Μερικές σκέψεις: Τα AAV-7, τα αρματαγωγά και οι Πεζοναύτες

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Μετά την έγκριση πώλησης των AAV-7, η απόκτησή τους είναι μάλλον βέβαιη, όμως είναι ένα «κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ». Με την απόκτηση των 76 AAV-7, αριθμός ικανός να εξοπλίσει 3 τάγματα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, η έξοδος του κύριου όγκου των δυνάμεων στην παραλία θα μπορεί να γίνει με την κατάλληλη προστασία και όχι σε συνθήκες «Απόβασης στην Νορμανδία».

Τι περιλαμβάνει η έγκριση της DSCA για τα AAV-7

Με μία πρώτη ανάγνωση, η συμφωνία των AAV-7 φαίνεται να είναι αρκετά πλήρης και με λογικό κόστος. Εν τάχει, περιλαμβάνει 63 AAVP-7A1 μεταφοράς προσωπικού, 9 AAVC-7A1 διοίκησης και 4 AAVR-7A1 περισυλλογής. Παράλληλα, περιλαμβάνει 63 πολυβόλα 12,7 χιλιοστών και άγνωστο αριθμό θερμικών M36E T1 καθώς και εκτοξευτές 40 χιλιοστών βομβίδων Mk-19. Για τα δύο τελευταία δεν δίνεται αριθμός που θα παραδοθεί αλλά δημιουργεί την απορία αν αφορά μόνο τα AAV-7 ή και τα M1117.

Μερικές σκέψεις: Τα AAV-7, τα αρματαγωγά και οι Πεζοναύτες
By Hunini – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75893075

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ανταλλακτικά, εκπαίδευση, βιβλιογραφία, πρόσθετη θωράκιση, τεχνική υποστήριξη, την μεταφορά τους στην Ελλάδα και το κυριότερο όλων Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS). Το συνολικό κόστος που αναφέρεται φτάνει τα 268 εκατομμύρια.

Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις

Ως έχει ο στόλος αυτή την στιγμή, την μεταφορά των AAV-7 θα αναλάβουν τα αρματαγωγά κλάσης «Ιάσων». Ενώ σε άσκηση με τις ΗΠΑ έγινε άφεση AAV-7 στην θάλασσα από αρματαγωγό «Σάμος», υπάρχουν όμως κάποιοι τομείς στα αρματαγωγά που ίσως πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Τα αρματαγωγά ως έχουν αποτελούν στόχο προτεραιότητας για τον εχθρό και η αξία τους μάλλον μόνο θα αυξηθεί. Αυτό ίσως μας οδηγήσει σε κάποιες αναβαθμίσεις πάνω στα πλοία, οι οποίες είναι αναγκαίες ανεξάρτητα της απόκτησης των AAV-7. Υπάρχουν κάποιοι τομείς που επιδέχονται αναβάθμιση για να αυξηθεί η επιβιωσημότητά τους και είναι η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων τους αλλά και η αύξηση της ταχύτητάς τους.

Μερικές σκέψεις: Τα AAV-7, τα αρματαγωγά και οι Πεζοναύτες

Τα «Ιάσων» στερούνται σοβαρής αεράμυνας και η μόνη ουσιαστική προστασία που θα έχουν είναι από τα πλοία συνοδείας. Για αυτό τον λόγο, ίσως πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτό να εγκατασταθούν συστήματα εγγύς προστασίας, π.χ. Phalanx, ή άλλα πυροβόλα που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο στα πλοία αυτά ως τελικό στρώμα άμυνας.

Παράλληλα, η πολύ μικρή ταχύτητά τους, 16 κόμβοι, τα περιορίζει τόσο στο να φτάσουν γρήγορα στο σημείο που απαιτείται αλλά τα καθιστά και εύκολο στόχο για εχθρικά υποβρύχια. Αν είναι εφικτό, η αναβάθμιση/αλλαγή των μηχανών θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα και η εγκατάσταση αντιμέτρων τορπιλών θα βελτίωνε τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Είναι τα «Ιάσων» από μόνα τους αρκετά;

Εξαιρώντας τις όποιες «εκ γενετής» αδυναμίες των «Ιάσων», πρέπει να αναλογιστούμε αν είναι από μόνα τους αρκετά. Δεν είναι γνωστό/σίγουρο αν τα Zubr μπορούν μεταφέρουν τα AAV-7 και από την άλλη δημιουργείται και το ερώτημα «τι θα κάνουν πρώτα τα Ιάσων;».

Αν κριθεί πως τα «Ιάσων» δεν επαρκούν για τα AAV-7 ίσως πρέπει να κινηθούμε για την απόκτηση μεταχειρισμένων LSD ή/και προς την ναυπήγηση «Ιάσων 2.0». Το οικονομικό έτος 2023 το Αμερικανικό Ναυτικό θέλει να αποσύρει όλα του τα LSD κλάσης Whidbay Isalnd, με το νεότερο να είναι το LSD-48 “Ashland” το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1992.

Μερικές σκέψεις: Τα AAV-7, τα αρματαγωγά και οι Πεζοναύτες
Photo By U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth Fleet – USS Comstock (LSD 45)_141209-M-RR352-180, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38276908

Τα «Whidbay Island» μπορούν έως 36 AAV-7 (τα μισά από το σύνολο που μπορούμε να προμηθευτούμε) ενώ διαθέτουν και μεγάλο ελικοδρόμιο, χωρίς όμως υπόστεγο. Σε σχέση με τα «Ιάσων» είναι αρκετά καλύτερα οπλισμένα, έχοντας στην διάθεσή τους 2 Phalanx και 2 RAM.

Παράλληλα, είναι ταχύτερα με ταχύτητα 20 κόμβων ενώ έχουν και την δυνατότητα μεταφοράς αεροστρωμάτων LCAC, η απόκτηση αριθμού αυτών θα μπορούσε μελλοντικά να αναβαθμίσει περεταίρω τους Πεζοναύτες.

Από την άλλη, πολλοί θεωρούν ότι τα LSD θα είναι «μεγάλος στόχος» και θα θέλουν προστασία. Αυτό όμως ισχύει και για τα «Ιάσων» ενώ τα LSD είναι ταχύτερα και καλύτερα οπλισμένα. Εν τέλει, είναι μια περίπλοκη εξίσωση της οποίας την απάντηση την ξέρουν μόνο οι επιτελείς.

Συνοψίζοντας

Η πιθανή απόκτηση των AAV-7 θα δώσει στους Πεζοναύτες τα μέσα για να μπορούν να βγουν στην παραλία υπό κάλυψη θώρακα και να μπορούν προωθηθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν τα M113. Το πακέτο που προσφέρεται φαίνεται πλήρες σε υλικά, εκπαίδευση και υποστήριξη. Τέλος, ίσως πρέπει να εξεταστεί η αναβάθμιση των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού (ανεξάρτητα των AAV-7) καθώς και η πιθανή απόκτηση αποβατικών πλοίων (τα Whidbay δεν είναι η μονόδρομος).

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια τους NEMESIS HD.

Πρόσφατα

Ρωσικό ΥΠΑΜ: “200+ απώλειες για την Ουκρανία στην Μαρίινκα” – Τι αναφέρει για την τακτική κατάσταση

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν σήμερα νέα ενημέρωση σχετικά...

Ρωσική άσκηση-μήνυμα στις ΗΠΑ – Ο Ρωσικός στόλος δίπλα στην Αλάσκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

F126: Το μελλοντικό «θηρίο» του Γερμανικού Ναυτικού

Η Φρεγάτα 126 (F126) αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος...

MILAN: Το γαλλικό αντιαρματικό σύστημα του Ελληνικού Στρατού

Ένα από τα πιο σημαντικά αντιαρματικά συστήματα πάνω στα...