Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Η απόκτηση πυραύλων cruise για το Πολεμικό Ναυτικό είναι «διακαείς πόθος» αρκετών. Για όσους θυμόνται στην «φρεγατιάδα» μεγάλο μέρος του δημόσιου λόγου γύρω από την απόκτηση των FDI περιστρεφόταν γύρω από τον εξοπλισμό των πλοίων με Sylver A70 και MdCN (Scalp Naval).

Εν τέλει, το ΠΝ αποφάσισε να μην εξοπλίσει τις FDI με πυραύλους cruise και να αφοσιωθεί κυρίως στο πως να μεγιστοποιήσει τις αντιαεροπορικές τους δυνατότητες (στο Standard 2), μία λογική κίνηση με βάση τις απαιτήσεις του γερασμένου συνολικά στόλου.

Πύραυλοι cruise σε άλλες μονάδες

Η μη απόκτηση πυραύλων αυτού του είδους με τις FDI δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει με την απόκτηση άλλων μονάδων, αν βέβαια το επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση περιορισμένοι να τοποθετήσουμε πυραύλους cruise σε φρεγάτες όπως οι FDI ενώ ο μάλλον αρκετά περιορισμένος χώρος τους αλλά και οι περιορισμοί των Sylver μαζί με την αδυναμία τους να πάρουν πάνω από έναν πύραυλο ανά κελί μάλλον θα έκανε απαγορευτική την τοποθέτηση MdCN στις ελληνικές Belh@rra.

Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό
Photo by MBDA

Από την άλλη, ίσως οι πύραυλοι cruise μπορούν να αποκτήσουν παρουσία στο ΠΝ με έναν άλλο τρόπο όπως η τοποθέτηση τους σε υποβρύχια, σε κύριες μονάδες επιφανείας που θα σχεδιαστούν εξαρχής με αυτόν τον ρόλο κατά νου ή ακόμα και σε μη επανδρωμένα σκάφη.

Κύριες μονάδες επιφανείας εφοδιασμένες με πυραύλους cruise

Ο εξοπλισμός πλοίων με πυραύλους cruise δεν είναι από μόνος του κακή ιδέα, με την προϋπόθεση βέβαια αυτό να γίνει με τρόπο που δεν θα μειώνει τις δυνατότητες αυτοάμυνας του πλοίου.

Υπάρχουν μάλλον δύο τρόποι για να προσεγγίσουμε το ζήτημα αυτό. Ο ένας είναι η τοποθέτηση των πυραύλων αυτών σε μεγάλες μονάδες που θα συνδυάζουν πολυστρωματική αεράμυνα μαζί με την ικανότητα να φέρουν πυραύλους cruise. Από την άλλη θα ήταν εφικτή η τοποθέτησή τους σε σχετικά πιο μικρά πολεμικά πλοία, μάλλον μεγέθους κορβέτας ή, σχετικά, ελαφριάς φρεγάτας.

Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό - NEMESIS HD
Photo © DGA-EM / 2010

Για την πρώτη προσέγγιση, θα ήταν μάλλον απαραίτητο ένα πλοίο πιο κοντά στα «κυβικά» ενός αντιτορπιλικού ή έστω μια «βαριά» φρεγάτα. Με βάση τον πολλαπλασιασμό των απειλών που έχει να αντιμετωπίσει πλέον ένα πολεμικό θα ήταν σχεδόν απαραίτητο να είναι ήδη εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων, μάλλον αρκετά μεγαλύτερο των 32 που θα φέρουν οι FDI, μαζί με ένα ή δύο συστήματα εγγύς προστασίας (CIWS), συν έναν αριθμό κελιών για τους πυραύλους cruise, ιδανικά από 16 και πάνω.

Έτσι μάλλον θα έπρεπε να κατευθυνθούμε σε ένα πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος, μεγαλύτερο αυτών που έχουμε ήδη, το οποίο ναι μεν θα ήταν ικανότατο για οποιαδήποτε αποστολή, από αεράμυνα περιοχής, μέχρι πλήγμα στο έδαφος του εχθρού, από την άλλη όμως αυτό θα ερχόταν με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.

Η δεύτερη προσέγγιση έρχεται λίγο πιο κοντά στην «στροφή» που κάνει το ΠΝ προς την απόκτηση κορβετών. Υπάρχουν αρκετά ναυτικά, και κυρίως το Ρωσικό, τα οποία έχουν τοποθετήσει πυραύλους Kalibr σε πλοία έως και 1.000 περίπου τόνων όπως αυτά της κλάσης Buyan-M ή στα περίπου 2.000-2.500 τόνων Gepard.

Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό
Photo By Radziun – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27439209

Μια υιοθέτηση αυτής της λογικής από το Ελληνικό ΠΝ θα οδηγούσε μάλλον στην απόκτηση κορβετών με κύρια αποστολή τον πόλεμο επιφανείας και την κρούση εις βάθος στο έδαφος του εχθρού. Από την άλλη, η αυτοάμυνα τους θα ήταν περιορισμένη κύριως στην σημειακή αεράμυνα με έναν αριθμό αντιαεροπορικών μέσου βεληνεκούς και λογικά ένα CIWS. Βέβαια τα σκάφη αυτά δεν θα ήταν απαραίτητο να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» όπως ένα αντιτορπιλικό που δεν θα είχε ως κύριο ρόλο την τα πλήγματα εγκαταστάσεων του εχθρού σαν αυτό που περιγράφηκε πάνω.

Υποβρύχια ως φορείς πυραύλων cruise

Η χρήση υποβρυχίων ως φορείς πυραύλων cruise είναι μάλλον η μέθοδος που έρχεται πρώτη στο μυαλό αρκετών για την υιοθέτηση αυτών των όπλων. Κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό τους, ειδικά σε σχέση με ένα αντιτορπιλικό ή μια φρεγάτα, υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους cruise μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε, ανάλογα την αποστολή, να επιφέρουν πλήγματα στο εχθρικό έδαφος αλλά και να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο «κλείνοντας» θαλάσσια περάσματα.

Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό
Photo By V Wiki12 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119351549

Για τον ρόλο αυτό ίσως θα ήταν απαραίτητο να κινηθούμε για την απόκτηση υποβρυχίων μεγαλύτερων των U214 «Παπανικολής» τα οποία είτε να έχουν μεγαλύτερη αναχορηγία όπλων (τορπίλες, αντιπλοϊκοί και cruise) για τους τορπιλοσωλήνες ή κάθετα κελιά εκτόξευση (VLS) για τους cruise ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν άλλες μονάδες του εχθρού.

Βέβαια, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις και τα U214 θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα τους MdCN όμως θα πρέπει να εξεταστεί πόσοι πύραυλοι cruise μπορούν τοποθετηθούν στην θέση τορπιλών.

Μη επανδρωμένα σκάφη ως φορείς πυραύλων cruise

Η τελευταία προσέγγιση για την οποία θα γίνει αναφορά είναι χρήση μη επανδρωμένων σκαφών (USV) ως φορείς πυραύλων cruise. Η πρόοδος που βλέπουμε στην ανάπτυξη των USV έχει οδηγήσει χώρες όπως τις ΗΠΑ να εξετάσουν την δυνατότητα να εξοπλίσουν με όπλα αυτά τα σκάφη.

Πάνω σε αυτή την ιδέα υπάρχει το παράδειγμα της Lockheed Martin με το OUSV (Optionally Unmanned Surface Vessel). Η ιδέα αυτή περιλαμβάνει ένα μη επανδρωμένο σκάφος ικανό να μεταφέρει ουσιαστικά εκτοξευτές Mk41 σε κοντέινερ οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά όλους τους πυραύλους που είναι ήδη πιστοποιημένοι στον εκτοξευτή. Δηλαδή, εκτός των Tomahawk Land Attack Missile (TLAM), θα μπορούν εκτοξεύσουν αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς ESSM, SM-2/-3/-6, ανθυποβρυχιακές ρουκέτες VL-ASROC κλπ.

Μερικές σκέψεις: Πύραυλοι cruise και Πολεμικό Ναυτικό
Credit U.S. Navy

Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη δοκιμάσει εν πλω την βολή SM-6 από μη επανδρωμένα σκάφη άρα μάλλον δεν είμαστε πολύ μακριά από το σημείο όπου USV θα μπορούν λειτουργήσουν ως «πλοία οπλοστάσια» (arsenal ships) τόσο για να αναλάβουν συγκεκριμένες αποστολές ή ακόμα και να υποστηρίζουν μια ομάδα μάχης ως έξτρα φορείς όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η ιδέα των cruise σε κοντέινερ σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στα USV, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και σε βοηθητικά ή εμπορικά πλοία.

Συνοψίζοντας

Η απόκτηση πυραύλων cruise για το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι μάλλον προτεραιότητα, ειδικά συγκριτικά με ανάγκες όπως η αεράμυνα ή ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος. Σαφώς 100 πύραυλοι cruise δεν θα σου κερδίσουν τον πόλεμο όμως άμα ενσωματωθούν με τον κατάλληλο τρόπο είναι ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα του ΠΝ και ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον αντίπαλο.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Πρόσφατα

Τελική Αξιολόγηση για τα Rafale: «Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας»

Την τελίκη επιχειρησιακή αξιολόγηση των νεοαποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών Rafale...

«Αυτοκρατορία του ψεύδους»: Ρώσος ΥΠΕΞ για Δύση και «νέα τάξη πραγμάτων»

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος υπουργός...

Ουκρανός Στρατηγός: «Σπάσαμε τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων στο Βερμπόβε»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό και...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

VBL: Το αμφίβιο όχημα αναγνώρισης του Ελληνικού Στρατού

Ένα από τα οχήματα στην διάθεση του Ελληνικού Στρατού...