Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΓΝΩΜΗ: Αναβαθμίζοντας την ΑΣΔΕΝ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η ΑΣΔΕΝ είναι, μαζί με το Δ’ Σώμα Στρατού ίσως, στους δύο πιο σημαντικούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν και στα νησιά, έτσι η αναβάθμιση της ΑΣΔΕΝ είναι σημαντική.

Νέα αντιαεροπορικά συστήματα

Για να γίνει επίθεση σε μία ελληνική νήσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο κομμάτι της επιθετικής δύναμης θα επιχειρήσει από αέρος. Η χρήση ελικοπτέρων για την δημιουργία αεροπρογεφυρόματος είναι σχεδόν σίγουρη καθώς και η υποστήριξη των δυνάμεων αυτών από μαχητικά αεροσκάφη.

Η αντιμετώπιση αυτών των δυνάμεων δεν θα είναι εύκολη καθαρά λόγω γεωγραφίας ενώ δεν είναι έξυπνο να περιμένουμε από την Πολεμική Αεροπορία να κάνει «τα πάντα». Από την άλλη, τα νησιά τα οποία θα βρεθούν υπό επίθεση μάλλον δεν μπορούν βασιστούν ιδιέταιρα πάνω στα απαρχαιομένα πλέον αντιαεροπορικά OSA-AK/SA-8 Gecko.

ΓΝΩΜΗ: Αναβαθμίζοντας την ΑΣΔΕΝ
Photo by namfi.gr

Έτσι, η αντικατάσταση των παλαιότερων αντιαεροπορικών συστημάτων ίσως πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση των νησιών. Από την μία τα OSA έχουν το πλεονέκτημα του να είναι αυτοκινούμενα, όμως ακόμα και τα νεότερα OSA-AKM έχουν γίνει στόχος «σκοποβολής» σε Αρμενία και Ουκρανία.

Το ιδανικό θα ήταν όποια απόκτηση νέων αντιαεροπορικών να γίνει ως μέρος μεγαλύτερου προγράμματος μιας και είναι μια γενική ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν πάντως επιλογές που μάλλον θα ταίριαζαν «γάντι» για στα νησιά.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το στοιχείο των αυτοκινούμενων μέσων, υπάρχουν οι επιλογές των Ισραηλινών Spyder με ικανότητα έρευνας εν κινήσει ή ακόμα και μία νέα αγορά Crotale, στην Mk3 έκδοση επί ενός 6×6 φορέα, όπως το Ito-90M το οποίο χρησιμοποιεί το Crotale NG. Προφανώς, ανάλογα μπορούμε να πράξουμε και με βάση άλλα βλήματα, όπως τα IRIS-T SLS.

Photo By Tom Raftery from Seville, Spain – Anti-aircraft vehicleUploaded by A333, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12423347

Αυτά τα συστήματα, εκτός των καλύτερων επιδόσεων, έχουν και το πλεονέκτημα της πλήρης διασύνδεσης με το Α/Α δίκτυο των ΕΔ καθώς και την συνεργασία με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε.

Εκτός όμως των «ακριβών» αντιαεροπορικών συστημάτων μικρής και μέσης εμβέλειας, δεν πρέπει να υποτιμούμε την αξία που έχουν τα φορητά αντιαεροπορικά, ειδικά ενάντια σε ελικόπτερα. Έτσι, η προμήθεια σύγχρονων Stinger, ή οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο MANPADS, θα πλαισίωνε τέλεια τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά.

Τέλος, λόγω του πολλαπλασιασμού πλέον των απειλών όπως τα loitering munitions, ρουκέτες και οβίδες πυροβολικού, ίσως είναι σκόπιμη η αγορά σύγχρονων αντιαεροπορικών πυροβόλων.

Εξίσου σημαντική είναι και απόκτηση των ανάλογων αισθητήρων που θα παρέχουν τις πληροφορίες στα συστήματα αυτά. Το ίδιο ίσως θα έπρεπε να πράξουμε όχι μόνα για τα νησιά, αλλά συνολικά για την αεράμυνα της χώρας.

Αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις στο έδαφος

Για την αντιμετώπιση των εχθρικών δυνάμεων επί των νήσων, ή όταν πλησιάζουν τα νησιά, βασικό ρόλο θα παίξει το Πυροβολικό. Ένα από τα βασικά συστήματα της ΑΣΔΕΝ, τα M110, παρά την δύναμη πυρός τους, πλέον είναι παρωχημένα, απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε απειλές από τον αέρα. Αντικατάστασή τους από M109 ή άλλα σύγχρονα Α/Κ πυροβόλα είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει.

ΓΝΩΜΗ: Αναβαθμίζοντας την ΑΣΔΕΝ
Photo by army.gr

Παράλληλα, θα ήταν σημαντική αναβάθμιση η ΑΣΔΕΝ να αποκτήσει πρόσβαση τόσο σε νέα αντιαρματικά συστήματα, τα όσα SPIKE NLOS πάνε στα νησιά δεν είναι αρκετά, αλλά και σε loitering munitions τα οποία θα μπορούν πλήξουν εχθρικά σκάφη, οχήματα και τεθωρακισμένα.

Φτάνοντας τώρα στα τελευταία, το βασικό άρμα μάχης της ΑΣΔΕΝ είναι το M48A5 MOLF, το οποίο πλαισιόνουν τα M60A3 TTS. Δεδομένου ότι και οι Τούρκοι Πεζοναύυτες επιχειρούν με M48A5 αλλά και το γεγονός ότι αυτοί που θα κληθούν να επανδρώσουν τα άρματα αυτά τα γνωρίζουν, ίσως είναι πιο σημαντικό για την ώρα να επικεντροθούμε στην συντήρηση των αρμάτων αυτών παρά στην άμεση αντικατάσταση, εκτός βέβαια αν προκύψει κάποια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αρνηθούμε.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογα έπραξε η Ταϊβάν τον Μάρτιο του 2023 διαλέγοντας να αποκτήσει νέους κινητήρες για τα άρματα μάχης M60A3 που διαθέτει.

ΓΝΩΜΗ: Αναβαθμίζοντας την ΑΣΔΕΝ
Photo by Army.gr

Κλείνωντας, εκτός όλων των συστημάτων, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το πιο βασικό, τον ανθρώπινο παράγοντα. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να πολεμήσει είναι αυτό που θα επανδρώσει τα συστήματα αυτά οπότε η σωστή εκπαίδευση και η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι το παν.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα