Πρέπει να αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά το “βάρος” που προσδίδει στα Μ113 ο τεράστιος αριθμός τους σε υπηρεσία.
Παραμένοντας στο κομμάτι της αεράμυνας, ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα Μ113 A1/A2, τα οποία αναπόφευκτα θα αποσύρουμε στο κοντινό μέλλον, μπορούν να γίνουν και πάλι φονικά, εκτός από την μετατροπή τους σε φορείς Spike NLOS,με την μετατροπή αριθμού αυτών σε φορείς αντιαεροπορικών συστημάτων.

Αρχικά, αυτή η ιδέα δεν αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό ούτε thinking beyond the box. Η ευελιξία της πλατφόρμας αποτελεί ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα. Πολλές χώρες τα έχουν αξιοποιήσει ήδη ως φορείς αντιαεροπορικών συστημάτων.
Οι πειραματισμοί των χωρών αυτών αλλά και της Ελλάδας πάνω στο Μ113 μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός για την μετατροπή, ουσιαστική αξιοποίηση και εισαγωγή σε ελληνική υπηρεσία ενός νέου αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος για την αντικατάσταση των TOR-M1 και OSA-AK.

Ένας από τους βασικούς τρόπους κατά τον οποίο έχουν μετατρέψει Μ113 σε αυτοκινούμενα Α/Α συστήματα είναι με την τοποθέτηση του πυροβόλου Μ61 Vulcan των 20 χιλιοστών μαζί με ραντάρ μέτρησης απόστασης.
Ανάλογα έχει πειραματιστεί και η χώρα μας με την δοκιμή του Μ61 αλλά και των ZU-23-2 πάνω σε Μ113.

Σε αμερικανική υπηρεσία το σύνολο αυτό αποτελεί το Μ163 VADS που είχε ως σκοπό να πλαισιώσει τα Μ48 Chaparral. Το Μ48 είχε ως βάση το Μ113, τροποποιημένο όμως σε μεγάλο βαθμό ώστε να βάλλει τα βλήματα MIM-72, μία εκδοχή του AIM-9.
Όμως, τα παραπάνω προγράμματα ανήκουν στο παρελθόν.
Δεν είναι ρεαλιστικό να βασιστούμε πλέον μόνο σε πυροβόλα ή στον MIM-72.
Η πιο αξιόλογη εκδοχή της παραπάνω φιλοσοφίας είναι αυτή της ισραηλινής ΙΑΙ, το M113 Super Vulcan ή αλλιώς Machbet. Διατηρεί τα θεμέλια, Μ113 + Μ61 Vulcan, αλλά πάνω σε αυτά προσθέτει το σύστημα καθοδήγησης πυρών Eagle Eye.

Αυτό περιλαμβάνει καθοδήγηση και έρευνα μέσω TV και FLIR αισθητήρων καθώς και επιτρέπει την διασύνδεση του συστήματος με το ραντάρ EL/M 2106. Το Α/Α Spyder επίσης χρησιμοποιεί το EL/M 2106.
Ο οπλισμός περιλαμβάνει και την χρήση Α/Α βλημάτων μικρού βεληνεκούς με τους Stinger, Mistral και Igla. Μία λύση αρκετά καλή για την αντιμετώπιση ελικοπτέρων και άλλων χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών.
Το Machbet συνεχίζει να αποτελεί πλατφόρμα περιορισμένων δυνατοτήτων καλύπτει όμως επαρκώς των ρόλο ενός V-SHORAD.
M113 A1/A2 – Αντικατάσταση TOR-M1

Για την αντικατάσταση συστημάτων όπως τα TOR-M1 θα πρέπει να στραφούμε σε μια εκδοχή με μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 συστήματα που θεωρητικά πληρούν το κριτήριο αυτό.
Το καναδικό ADATS, για το οποίο είχε γίνει πρόταση στην Ελλάδα στο παρελθόν και χρησιμοποιεί τους πυραύλους διπλής χρήσης MIM-146. Μία εκδοχή του γνωστού μας συστήματος Crotale τοποθετημένο σε Μ113, ανάλογο με τα φινλανδικά Ito-90M. Εκτός των δύο αυτών συστημάτων υπάρχει το τουρκικό πακέτο M113 μαζί με τον Hisar A+.
Τέλος, το νορβηγικό Μ113 NASAMS/MGBAD, το οποίο ίσως είναι το πληρέστερο πακέτο για εμάς.

Το M113 NASAMS συνδυάζει στο ίδιο όχημα εκτοξευτή τεσσάρων βλημάτων και ραντάρ, παρόμοια φιλοσοφία με τα TOR-M1 και OSA-AK.Ο πρώτος του αγοραστής θα είναι η Νορβηγία. Με την χρήση του συστήματος NASAMS της Kongsberg υπάρχει μεγάλη λίστα διαθέσιμων βλημάτων. Η Νορβηγία θα κάνει χρήση των IRIS-T SLS.

Παράλληλα στο NASAMS έχει γίνει η πιστοποίηση των AIM-120, AIM-9X και AMRAAM-ER. Οι νορβηγοί πιθανώς θα κάνουν χρήση ενός ραντάρ της οικογένειας AESA XENTA-M.
Ίσως στην θέση του μπορεί να βρεθεί και άλλο ραντάρ όπως το πολύ ελαφρύ Giraffe 1X της SAAB.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ευελιξία της πλατφόρμας των Μ113 είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Παρά το γεγονός ότι στον κλασικό τους ρόλο ως ΤΟΜΠ ανήκουν σε μία άλλη εποχή μπορούν να προσφέρουν πολλά σε άλλους ρόλους με αυτόν των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων να αποτελεί καλή επιλογή.
Παράλληλα, με την κατάλληλη διαμόρφωση είναι δυνατή η επάξια αντικατάσταση για τα απαρχαιωμένα OSA-AK και για τα TOR-M1 που μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στην συντήρηση και αξιοποίηση τους.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.