Παρά την αγορά των 24 Rafale η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα ανάγκη για νέα αεροσκάφη και η έλευση των F-35 καθυστερεί. Μπορεί με την προμήθεια των μεταχειρισμένων και νέας κατασκευής Rafale F3R η Πολεμική Αεροπορία να κατάφερε να αντικαταστήσει τα παλαιά και καθηλωμένα Mirage 2000 EGM/BMG συνεχίζει όμως να διατηρεί ενεργά αεροσκάφη σαν τα F-4 Phantom, F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 Mk2.
Καθυστερήσεις με τα F-35
Η αγορά των 20+20 F-35 Block 4 θα ήταν ιδανική για την αντικατάσταση των παλαιών Phantom και F-16 Block 30, όμως, τόσο οι καθυστερήσεις από την αμερικανική πλευρά για την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών στην χώρα μας αλλά και οι ίδιες οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των F-35 «πηγαίνουν» όλο και πιο πίσω την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία.
Αυτό δίνει το περιθώριο στην Ελλάδα να αποκτήσει μία δεύτερη μοίρα γαλλικών μαχητικών, στην έκδοση F4, με μία αγορά η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και μεγαλύτερο εύρος όπλων από αυτό που ήδη έχουν τα ελληνικά Rafale.
Τι μπορούν να προσφέρουν τα Rafale ως “stop gap”
Η αύξηση του αριθμού των Rafale σε 40 με 48 είναι μάλλον βέβαιη για την πλήρης αντικατάσταση των Mirage 2000. Τα Mirage 2000-5 όμως μπορούν να συνεχίσουν υπηρετούν μέχρι και τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, επιτρέποντας έτσι τα F-4 να είναι τα επόμενη αεροσκάφη που θα «φύγουν» μετά τα Mirage 2000 EGM/BGM.
Αφού όμως η αγορά των F-35 δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται στο προσεχές διάστημα και με άγνωστο τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσουν να παραδίδονται αεροσκάφη της έκδοσης Block 4, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να αποκτήσει άλλα 16 με 24 Rafale F4.
Αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν είτε να αντικαταστήσουν τα F-4, επιχειρώντας όμως από την Τανάγρα μαζί με τα υπόλοιπα Rafale και Mirage 2000-5, είτε θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ίδια τα -5, αφήνοντας μόνο έναν τύπο «γαλλικών» αεροσκαφών να επιχειρεί και τα Phantom να «περιμένουν» την έλευση των F-35.
Η απόκτηση νέων Rafale F4 μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την Πολεμική Αεροπορία να λύσει το πρόβλημα του «τί θα κάνουν πρωτοκάνουν τα Rafale». Έχοντας δεύτερη μοίρα αεροσκαφών του τύπου, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραπάνω φορείς πυραύλων Meteor, διπλάσιο αριθμό φορέων Scalp-EG, εδώ να θυμίσουμε πως ένα Rafale φέρει 2 Scalp ενώ ένα Mirage μόνο 1 και τέλος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα ναυτικής κρούσης αφού τα Rafale είναι τα μόνα πιστοποιημένα μαχητικά ικανά να φέρουν πυραύλους AM-39 Exocet.
Περιθώριο απόκτησης νέων δυνατοτήτων
Ένα σύνολο 48 Rafale θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την Πολεμική Αεροπορία να τους δώσει ένα πιο ολοκληρωμένο οπλοστάσιο. Όπως και με τα Mirage 2000, η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει εξοπλίσει τα Rafale με σύγχρονα ατρακτίδια στόχευσης και κατευθυνόμενες βόμβες.
Έχοντας όμως μεγάλο αριθμό διαθέσιμων αεροσκαφών, γίνεται πιο εύκολο αυτά να εξοπλιστούν με ατρακτίδια σαν το Talios και βόμβες σαν τις AASM HAMMER και τις GBU-12/16/24, επιτρέποντας στις Μοίρες της Τανάγρας να εκτελούν κάθε είδους αποστολή.
Η αξία των Rafale F4
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και τις παραπάνω δυνατότητες που «φέρνει» το Rafale F4. Η έκδοση αυτή διακρίνεται για τις ενισχυμένες δυνατότητές της στην εκτέλεση αποστολών σε ένα δικτυοκεντρικό πλαίσιο, όπου η αποδοτικότητα στη συλλογή, ανάλυση και μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος και του χώρου αποθήκευσης, καθώς και μέσω της βελτιωμένης ταχύτητας στην επεξεργασία δεδομένων και της αυξημένης ασφάλειας κατά τη μετάδοση δεδομένων προς και από συμμαχικές πλατφόρμες.
Η έκδοση F4 διαθέτει επίσης ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των συστημάτων αναγνώρισης και στόχευσης. Αυτό το λογισμικό επιτρέπει την γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, παρέχοντας στον πιλότο μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την ταχύτητα στην επίθεση στόχων.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις που θα γίνουν στο ραντάρ του, το οποίο θα αποκτήσει λειτουργείες Synthetic Aperture Radar (SAR) και Ground Mobile Target Indication and Tracking (GMTI/T), την χρήση των πυραύλων Meteor και MICA NG, που είναι ήδη διαθέσιμοι από την έκδοση F3R, αλλά και με τα τις βόμβες AASM, στο επίπεδο F4 πιστοποιείται και η έκδοση 1.000 κιλών, το Rafale γίνεται σίγουρα αρκετά πιο φονικό.
Τέλος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η αναβάθμιση που θα γίνει στην σουίτα αυτοπροστασίας Spectra με νέους παρεμβολείς ενώ θα εγκατασταθεί και σύστημα IRST, κάτι που έως τώρα είχανε μόνο τα Rafale της Ινδίας.
Σύνοψη
Με τα F-35 να καθυστερούν η απόκτηση παραπάνω Rafale άμεσα γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Μία δεύτερη Μοίρα Rafale μπορεί να αντικαταστήσει είτε τα Phantom είτε τα Mirage 2000-5, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών τύπων αεροσκαφών σε υπηρεσία.
Οι αναβαθμίσεις που έρχονται με τα Rafale F4 είναι σημαντικές, τόσο στα ίδια τα αεροσκάφη αλλά και στις ικανότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. Ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών του ίδιου τύπου μπορεί να επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να τους αναθέσει ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος αποστολών με την απόκτηση ατρακτιδίων και νέων όπλων.
Τέλος, μία αγορά νέας κατασκευής Rafale F4 μπορεί να συνδυαστεί και με την αναβάθμιση των Rafale F3R ήδη στην διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτό των νέας κατασκευής F4.
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.