Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ΓΝΩΜΗ: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη για νέα F-16 Viper

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τα F-16 Viper θα αποτελέσουν το «κορμό» της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια, αποτελόντας τον πολυπληθέστερο τύπο αεροσκαφών. Πέραν όμως των 83 F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced που αναβαθμίζονται στο επίπεδο Viper το ιδανικό μάλλον για την Πολεμική Αεροπορία θα ήταν να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών του τύπου αυτού.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό πολλών όταν μιλάμε για την απόκτηση παραπάνω Viper για την Πολεμική Αεροπορία είναι αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο αυτό. Για όσους θυμούνται, η DSCA είχε εγκρίνει την αναβαθμίση 123 αεροσκαφών στο επίπεδο αυτό με δυνητικό συνολικό κόστος τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τέλει όμως αποφασιστηκε η αναβάθμιση 84 αεροσκαφών, στην πράξη 83 λόγω της απώλειας ενός F-16 Block 52+, θέμα για το οποίο θα αναφερθούμε ξανά μετά, με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γνώμη: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη για νέα F-16 Viper
Photo by HAF on flickr

Η απόφαση να μην αναβαθμιστούν τα Block 50 ως μέρους το ευρύτερου προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Ακόμα η αναβάθμιση των Block 50 παραμένει βασικός στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως άλλωστε επανέλαβε πριν λίγες μέρες ο Αρχηγός ΓΕΑ «Στόχος στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 BLK50, με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης, τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και οικονομικά, ενώ θα μεγιστοποιήσει την ικανότητα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με το σύνολο σχεδόν των διατιθέμενων μέσων Αεράμυνας, δημιουργώντας ένα πλέγμα πολυεπίπεδης άμυνας εναντίον όλων των σύγχρονων απειλών.»

Από τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΑ θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς πως στόχος είναι, αφού γίνεται αναφορά «στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου», τα F-16 Block 50 να αναβαθμιστούν και αυτά στο επίπεδο Viper. Από πλευράς ομοιογένειας του στόλου αλλά και δυνατοτήτων θα ήταν ιδανικό, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως η αναβάθμιση τους τώρα θα κοστίσει πιο πολύ σε σχέση με την LoR του 2017.

Η ανάγκη για την αγορά νέων F-16 Viper

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαμε να πούμε πως η Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη την απόκτηση νέων F-16 Viper (Block 70/72). Οι κυριότεροι θα μπορούσαν να είναι, η αναπλήρωση απωλειών, η αντικατάσταση των Block 30 με νέα F-16, μικρότερο κόστος σε σχέση με την αγορά παραπάνω Rafale ή F-35 και η ποιοτική ανωτερώτητά τους σε σχέση με τα αναβαθμισμένα στο επίπεδο Viper F-16.

Αναπλήρωση απωλειών

Πιο συγκεκριμένα, από την είσοδο τους σε ελληνική υπηρεσία 17 F-16 διαφόρων εκδόσεων έχουν χαθεί. Αυτό σημαίνει πως η Πολεμική Αεροπορία έχει στην πράξη μία Μοίρα F-16 «λιγότερη» σε σχέση με τον αριθμό που θα μπορούσε. Έτσι, για την αναπλήρωση των απωλειών αυτών, η αγορά 15-20 νέων F-16 Block 70/72 αποτελεί μια λογική επιλογή.

Γνώμη: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη για νέα F-16 Viper
Photo by HAF on flickr

Αντικαταστάτες των Block 30

Αργά ή γρήγορα τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός», τα οποία πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς από το 1989, θα χρειαστεί να αντικατασταθούν. Λογικά, θα πάρουν σειρά μετά τα F-4E Phantom τα οποία, αν δεν αλλάξει κάτι, θα αντικατασταθούν προς τα τέλη της δεκαετίας από F-35A. Μέχρι τότε όμως, νέα F-16 Block 70/72 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιο φθηνή και ίσως ταχύτερη εναλλακτική για την αντικατάσταση των Block 30 αντί μιας δεύτερης Μοίρας F-35 (αν υπάρχει η δυνατότητα τα +20 F-35 θα ήταν ιδανικά).

Ποιοτική αναβάθμιση

Από την στιγμή που μιλάμε για την πιθανή αγορά νέων αεροσκαφών, «φρέσκων από την γραμμή συναμρολόγησης», πρέπει να σκεφτούμε και τα πλεονεκτήματα που έχουν σε σχέση με παλαιότερα, αναβαθμισμένα F-16.

Το πρώτο που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε είναι πως θα προσφέρουν ένα πολύ μεγαλύτερο επιχειρησιακό όριο ζωής ενώ τα νέα αεροσκάφη είναι πιθανό να έχουν υψηλότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αξιοπιστία σε σύγκριση με τα καταπονημένα, παλαιότερα αλλά αναβαθμισμένα αεροσκάφη.

Παράλληλα, τα νέας κατασκευής αεροσκάφη μάλλον αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητες του AN/APG-83 SABR ενώ θα μπορέσουν να έρθουν εξ αρχής εξοπλισμένα με νέα συστήματα που δεν βρίσκονται αυτή την στιγμή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 όπως νέο σύστημα αυτοπροστασίας σαν το AN/ALQ-254 Viper Shield.

Και έτσι με την σειρά του, αν κριθεί απαραίτητο, το νέο σύστημα αυτοπροστασίας θα μπορούσε να εγκατασταθεί και στα αναβαθμισμένα F-16.

Γνώμη: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη για νέα F-16 Viper
Photo by Lockheed Martin

Πιθανός συνδυασμός των παραπάνω προτάσεων

Αν η Πολεμική Αεροπορία θέλει να επιτύχει μέγιστη ομογενοποίηση του στόλου των F-16 (και προφανώς βρεθούν οι οικονομικοί πόροι), θα μπορούσε να εξετάσει ένα σενάριο στο οποίο τα F-16 Block 50 αναβαθμίζονται στο επίπεδο Viper και παράλληλα προχωρά στην αγορά νέων Block 70/72.

Η αναβάθμιση των Block 50 σε Viper είναι η μάλλον πιο ορθολογική επιλογή για το μέλλον των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία ενώ η αγορά ενός αριθμού 15-30 νέων Block 70/72 θα μπορούσε να αναπληρώσει το κενό των απωλείων όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ή ακόμα και να ξεκινήσουν την αντικατάσταση των F-16 Block 30, από μόνα τους ή και σε συνδυασμό με τα F-35, πάντα ανάλογα με τον αριθμό νέων αεροσκαφών που θα μπορούσε να αποκτηθεί.

Ένα σύνολο 40-48 Rafale, 20-40 F-35 και περίπου 140 Viper (νέα και αναβαθμισμένα διαφορετικών εκδόσεων), με την πολύ σημαντική προϋπόθεση του να είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα ατρακτήδια και όπλα, θα αποτελούσε μια πάρα πολύ ισχυρή δομή για την Πολεμική Αεροπορία.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HDΧρησιμοποιείστε την κοινοποίηση

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα