χιλιόμετρα αποτελούν επίσης πρόβλημα.

Παράλληλα με τους βαλλιστικούς πυραύλους, η Τουρκία αναπτύσει και διαφορετικούς πυραύλους cruise, τόσο για χρήση κατά πλοίων αλλά και κατά υποδομών. Παραδείγματα αυτών είναι οι SOM διαφορετικών εκδόσεων, οι ÇAKIR που θα μπορούν να εκτοξεύονται ακόμα και από οπλισμένα ΜΕΑ (UCAV) και προφανώς οι αντιπλοϊκοί Atmaca.

Οι τωρινές αντιπυραυλικές δυνατότητες της ΠΑ και του ΠΝ

Το κύριο αντιπυραυλικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι οι MIM-104 Patriot, με τα συστήματα να είναι αναβαθμισμένα στο επίπεδο PAC-3, με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά χωρίς το οπλοστάσιο της ΠΑ να διαθέτει σύγχρονα βλήματα για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

Σε δεύτερο βαθμό υπάρχουν οι S-300 της Κρήτης, οι οποίο διαθέτουν κάποιες αντιπυραυλικές δυνατότητες όντως της έκδοσης PMU-1 αλλά τόσο η αξιοπιστία τους αλλά και το μέλλον τους στην Πολεμική Αεροπορία είναι μάλλον αμφίβολα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία συστήματα και μικρού βεληνεκούς έχουν καταφέρει να καταρίψουν πυραύλους cruise, όπως τα Crotale που υπηρετούν τόσο στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πλήρως σε αυτά.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό το πιο σύγχρονο βλήμα μέσης εμβέλειας που έχει στην διάθεσή του είναι οι ESSM των φρεγατών MEKO και έπειτα ακολοθούν οι «αρχαίοι» πλέον RIM-7 Sea Sparrow. Τόσο αυτοί οι πύραυλοι όσο και οι RIM-116 του RAM περιορίζονται στην αντιμετώπιση πυραύλων cruise και δεν έχουν αντιβαλλιστική δυνατότητα.

Η αλλαγή σε αυτό το κομμάτι θα έρθει με την εισαγωγή των Aster-30 Block 1 σε υπηρεσία πάνω στις φρεγάτες κλάσης «Κίμων», οι οποίοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας.

PAC-3 MSE για την Πολεμική Αεροπορία

Η προμήθεια πυραύλων PAC-3 MSE για τους Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μία από τις πιο άμεσες λύσεις, αν όχι η πιο άμεση, για την κατακόρυφη επαύξηση των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων του συστήματος.

Ο MIM-104F PAC-3 MSE παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους προκατόχους του και άλλα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εμβέλειας (πιθανώς 120+ χλμ), της ευελιξίας για την καταπολέμηση στόχων με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε διάφορες απειλές όπως βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise και αεροσκάφη.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως με την χρήση πυραύλων PAC-3 MSE οι εκτοξευτές του Patriot μπορούν να εξοπλιστούν με έως και 16 βλήματα ανά εκτοξευτή, αντί για 4 PAC-2 GEM ή να γίνει συνδιαστική χρήση των δύο πυραύλων.

Φρεγάτες με Mk 41 και PAC-3 MSE για το Πολεμικό Ναυτικό

Η Lockheed Martin προσπαθεί να ενσωματώσει τον πυραυλο PAC-3 MSE τόσο στο κάθετο σύστημα εκτόξευσης (VLS) Mark 41 όσο και στο Σύστημα Αντιπυραυλικής Άμυνας Βλημάτων Aegis (BMD). Η ενσωμάτωση με το Mk 41 περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός σχεδίου όπου ένας PAC-3 MSE εκτοξεύεται από ένα κελί Mk 41. Αυτό το σχέδιο στοχεύει να καταστήσει τον PAC-3 MSE ικανό σε όλα τα πλοία εξοπλισμένα με Mk 41 VLS. Η Lockheed Martin σκοπεύει να επιτύχει αυτή την ενσωμάτωση χωρίς την ανάγκη τροποποιήσεων στο μήκος των κελιών του Mk 41 VLS.

Επιπλέον, η Lockheed Martin επενδύει προσπάθειες στην ενσωμάτωση του PAC-3 MSE στο Aegis. Έχουν διενεργήσει δοκιμές και εργασίες ενσωμάτωσης για να δείξουν τη δυνατότητα του PAC-3 MSE. Αυτή η ενσωμάτωση στοχεύει να παρέχει στο Αμερικανικό Ναυτικό αποδεδειγμένες, ανώτερες δυνατότητες ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής και αεροπορικής άμυνας, επιτρέποντας τη χρήση του PAC-3 MSE εναντίον προηγμένων απειλών.

Επίσης, η Lockheed Martin επικεντρώνεται στην πιστοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ PAC-3 MSE και ραντάρ που λειτουργούν στην S μπάντα συχνοτήτων όπως το SPY-1 και το SPY-6, κάτι που ήδη πετύχε με το πρώτο.

PAC-3 MSE: Αναγκαίο για την Πολεμική Αεροπορία και «επιλογή» για το Ναυτικό
Photo by Lockheed Martin

Όλα τα παραπάνω ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό αν προχωρήσει το πλάνο με την ναυπήγηση μίας «ελληνικής» Constellation και αυτές λάβουν αμερικανικά όπλα. Το να αγοραστούν φρεγάτες Constellation θα είναι «δώρον άδωρον» αν αυτές δεν είναι εξοπλισμένες με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Η αγορά όμως SM-2 αυξάνει την πολυτυπία βλημάτων αυτής της κατηγορίας. Το Πολεμικό Ναυτικό θα είχε Aster-30, SM-2 και η Πολεμικής Αεροπορία MIM-104A/B/D και πιθανώς MIM-104F PAC-3 MSE.

Από την άλλη, με την αγορά PAC-3 MSE τόσο για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για τις «Constellation HN», μεταξύ άλλων, θα μείωνε το κόστος/μονάδα και την πολυτυπία. Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί πως το κόστος ενός PAC-3 MSE είναι μεγάλο, το οποίο αποτελεί μάλλον και τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα για την αγορά τους. Αν μέσα στα επόμενα χρόνια, με την αύξηση της παραγωγής, το κόστος πέσει, τότε το σενάριο αυτό ίσως γίνει πιο ελκυστικό.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

CopyrightNEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Από μέρα σε μέρα οι Αμερικανοί στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Κύπρος κινείται τάχιστα στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων...

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τη διώρυγα του Παναμά και τις εξαγγελίες Τραμπ – Δήλωση Μουλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς...

Δυναμική επιστροφή Τραμπ: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

Στον Λευκό Οικό επιστρέφει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ,...

Διαβάστε επίσης

K21: To Νοτιοκορεάτικο IFV

To K21 είναι ένα IFV (TOMA) της Νότιο Κορεάτικης...

Litening 5 και RecceLite XR: Τα ατρακτίδια στο μάτι της Πολεμικής Αεροπορίας

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει γίνει μπαράζ παρουσιάσεων ατρακτιδίων...

Sea Oryx: Το εγχώριο RAM της Ταϊβάν και οι ιδιαίτερες εκδόσεις του

Η Ταϊβάν, στην Ανατολική Ασία, αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές γύρω...

Αιφνιδιάζοντας μια εχθρική ένοπλη δύναμη και σύγχρονες πολεμικές τακτικές

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του πολέμου είναι...

M113: Το «παπάκι» του Ελληνικού Στρατού

Το M113 είναι ένα Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ...

Περισσότερες Εξελίξεις