Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση στη διατήρηση της μαχητικής του ικανότητας στο σύγχρονο πεδίο μάχης χωρίς την οργανωμένη ναυπήγηση νέων πλοίων και θα θέλαμε να παρουσίασουμε μερικές από τις σκέψεις μας για το μέλλον του στόλου γύρω από το ανεπαρκές κατά την γνώμη μας πρόγραμμα ναυπηγήσεων, τις φρεγάτες από τις ΗΠΑ, LCS Freedom, τις Κορβέτες και FDI HN.
Τα πλοία LCS της κλάσης Freedom που σύμφωνα με συναδέλφους (όπως το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζανίτη) ζητά επίσημα η χώρα μας από τις ΗΠΑ (αν και πολύ δύσκολο να ενταχθούν στην δύναμη Φρεγάτων) είναι απίθανο να παραμείνουν για περισσότερα από δέκα έως δεκαπέντε χρόνια σε υπηρεσία στον στόλο, ακόμη και με τροποποιήσεις στον οπλισμό και τα κιβώτια.

Η προμήθεια αυτή σύμφωνα με αρκετούς συναδέλφους απειλεί μάλλον το πρόγραμμα Κορβετών και δικαίως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις αν κανείς προσμετρήσει και την απουσία τους από τον δημόσιο λόγο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Αν και είναι μια βελτίωση σε σχέση με τις εντελώς τεχνολογικά ξεπερασμένες φρεγάτες της κλάσης Έλλη (S – Standard), εξακολουθούν να υποφέρουν από αρκετά προβλήματα. Το ΠΝ θεωρούμε ότι θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με το πρόγραμμα σύγχρονων κορβετών, καθώς ορισμένοι θεώρησαν ακατάλληλες άλλες επιλογές όπως οι FREMM, ενδεχομένως όταν θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί πριν από την οικονομική κρίση.
Οικονομικοί περιορισμοί και περιορισμένες πραγματικές επιλογές:
Δυστυχώς, το Πολεμικό Ναυτικό περιορίζεται τόσο από περιορισμένη χρηματοδότηση όσο και από έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων σε μεταχειρισμένες μονάδες. Ο στόλος έχει εξαντληθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και οι αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση περισσότερων μονάδων εκτός των μόλις τριών (3) FDI HN (Standard 2) πρέπει να ληφθούν άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών και Άμυνας.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε απόλυτη ανάγκη για κάτι περισσότερο από μια συμβατική φρεγάτα πόσο μάλλον από φρεγάτα χωρίς VLS και αντιπλοίκους.
Το ανεπαρκές πλάνο
Χωρίς ένα ισχυρό ναυπηγικό πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα που υπονομεύουν τις μαχητικές του ικανότητες και τα τελευταία νέα για ενδεχόμενη προμήθεια LCS μας δημιουργούν κάποιες «ανυσηχίες»
Οι κύριες ανησυχίες μας είναι οι εξής:
- Περιορισμένη λειτουργική αξιοποίηση: Τα ήδη κουρασμένα από προβλήματα πλοία της κλάσης Freedom δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης πόσο μάλλον την Τουρκία. Η περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα τους, ακόμη και με τροποποιήσεις, απειλεί να αφήσει το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς επαρκή δύναμη πυρός στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη οι Φρεγάτες Standard που έχουμε τώρα απειλούν να αφήσουν τον στόλο εντελώς καθώς τα πλοία έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια προστατεύοντας το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
- Τεχνολογικά κενά: Οι απαρχαιωμένες φρεγάτες κλάσης Έλλη, εξακολουθούν να αναδεικνύουν τις τεχνολογικές ελλείψεις του Πολεμικού Ναυτικού. Για να διατηρηθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είναι ζωτικής σημασίας να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα με σύγχρονα πλοία και ναι σε αυτήν την περίπτωση οι αόπλες σχεδόν LCS διαθέτουν πολύ πιο σύγχρονους αισθητήρες.
- Καθυστερημένη ναυπήγηση / απόφαση κορβετών: Ο δισταγμός που φαίνεται ότι υπάρχει στην έγκαιρη εξέταση επιλογών όπως τα πλοία κατηγορίας FREMM στις αρχές 2000 έχει οδηγήσει σε ανάγκη αγοράς πλοίων με μικρότερη δύναμη πυρός για να καλυφθούν άμεσα τα κενά όπως είναι και οι Κορβέτες. Οι κορβέτες από την άλλη κάθε 3 μήνες παίρνουν παράταση με διάθεση για όλο και περισσότερη υπομονή με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε ναυπηγικό πρόγραμμα αποφασιστεί να ξεφεύγει εντός χρονικών περιθωρίων.
- Δεν αρκούν 3 FDI HN: Παρά την κριτική στα νέα πλοία του στόλου, οι FDI HN παρουσιάζουν θεαματική ισχύς πυρός και αισθητήρες τελευταίας γενιάς, έτοιμες για το ναυτικό πόλεμο του μέλλοντος (φυσικά όταν ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση ECM και λοιπού περιφεριακού εξοπλισμού). Όμως η παραγγελία μόλις 3 με καμία πρόθεση μέχρι στιγμής για άσκηση της προαίρεσης που έχει λήξει για +1 πλοίο φαίνεται ότι έγινε βιαστηκά και χωρίς σοβαρό πλάνο.Είναι συνήθειο είναι η αλήθεια να κάνουμε πάντα μισές συμφωνίες και να παίρνουμε φυσικά και τα μισά από αυτά που κανονικά θέλουμε. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Τρεις φρεγάτες δεν αρκούν για την ενίσχυση του στόλου.
Συνοψίζοντας..
Η μαχητική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού κινδυνεύει λόγω της απουσίας μιας ισχυρής ναυπηγικής στρατηγικής.
Οι οπλικοί και υλικοτεχνικοί περιορισμοί των πλοίων κλάσης Freedom που έχουμε αναλύσει πολλάκις στο NEMESIS HD, σε συνδυασμό με τους οικονομικούς περιορισμούς μας, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για προληπτική λήψη αποφάσεων πριν φτάσουμε ξανά σε τέτοια σημεία.
Η απόκτηση κορβετών, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού του στόλου, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμένουν ισχυρές στο διαρκώς εξελισσόμενο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Χωρίς να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις έγκαιρα, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί πίσω από τους αντιπάλους της και να μην έχει την απαραίτητη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και μια «έκτακτη μερική λύση» αποτελεί διέξοδο από την μη-λύση ενός προβλήματος που δημιουργείται με τις S αλλά και την ανάγκη να μπούν σε δεξαμενές οι κύριες μονάδες του στόλου MEKO200 για τον εκσυγχρονισμό τους.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!