17.9 C
Athens
Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025

Εθνική Ανακεφαλαίωση: Η Κύπρος στο σωστό δρόμο

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Δεν πρόλαβε να αλλάξει ο χρόνος και η Κύπρος φαίνεται ότι υπέγραψε όχι μία αλλά δύο νέες σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Ινδία και υπέγραψε για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας τόσο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όσο και με την Σερβία.

Οι ημερομηνίες που αναφερόμαστε αφορούν:

  • Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.
  • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου όπου υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου όπου το πρόγραμμα περιείχε τόσο τις ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες) όσο και την Ινδία.

Συγκεκριμένα, με το πέρας του γεύματος εργασίας που είχε ο Ινδός και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας

Εθνική Ανακεφαλαίωση: Η Κύπρος στο σωστό δρόμο
Naval Special Warfare Task Unit Europe (NSWTU-E), Greek Underwater Demolition Team (DYK), Cypriot Underwater Demolition Team (UDT) and Hellenic Coast Guard discuss tactics during Visit Board Search and Seizure (VBSS) in Souda Bay, Greece, March 16, 2021. This trilateral maritime exercise strengthened cooperation and combined capabilities between Greece, Cyprus, and the United States in the European theater to better enable global operations. (U.S. Army photo by Thomas Mort)

Ακόμα, την ίδια μέρα υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το πρώτο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Οι κινήσεις αυτές σε συνδιασμό με τις πρόσφατες προσπάθειες της Κύπρου για την απόκτηση σύγχρονου Δυτικού οπλισμού για την Εθνική Φρουρά και την τεράστιας σημασίας άρση του εμπάργκο όπλων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) δείχνει μια αρκετά θετική κινητικότητα που συμπληρώνεται τώρα και από την Ινδία.

Η Κύπρος να θυμίσουμε εδώ ότι δεν κάθεται άπραγη όπως αρκετοί εσφαλμένα αναφέρουν, αλλά με σωστές κινήσεις κινείται σταθερά προς την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξοπλιστικές κινήσεις με το Ισραήλ και την Γαλλία (απόκτηση συστοιχιών Exocet MM40 Block 3C).

Παράλληλα, η Κύπρος αγνοεί εντελώς τις Τουρκικές απειλές και προχωρά κανονικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση του νησιού, που θα δώσει περιθώρια και για περισσότερες εξοπλιστικές δαπάνες.

Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΕΑ

Με δεδομένες τις επόμενες κινήσεις εξοπλιστικού και διπλωματικού χαρακτήρα να έρχονται το 2023 ευχόμαστε η Κύπρος να συνεχίσει να τρέχει αυτά που έπρεπε να τρέξουν χρόνια πριν και να γίνει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ)  επιτέλους πραγματικότητα, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων τόσο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Εθνικής Φρουράς μέσω κοινών ή στοχευμένων προμηθειών.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Εθνική ανακεφαλαίωση: Κύπρος

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Διαβάστε επίσης

Mirage 2000: Η Ιστορία του μαχητικού που «έγραψε ιστορία»

Μια πρωτοβουλία γνωστή ως το «μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος» ξεκίνησε...

VTOL UAV για το Πολεμικό Ναυτικό: Η αρχή που έγινε και οι μελλοντικές επιλογές

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι για τα επόμενα χρόνια...

Υποβρύχια A26 Blekinge: Η νέα υποβρύχια δύναμη της Σουηδίας

Τα υποβρύχια Α26 κλάσης Blekinge, γνωστά και ως Α26,...

RAFALE: Η ιστορία και οι δυνατότητες του φονικού μαχητικού

Το Dassault Rafale είναι ένα γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών...

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην...

Πρόσφατες εξελίξεις

Ο Φιντάν στις ΗΠΑ: Η Τουρκία πιέζει για F-35, άρση κυρώσεων CAATSA και αλλαγή στάσης στη Συρία

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα πραγματοποιήσει επίσημη...

ΗΠΑ και Ρωσία στο Ριάντ: Διπλωματικό στοίχημα για εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα

ΡΙΑΝΤ, Σαουδική Αραβία — Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και...

«Αναπόφευκτη η σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ» Πηγή ασφαλείας του Walla αποκαλύπτει Τουρκικά σχέδια στη Συρία

Το Ισραήλ παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις κινήσεις της...

Τραμπ: «Μόνο εγώ μπορώ να σταματήσω τον Πούτιν» – Τι είπε για Ρωσία και Ουκρανία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι...

Περισσότερες Εξελίξεις