30.8 C
Athens
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΓΝΩΜΗΤο μέλλον των ελληνικών πυραυλακάτων: Αναβάθμιση των Ρουσσέν

Το μέλλον των ελληνικών πυραυλακάτων: Αναβάθμιση των Ρουσσέν

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ρώσοι παρουσίασαν τα δυτικά όπλα που κατέλαβαν απο τους Ουκρανούς

Οι Ρωσικές δυνάμεις παρουσίασαν ως τρόπαια, όπλα δυτικής προέλευσης,...

Για προδοσία συνελήφθη Ρώσος επιστήμονας που ασχολείται με τους υπερηχητικούς Zircon

Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετέδωσε την Παρασκευή...

Τύμπανα πολέμου στη Γάζα μετά την σύγκρουση του Ισραήλ με την Ισλαμική Τζιχάντ

Μετά την έναρξη μιας προληπτικής ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά...

Αντιαρματικοί πύραυλοι Spike LR2 και SR στο ΓΕΣ

Νέο βήμα προς την απόκτηση των Ισραηλινών αντιαρματικών SPIKE...

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανέκαθεν αξιοποιούσε μικρά, γρήγορα και καλά οπλισμένα σκάφη για την προστασία του Αιγαίου.

Αυτή την στιγμή, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) αποτελείται από 18 ΤΠΚ, σε λίγο 19, και 6 περιπολικά σκάφη.

Ο γερασμένος στόλος

Παρά τον μεγάλο φαινομενικά αριθμό σκαφών, η πικρή αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των πλοίων είναι μεγάλης ηλικίας. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό επηρεάζει την επιχειρησιακή αξία καθώς και τις πιθανότητες να επιβιώσει σε μία αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα 3 σκάφη Τύπου 148 είναι κατασκευής 1973-74. Tα 4 σκάφη τύπου LA COMBATTANTE IIIΑ υπηρετούν από το 1977. Tα 5 σκάφη LA COMBATTANTE IIIΒ εντάχθηκαν στον στόλο από το 1977 μέχρι το 1981.

Κλάση Ρουσσέν

Το μέλλον των ελληνικών πυραυλακάτων: Αναβάθμιση των Ρουσσέν
ΠΗΟΤΟ By © 2009-2010 K. Krallis, SV1XV – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9444982

Τα σκάφη κλάσης Ρουσσέν ή Super Vita αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ΔΤΣ. Εξαρχής ήταν ένα σχέδιο που ήρθε στα μέτρα του ΠΝ, ολοκληρωμένο για τον ρόλο και την εποχή του καθώς και “έφερε” το RAM στο Αιγαίο.

Η συμφωνία για τα σκάφη της κλάσης είχε κλείσει το 2000. Εκείνη προέβλεπε την ναυπήγηση 3 πλοίων με προαίρεση για άλλα 4 (3+4).

Αναβαθμίζοντας τις Ρουσσέν

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι Ρουσσέν είναι τα ικανότερα σκάφη του ρόλου που έχει στην διάθεσή του το ΠΝ, η ανάγκη να περάσουν τα πλοία της κλάσης Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) είναι επιτακτική.

Μπορεί το 7ο σκάφος να μην έχει παραδοθεί, τα προβλήματα του προγράμματος γνωστά (υπερβάσεις στο κόστος και καθυστέρηση παράδοσης), όμως το πρώτο πλοίο έχει φτάσει τα 17 χρόνια υπηρεσίας.

Ίσως δούμε δηλαδή με την παράδοση της P-79 Βλαχάκος την ανακοίνωση διαγωνισμού για τον ΕΜΖ του συνόλου των σκαφών.

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές όμως η τελική μορφή που θα πάρει ο ΕΜΖ θα εξαρτηθεί τόσο από το κεφάλαιο που διατεθεί αλλά και τους περιορισμούς του σκάφους.

Ραντάρ

Η αλλαγή του ραντάρ είναι μάλλον το πρώτο πράγμα που περνάει το μυαλό των περισσοτέρων.

Το Αιγαίο να είναι το κύριο θέατρο δράσης των ΤΠΚ, όχι ότι δεν θα βγούνε και έξω από αυτό αν απαιτηθεί.

Είναι αναγκαίο το ραντάρ που θα επιλεγεί να μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά σε κορεσμένα περιβάλλοντα και να διακρίνει σωστά τις απειλές, είτε μιλάμε για ΜΕΑ είτε εισερχόμενα βλήματα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό το ραντάρ να είναι μικρού βάρους, κόστους και μεγέθους.

Κατάλληλες επιλογές υπάρχουν τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην ισραηλινή.

Thales

Δεν υπάρχει περίπτωση να αναφερθούμε σε ΕΜΖ πλοίων του ΠΝ, πόσο μάλλον των Ρουσσέν, χωρίς η Thales να βρίσκεται στην συζήτηση.

Η εταιρεία με την οικογένεια ραντάρ NS και πιο συγκεκριμένα το NS-50 αποτελεί μία από τις καταλληλότερες επιλογές για πλοία μικρού εκτοπίσματος.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά, είναι τεχνολογίας AESA, έχει μέγιστη εμβέλεια 180 χιλιομέτρων, λειτουργεί στην Χ μπάντα συχνοτήτων ενώ ενσωματώνει τεχνολογία dual-axis multi-beam κάνοντάς το “4D”.

SAAB

Εκτός της Thales, αξιόλογα προϊόντα, μικρού κόστος προσφέρει η SAAB και συγκεκριμένα το Sea Giraffe 1X.

Το Sea Giraffe 1X είναι το ραντάρ της οικογένειας Sea Giraffe που προτείνει η εταιρεία για σκάφη μικρού εκτοπίσματος, όπως οι Super Vita.

Όπως και το NS-50 είναι τεχνολογίας AESA, έχει εμβέλεια της τάξης των 100 χιλιομέτρων ενώ και αυτό λειτουργεί στην X μπάντα.

Leonardo

Η ιταλική εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει την κλασική της επιλογή, το Kronos Naval 3D.

Αξιοποιείται από σκάφη εκτοπίσματος 400 τόνων και πάνω ενώ υπηρετεί ήδη στις ΤΠΚ των ΗΑΕ Falaj 2.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα 2 συστήματα δεν λειτουργεί στην Χ μπάντα αλλά στην C μπάντα. Προφανώς είναι και αυτό 3D, τεχνολογίας AESA με την μέγιστη εμβέλεια έρευνας να βρίσκεται στα 250 χιλιόμετρα.

IAI

Η ισραηλινή ΙΑΙ έχει τουλάχιστον 2 συστήματα που θα μπορούσαν να πάρουν την θέση του παλαιού MW-08.

Το πρώτο είναι το ELM-2258 ALPHA, όπως τα παραπάνω συστήματα είναι 3D, τεχνολογίας AESA αλλά αντί να λειτουργεί στην X ή στην C μπάντα, λειτουργεί στην S μπάντα συχνοτήτων.

Έρχεται σε δύο εκδόσεις, την βασική και την αυξημένης εμβέλειας (ER). Στην βασική έκδοση έχει μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιομέτρων ενώ στην ER διπλασιάζεται στα 400 χιλιόμετρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ER έκδοση το βάρος αυξάνεται από τα 880 στα 1.700 κιλά.

Η δεύτερη επιλογή είναι το ELM-2238X (Star-X) το οποίο παρουσιάστηκε στα τέλη Ιουλίου. Μέγιστης εμβέλειας 180 χιλιομέτρων έχει σχεδιαστεί για σκάφη όπως ΤΠΚ και ΠΑΘ.

Έχει πολύ μικρό βάρος, <350 κιλά, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με το Sea Giraffe 1X ενσωματώνουν και ημιαγωγούς τεχνολογίας GaN.

Συσχέτιση με την “κορβετιάδα”

Doha Class/FCx-30: Όσα ξέρουμε για την ιταλική κορβέτα - NEMESIS HD
PHOTO Copyright: FINCANTIERI

Μία σημαντική παράμετρος και ίσως αρκετά προφανής σε όποιον ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ είναι ότι η όποια πιθανή επιλογή ραντάρ μπορεί να επηρεαστεί και από την απόφαση που θα παρθεί για τις κορβέτες.

Μία επιλογή των FCx-30/Doha δίνει προβάδισμα στην Leonardo λόγω κοινού ραντάρ (Kronos) και ανάλογα λειτουργεί με τις Gowind (οικογένεια NS) κ.ο.κ.

Με τον ίδιο τρόπο είναι λογικό να πράξουμε και στα υπόλοιπα μέρη του σκάφους π.χ. η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, στα ηλεκτροπτικά (Ε/Ο) κλπ.

Αναβάθμιση του οπλισμού

Στο κομμάτι αυτό οι δυνατές επιλογές είναι ελαφρώς λιγότερες κάνοντας την υπόθεση ελάχιστα πιο απλή.

Κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας

Σκεπτόμενος κάποιος τις Ρουσσέν το μυαλό “κλειδώνει” πρώτα στους Exocet που τις εξοπλίζουν. Αυτή την στιγμή, στα σκάφη βρίσκονται τόσο Exocet MM40 Block 2 και Block 3.

Το ιδανικό είναι να δούμε σε όλα τα σκάφη Block 3 και ακόμα καλύτερα Block 3c, τους ίδιους που θα φέρουν και οι FDI και πολύ πιθανά οι νέες κορβέτες.

FDI HELLENIC NAVY
PHOTO: NAVAL GROUP

Ενώ αλλαγή των Exocet για χάρη κάποιου άλλου συστήματος όπως οι NSM δεν είναι αδύνατη με τα δεδομένα αυτή την στιγμή ένα τέτοιο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εκτός αν επιλεγεί κάποια άλλη κύρια μονάδα εξοπλισμένη με νέο αντιπλοϊκό πύραυλο.

Αναβάθμιση του RAM

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή τα πλοία της κλάσης ήταν τα πρώτα που έφεραν το πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM στο Αιγαίο. Παραμένει το ικανότερο στον στόλο και φαίνεται ότι θα εξοπλίζει όλα τα πλοία που θα λάβει το Ναυτικό τα επόμενα χρόνια.

Αναλαμβάνει το κύριο βάρος της άμυνας του πλοίου από εισερχόμενα βλήματα οπότε είναι αυτονόητο ότι πρέπει να λάβει τους πιο σύγχρονους RIM-116 Block 2.

Συνολική αναβάθμιση της αυτοάμυνας

Το πόσο πιθανό είναι να επιβιώσει το σκάφος σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση δεν εξαρτάται μόνο από το RAM.

Αναλόγως της απειλής τόσο το κύριο πυροβόλο, οι σταθμοί οπλισμού αλλά και η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης του σκάφους.

Έτσι, για την αναβάθμιση του πυροβόλου η ιδανική επιλογή είναι η τοποθέτηση του ολοκληρωμένου συστήματος STRALES το οποίο με τα βλήματα Dart 76 μπορεί να αντιμετωπίζει εισερχόμενα πυρά.

Μία πιο φθηνή εναλλακτική είναι η χρήση βλημάτων Dart από το υπάρχων πυροβόλο σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ενός ραντάρ ελέγχου βολής που μπορεί να τα κατευθύνει, όπως το NA-30S Mk2 της Leonardo.

Πέραν του κύριου πυροβόλου, τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού (RWS) με προγραμματιζόμενα πυρομαχικά (airburst) και σύνδεση απευθείας στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης του πλοίου μπορούν να δράσουν σαν μίνι-CIWS.

Υπάρχουν αρκετά συστήματα τα οποία πληρούν τα περισσότερα ή και όλα παραπάνω κριτήρια όπως το SeaSnake 30mm της Rheinmetall, το Marlin WS 30mm το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους εδάφους αέρος Mistral ή το DS30M το οποίο έχει συνδυαστεί με τους πυραύλους Martlet (LLM).

Γενικά η χρήση φθηνών βλημάτων, ιδανικά πολλαπλού ρόλου, ή ακόμα και των πιο κλασικών SPIKE θα δώσει στα πλοία ένα νέο “εργαλείο” για την αντιμετώπιση απειλών με μικρότερο κόστος συγκριτικά με έναν Exocet.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος

Είναι ένας τομέας για τον οποίο οι εταιρείες κρατάνε “κλειστά” τα χαρτιά τους. Γενικά, επιλογές ήδη στο εμπόριο όπως προϊόντα της Thales π.χ. Scorpion ECM, το ισραηλινό Scorpius-N ή συστήματα αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη (νέο της Thales;), ανάλογα τη χρονική συγκυρία, μπορούν να εξοπλίσουν τις Super Vita.

Μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και σύγχρονη πάνω απ’όλα σουίτα μπορεί να “γλυτώσει” το σκάφος από μια εισερχόμενη απειλή με ουσιαστικά μηδενικό κόστος.

Διασύνδεση με τον στόλο

Πλέον είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις γίνονται με την βοήθεια ενός ολοκληρωμένου δικτύου αισθητήρων, με την άμεση μεταφοράς πληροφοριών να είναι απαραίτητη. Τα ErieEye ΑΣΕΠΕ, Rafale, F-35, F-16 Viper, οι FDI, οι κορβέτες καθώς και οποιοδήποτε οπλικό σύστημα ακολουθήσει πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο αυτό.

Τα Ελληνικά RAFALE πέταξαν στους γαλλικούς ουρανούς - NEMESIS HD
ΠΗΓΗ: ΠΑ (HAFSpokesman – Twitter)

Αυτό θα έκανε την ενσωμάτωση ενός μικρού VTOL UAV, ακόμα και μη-οπλισμένο, μόνο για να προσθέτει στην τακτική εικόνα, μία πολύ σημαντική αναβάθμιση, εφόσον είναι αυτή δυνατή.

Έτσι, γίνεται ελάχιστη προϋπόθεση όλα τα πλοία να είναι εφοδιασμένα με συστήματα Link-16/22.

Η κατάσταση θα γινόταν ακόμα πιο ευνοϊκή άμα τα σκάφη αποκτήσουν και κοινό ΣΔΜ με τα νεότερα πλοία του στόλου.

Παράλληλα, είναι επιθυμητή αλλά και, σχετικά, φθηνή η αντικατάσταση όσο δυνατόν παραπάνω ηλεκτρονικών συστημάτων με συστήματα που θα δούμε στις FDI και στις νέες κορβέτες για ομοιοτυπία στον στόλο.

Εν κατακλείδι,

γίνεται εμφανές ότι οι Super Vita παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοποριακά πλοία για την εποχή που σχεδιάστηκαν πλέον έχουν ανάγκη να αναβαθμιστούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία σύγχρονη αναμέτρηση.

Οι προτεραιότητες θα πρέπει να ιεραρχηθούν κατάλληλα και να διατεθεί το ανάλογο κεφάλαιο. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν συμβιβασμοί λόγω κόστους, αν κρίνουμε και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των ΜΕΚΟ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

YouTube

Αναλύσεις