ΑρχικήΓΝΩΜΗΑΠΟΨΗ: Ελληνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες

ΑΠΟΨΗ: Ελληνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Βιάστηκαν να χαρούν οι Τούρκοι – Απάντηση Μενέντεζ για τα F-16

Δεν προλαβαίνουν να βαρέσουν παλαμάκια οι Τούρκοι με τις...

Απειλητική δήλωση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε μια...

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer...

«ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22»: Σε υψηλή ετοιμότητα ο στόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», στέλνοντας...

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, μια πολύπλοκη ιστορία που έχει γίνει κύριο θέμα των εθνικών θεμάτων της χώρας εδώ και αρκετές δεκαετίες καθώς διακρίνεται τόσο απο επιτυχίες όσο και δραματικές αποτυχίες όσον αφορά την διαχείριση αυτής της κρίσιμης στρατηγικής δυνατότητας της χώρας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παίρνουμε απο αναγνώστες μας ερωτήματα στο NEMESIS HD για τους λόγους τους οποίους η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία δεν βρίσκεται στο κύριο πλάνο των εξοπλιστικών προμηθειών και τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αρκετά επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Ανάγκη κατανόησης του προβλήματος

ΑΠΟΨΗ: Εθνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες
Photo by HAF Spokesman

Ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και της ενίσχυσης της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη μέσω της παραγωγής εθνικών όπλων, οχημάτων κτλπ. είναι το δημοσιονομικό κομμάτι.

Η χώρα επι τουλάχιστον μια δεκαετία, συντηρούσε με το ζόρι τα υπάρχοντα συστήματα και από ότι βλέπουμε δεν υπήρχε το παραμικρό κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών και επιθετικών συστημάτων πόσο μάλλον για καινοτομίες.

Αυτη η δημοσιονομική ανάγκη της χώρας και η μερική απώλεια αντίληψης των δυνατοτήτων και του κέρδους που μπορεί να προσφέρει μια σοβαρή εθνική αμυντική βιομηχανία για την χώρα απο την πολιτική ηγεσία της χώρας εδω και δεκαετίες, ρήμαξαν την εθνική βιομηχανία όπλων και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε τώρα.

Ακόμα, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων και ο περιορισμός πωλήσεων που υπάρχει σε εξειδικευμένα συστήματα.

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι όσο πιο πολλά οπλικά συστήματα παραγγέλνεις τόσο μειώνεται και το κόστος στην έρευνα και ανάπτυξη τους. Πράγμα δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς συμφωνίες με άλλα κράτη.

Αυτό στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους τομείς των ενόπλων δυνάμεων ισχύει σε μεγάλο βαθμό, καθώς δημοσιονομικά και από άποψη χρονικών περιθωρίων αλλά και ανάγκης αριθμών φαίνεται ότι η λύση για άμεση αγορά απο το εξωτερικό προτιμάται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Λάθος προτεραιότητες και αδύναμες υποδομές

ΑΠΟΨΗ: Εθνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες
Πηγή φωτογραφίας: ΓΕΕΘΑ

Χωρίς να θέλουμε να τα βάψουμε όλα «μαύρα» αλλά τουλάχιστον με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν δημόσια εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, η κατάσταση των υποδομών και ο αργός εκσυγχρονισμός τους με σύγχρονες μεθόδους και συστήματα, αποτελεί ενα τεράστιο πρόβλημα για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Η κοινή γνώμη ακόμα, θεωρεί ότι οι δυνατότητες της χώρας στην παραγωγή οπλικών συστημάτων είναι απεριόριστες με πολλές φορές αυτή η άποψη να δημιουργείται μέσω κομματικών σκοπιμοτήτων που δημιουργούν εσφαλμένα συμπεράσματα στον λαό και του δημιουργούν ερωτήματα.

Σαφώς η χώρα μπορεί να παράγει δικά της εθνικά όπλα και μέσα όμως οι εθνικές αμυντικές βιομηχανικές υποδομές είναι και φαίνονται αρκετά περιορισμένες.

Ανάγκη μεγάλων παραγγελιών και εξαγωγών

ΑΠΟΨΗ: Εθνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες - NEMESIS HD
PHOTO: ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π. – NEMESIS HD

Κατά την γνώμη μας ο στόχος μας δεν είναι η παραγωγή όπλων σε πρώτη φάση όπως είναι ο SPIKE NLOS ή άλλων εξειδικευμένων μέσων που χρειάζονται χρόνια ερευνών και πολλά χρήματα για την έρευνα και ανάπτυξη τους.

Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πρέπει κατά την γνώμη μας να επικεντρωθεί στην παραγωγή εθνικών οχημάτων που ο Ελληνικός Στρατός μπορεί εύκολα να επιλέξει και να αγοράσει σε μεγάλες ποσότητες για την αντικατάσταση για παράδειγμα των πλέον «επικίνδυνων» Steyr που αποτελούν και την κύρια δύναμη οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια κινήσεις που θα δώσουν μια οικονομική ανάσα σε αυτές τις στρατηγικές υποδομές της χώρας μέσω της συμμετοχής και ιδιωτικών ελληνικών πρωτοβουλιών στην ανάπτυξη των συστημάτων.

Ανάπτυξη εθνικών συστημάτων μέσω της συμπαραγωγής

ΑΠΟΨΗ: Εθνική Αμυντική βιομηχανία και λάθος προτεραιότητες
Πηγή φωτογραφίας: ΓΕΣ/army.gr

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια πολύ θετική προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μέσω της συνεργασίας της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με ξένες αμυντικές εταιρείες και την προοπτική ανάπτυξης συστημάτων μέσω της μεθόδου της συμπαραγωγής.

Δεν είναι λάθος κίνηση και μάλιστα αυτό πράτουν σχεδόν όλοι τόσο ιδιωτικά όσο και κρατικά με στόχο την μείωση του κόστους, την συνεργασία και την άμεση εξαγωγή των οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες με στόχο την αύξηση του τζίρου και την κάλυψη του κόστους έρευνας και ανάπτυξης.

Κατά την γνώμη μας, μέσω της μεθόδου της συμπαραγωγής χώρες φιλικές προς την Ελλάδα, θα μπορούσαν επιτέλους να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες τόσο της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών (που και αυτές ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας) άμεσα και με αρκετά μειωμένο κόστος.

Σύνοψη

Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα, όμως αυτά τα θέματα μπορούν με αποφασιστικές κινήσεις να λυθούν θεωρητικά αρκετά γρήγορα. Μπορεί να μην είμαστε «ειδικοί» να απαντήσουμε σε κάθε λεπτομερεία και η γνώμη μας βασίζεται κυρίως σε δημόσιες πληροφορίες.

Ελπίζουμε οι ιδέες μας και οι προβληματισμοί μας να αποτελέσουν μια θετική συνεισφορά προς την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ