Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμπαραγωγή 7 φρεγατών κλάσης FFG-X Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την προμήθεια φρεγατών FDI ΗΝ (Frégates de Défense et d’Intervention) από τη Γαλλία, δείχνει τη πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού να εκσυγχρονίσει τον στόλο του τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα με τους περιορισμένους πόρους του εν μέσω εξελισσόμενων προκλήσεων ασφάλειας την Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσημη πρόθεση για συμπαραγωγή και κοινό σχεδιασμό έως και επτά φρεγατών κλάσης Constellation, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προφανώς θα αποτελέσει αν πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό άλμα για τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας και την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία της, πράγμα το οποίο σε μικρότερο βαθμό έγινε και με τις FDI HN όπου συγκεκριμένα Blocks (κομμάτια) των Φρεγατών κατασκευάζονται εγχώρια για να αποστελούν στην Γαλλία όπως και έγινε επιτυχώς με τα blocks της 3ης Φρεγάτας FDI HN (Φορμίων).
Αυτή η πρόθεση, επισφραγίστηκε από την επιστολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που αποδέχεται το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη συμμετοχή στη σχεδίαση και συμπαραγωγή αυτών των φρεγατών σε μια ελληνοποιημένη έκδοση.
Οι φρεγάτες κλάσης Constellation, που προέρχονται από τις φρεγάτες FREMM κλάσης Bergamini του Ιταλικού Ναυτικού, αντιπροσωπεύουν μια σύγχρονη κλάση φρεγατών πολλαπλών αποστολών με τρομακτικό εκτόπισμα που αγγίζει τους 7000+ τόνους τις οποίες έχουμε μάλιστα αναλύσει ήδη στο NEMESIS HD εκτενώς.
Η ελληνική παραλλαγή αυτών των φρεγατών αναμένεται ανεπίσημα να είναι μια μικρότερη σε δυνατότητες έκδοση, προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες απαιτήσεις και τον οικονομικό προυπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, με δυνητικά διαφορετική διαμόρφωση όσον αφορά τον οπλισμό και τις δυνατότητες από αυτές των ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτές σε κάθε περίπτωση δεν έχουν διευκρινιστεί επίσημα και το πιθανότερο είναι να αφορούν κάποιους αισθητήρες ή οπλα που φέρουν.
Ταυτόχρονα, η απόκτηση από την Ελλάδα των φρεγατών FDI HN από τη Γαλλία ως μέρος μιας πολύ σημαντικής αμυντικής συνεργασίας υποδηλώνει περαιτέρω την προσπάθεια της χώρας μας να ενισχύσει τη ναυτική της δύναμη.
Οι φρεγάτες FDI HN, που αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2027, αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων ως απάντηση στις τάχιστες προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει με εγχώρια πολεμικά πλοία των στόλο της τα οποία μάλιστα θεωρούνται και ως αρκετά αξιόλογα τουλάχιστον όσο αφορά το εκτόπισμα τους.
Η επιλογή των φρεγατών FDI HN, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να εκληφθεί ως λύση «stop-gap» ή «μέση-λύση» για την γεφύρωση αυτού του χάσματος με βάση την απουσία πρόθεσης ολοκληρωμένου εκσυγχρονισμού όλων των Φρεγατών κλάσης MEKO200 και την σταδιακή απόσυρση των Φρεγατών Standard που απαρτίζουν την κύρια δύναμη αριθμητικά της Διοίκησης Φρεγατών.
Αυτό δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά καθώς οι Φρεγάτες FDI είναι προηγμένες και ικανές ναυτικές πλατφόρμες τις οποίες λίγα χρόνια πριν, η χώρα μας αποφάσισε να προμηθευτεί χωρίς όμως να επιδιώξει σε μεγάλο βαθμό την ναυπήγηση τους και μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση επίτευξης ομοιοτυπίας με την συγκεκριμένη κλάση με βάση κιόλας την απόφαση μη-εξάσκησης της προαίρεσης (option) για την 4η Φρεγάτα Belharra (FDI HN).
Η απόφαση να επιδιωχθεί η συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation με τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει μια πράξη που δείχνει τις αδυναμίες της προηγούμενης απόφασης και παράλληλα παρουσιάζει τις FDI HN δικαίως ως μια «μέση-λύση» για το ΠΝ. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε παρά τα προβλήματα της εποχής στα Ναυπηγεία, η Ελλάδα να ενισχύσει άμεσα τις ναυτικές της δυνατότητες με τις FDI που στηρίχθηκε σε τεράστιο βαθμό στις εξαιρετικές επιδόσεις των ναυπηγείων της Λορίαν (Naval Group), ενώ επενδύει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ενσωμάτωση ενός ενδεχομένως πιο προηγμένου και πιθανώς πιο προσαρμοσμένου στόλου φρεγατών κλάσης Constellation σε μεγαλύτερους αριθμούς εγχώρια με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.
Η απόφαση της χώρας να κινηθεί στο μέλλον με αμερικανικές και γαλλικές Φρεγάτες τελευταίας γενιάς αντικατοπτρίζει επίσης τη στρατηγική πρόθεση της Ελλάδας να εμβαθύνει τις αμυντικές της συνεργασίες και με τις δύο χώρες, αξιοποιώντας την τεχνολογική τους ικανότητα και διασφαλίζοντας ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα σε μια στρατηγικά ασταθή περιοχή ειδικά εν όψει της Τουρκικής απειλής στην Ανατολική Μεσόγειο που γίνεται όλο και πιο πιεστική επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για λύσεις, που έρχονται πολύ αργά για το Πολεμικό Ναυτικό και ως «επείγον» στις πιεστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την κατάσταση του στόλου και του προσωπικού που αδικήθηκε και δεν ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα άκρως προβληματικά στην υπηρεσία του US NAVY και αόπλα Πλοία παράκτιας μάχης LCS να αποτελούν μια δελεαστική πρόταση άμεσης ενίσχυσης των αριθμών μέσω EDA από ΗΠΑ.
Το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα της Διοίκησης Φρεγατών περιλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο καθώς αν οι εξαγγελίες δεν γίνουν πράξη το 2035 θα βρεί τον στόλο της Διοίκησης Φρεγατών «λειψό» με 4 Φρεγάτες MEKO 200 ή 2 εκσυγχρονισμένες, 3 FDI HN και ότι έχει απομείνει από τις Φρεγάτες Standard.
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση