Κοινά εξοπλιστικά Ελλάδας – Κύπρου: Οι ανάγκες και οι πιθανές λύσεις

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Τόσο η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος βρίσκονται σε ανάγκη ανανέωσης του πολεμικού υλικού, όπως αντιαεροπορικά/αντιαρματικά συστήματα, άρματα μάχης και ΤΟΜΑ. Με τον Κύπριο ΥΠΑΜ να κάνει επίσημα λόγο για αντικατάσταση τόσο των παλαιών αλλά και των Σοβιετικής / Ρωσικής προέλευσης συστημάτων, δίνεται μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Κοινές ανάγκες

Δυστυχώς, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών μεγάλης ηλικίας τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν, συστήματα Ρωσικής προέλευσης η υποστήριξη των οποίων είναι αβέβαιη, αν όχι σίγουρα «μπλοκαρισμένη», αλλά και κενά που όπως και να έχει πρέπει να καλυφθούν.

Κάποια από τα κυριότερα είναι, η αντικατάσταση των παλαιών αρμάτων μάχης και για τις δύο χώρες με τα AMX-30 της Κύπρου και ξεκινώντας με τα M60A3 TTS της Ελλάδας ενώ η Κύπρος έχει αποφασίσει και την αντικατάσταση των T-80U/UK. Επίσης βρίσκουμε την κοινή ανάγκη αγοράς νέων ΤΟΜΑ, αφού η Ελλάδα έχει σκοπό, επιτέλους, να αποκτήσει οχήματα του τύπου και η Κύπρος να αντικαταστήσει τα BMP-3.

Έπειτα, έχουμε τον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων. Εδώ βρίσκουμε κάποια κοινά συστήματα που θα πρέπει να αντικατασταθούν, όπως τα TOR M1, αλλά και συστήματα ανάλογων κατηγοριών, σαν τα μέσης εμβέλειας BUK M1-2 της Κύπρου και τα MIM-23 HAWK της Ελλάδας. Εκτός αυτών, η Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να αντικαταστήσει τους μεγάλης εμβέλειας S-300 και να «συμμαζέψει» την κατάσταση με την πολυτυπία των αντιαεροπορικών μικρής εμβέλειας, η οποία ενέργεια ίσως μπορούσε να ξεκινήσει από τώρα.

Κοινά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ

Στα άρματα μάχης, η επικρατέστερη μάλλον και για τις δύο χώρες είναι τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Η Κύπρος φαίνεται ότι κινείται προς την απόκτηση Merkava, η ακριβής όμως έκδοση παραμένει άγνωστη. Πάντως, τα Merkava MkII θα ήταν μάλλον αρκετά για την αντικατάσταση των AMX-30 ενώ τα Merkava MkIII θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα T-80U/UK. Τα ίδια θα μπορούσαν να ειπωθούν και για την αντικατάσταση των M60A3 TTS.

Παράλληλα, όσον αφορά την απόκτηση μεταχειρισμένων αρμάτων δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει μία κρούση στις ΗΠΑ για M1A1, ειδικά τώρα που έγινε άρση και του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για άρματα όπως τα Leopard 2A4 ή ακόμα και Leopard 1A5.

Η αγορά νέας κατασκευής αρμάτων θα ήταν σίγουρα πολύ υψηλότερου κόστους και θα επέτρεπε πολύ μικρότερο αριθμό. Δυνητικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι τα Leopard 2A7/A8 ή ακόμα και τα Merkava MkIV, ως πιο οικονομική λύση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο κεφάλαιο.

Σχετικά με τα ΤΟΜΑ, οποιαδήποτε από τις επιλογές που εξετάζει η Ελλάδα, KF-41 Lynx, CV-90 και M2 Bradley, θα ήταν τόσο ικανή να αντικαταστήσει τα BMP-3 της Κύπρου αλλά και να «στελεχώσει» τον Ελληνικό Στρατό Ξηράς.

Αν μιλάμε για νέας κατασκευής ΤΟΜΑ, η κοινή αγορά και πιθανώς ακόμα και κατασκευή αυτών στην Ελλάδα θα μειώσει το κόστος αγοράς και εκπαίδευσης, ενώ αν μιλάμε για μεταχειρισμένα, μόνο πιθανό «αγκάθι» θα ήταν η εύρεση αριθμού και για τις δύο χώρες, το οποίο μάλλον εύκολα θα αντιμετωπιζόταν.

Νέα αντιαεροπορικά συστήματα

Τα αντιαεροπορικά συστήματα είναι μάλλον η πιο ιδιαίτερη κατηγορία ως προς την αντικατάστασή τους. Τα πρώτα συστήματα που θα έβλεπαν την «πόρτα της εξόδου» θα ήταν τα Σοβιετικής/Ρωσικής προέλευσης OSA AK(SA-8 Gecko), τα TOR M1, τα BUK M1-2 και οι S-300 PMU1. Η ιδιαιτερότητα που αναφέρθηκε αφορά τα πρώτα 3 συστήματα, κυρίως τα OSA AK και TOR M1, η οποία είναι η φιλοσοφία της “all in one” πλατφόρμας με όλα τα υποσυστήματα να βρίσκονται πάνω σε ένα τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο όχημα.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές συστημάτων αυτής της φιλοσοφίας στην «Δυτική αγορά», το οποίο μας αφήνει δύο επιλογές, την αλλαγή δόγματος ή την εύρεση της καλύτερης δυνατής επιλογής. Δεν θα σταθούμε στο πρώτο, είναι μεγάλη συζήτηση και θα πάμε κατευθείαν στο δεύτερο.

Κατά βάση, θέλουμε ένα όχημα, τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο, το οποίο να συγκεντρώνει όλα τα υποσυστήματα πάνω του και να μπορεί να δρα και αυτόνομα. Υπάρχουν πάντως τουλάχιστον δύο έτοιμες επιλογές που πληρούν τα κριτήρια αυτά.

Spyder All in One και NASAMS

Το ένα είναι το Spyder All in One (Spyder AiO), το οποίο είναι το νεότερο μέλος της «οικογένειας» των αντιαεροπορικών συστημάτων Spyder. Φέρεται επί φορτηγού 8×8, έχει στην διάθεσή του τα βλήματα Python 5, I-Derby SR και I-Derby ER τα οποία του δίνουν εμβέλεια έως και 40 χιλιομέτρων. Τέλος, επί του ίδιου οχήματος τοποθετείται ραντάρ και ηλεκτροπτικός ερευνητής.

Στα θετικά του συστήματος βλέπουμε την εμβέλεια, η οποία μπαίνει και στην κατηγορία των αντιαεροπορικών συστημάτων μέσης εμβέλειας, έχει δυνατότητα εγκλωβισμού του στόχου εν κινήσει αλλά για να γίνει η εκτόξευση το όχημα πρέπει να ακινητοποιηθεί (το αρνητικό).

Η δεύτερη επιλογή έρχεται από την Νορβηγία και είναι η εγκατάσταση του συστήματος NASAMS επί ερπυστριοφόρου ACSV G5 ή M113, οπλισμένο με πυραύλους IRIS-T SLS. Είναι μία επιλογή που ήδη έχει επιλεγεί από Νορβηγία και Ολλανδία, έχει ως βάση γνωστό και εύκολο στην χρήση όχημα, είναι “all in one” και χρησιμοποιεί αξιόπιστα βλήματα, ήδη στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στα αρνητικά έχουμε τον μικρό αριθμό βλημάτων, μόνο 4 και τον «περιορισμό» στην εμβέλεια των 12-20 χιλιομέτρων.

Αντιαεροπορικά μέσης εμβέλειας

Τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο εύκολα στην αντικατάσταση των αντιαεροπορικών μέσης εμβέλειας. Υπάρχουν πλέον αρκετές αξιόπιστες επιλογές από πολλούς προμηθευτές με την τελική επιλογή να κρίνεται στην λεπτομέρεια. Διαθέσιμα θα ήταν τα IRIS-T SLM, το NASAMS, οι Barak MX/Barak 8 και οι Spyder που αναφέρθηκαν πριν ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν και οι επιλογές των VL MICA NG και Land Ceptor/CAMM-ER.

Τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο αγοράς συστημάτων μεγάλης εμβέλειας όπως οι SAMP/T NG ή οι Barak 8ER για την αντικατάσταση των S-300 αλλά υπάρχει μια μικρή αμφιβολία για τον αν η Κύπρος θα κινηθεί για αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, αν και θα ήταν προφανώς ευπρόσδεκτο.

Σύνοψη

Οι ιδέες αυτές κινήθηκαν κυρίως προς δύο κατευθύνσεις, την ανανέωση των μονάδων ελιγμού και την ανανέωση των αντιαεροπορικών. Σίγουρα οποιαδήποτε αγορά, είτε μιλάμε για την Ελλάδα είτε για την Κύπρο, πρέπει να γίνει πάντα με βάση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά αλλά και με το κόστος κατά νου.

Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι κοινές αγορές συστημάτων θα συμπιέσουν το κόστος αγοράς, πιθανώς το κόστος χρήσης και εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα βοηθήσει στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που με την σειρά θα υποστηρίξει τα όσα λέγονται για τον «ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου».

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Πρόσφατα

Τελική Αξιολόγηση για τα Rafale: «Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας»

Την τελίκη επιχειρησιακή αξιολόγηση των νεοαποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών Rafale...

«Αυτοκρατορία του ψεύδους»: Ρώσος ΥΠΕΞ για Δύση και «νέα τάξη πραγμάτων»

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος υπουργός...

Ουκρανός Στρατηγός: «Σπάσαμε τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων στο Βερμπόβε»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό και...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Υποβρύχια A26 Blekinge: Η νέα υποβρύχια δύναμη της Σουηδίας

Τα υποβρύχια Α26 κλάσης Blekinge, γνωστά και ως Α26,...