Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι είναι ένα από τα οπλικά συστήματα που θα δουν τις μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον. Ήδη αρκετές χώρες “αποχαιρετάν” τους “κλασικούς” υποηχητικούς cruise όπως οι Harpoon και οι Exocet και κοιτάνε εναλλακτικές.
Οι “τάσεις” στην αγορά
Αυτή την στιγμή βλέπουμε δύο “τάσεις” σε ότι έχει να κάνει με την αντικατάσταση των παλαιότερων αντιπλοϊκών.
Η μία είναι η αντικατάσταση με νεότερους υποηχητικούς (high-subsonic/λιγότερο του 1 Mach) όπως οι NSM. Σαν φιλοσοφία “χτίζουν” πάνω στην υπάρχουσα λογική των cruise αντιπλοϊκών δίνοντας όμως έμφαση στη μικρότερη διατομή ραντάρ (RCS) και στην μεγαλύτερη ακρίβεια. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το Βασιλικό Ναυτικό με την υιοθέτηση των NSM στην θέση των Harpoon.
Από την άλλη έχουμε την προσπάθεια αντικατάστασης των παλαιότερων συστημάτων με υπερηχητικούς (supersonic/1-5 Mach) και υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους (hypersonic/5+Mach). Παραδείγματα υπερηχητικών πυραύλων είναι οι ινδικοί Brahmos ή οι ταϊβανέζικοι Hsiung Feng III (HF-III).
Στους υπέρ-υπερηχητικούς πυραύλους μπορούμε να τοποθετήσουμε πυραύλους όπως οι Brahmos II ή μία από τις εκδόσεις του γαλλοβρετανικού FC/ASW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Βασικό πλεονέκτημα αυτών των κατηγοριών είναι προφανώς η ταχύτητά τους κάνοντας πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους.
Αντιπλοϊκοί πύραυλοι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Αυτήν την στιγμή τα δεδομένα γύρω από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους στις ΕΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημα αλλά ούτε και ιδανικά.
Ναυτική κρούση στην Πολεμική Αεροπορία
Μέχρι αυτή την στιγμή τα F-16, ο κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχει στην διάθεσή του κάποιο σοβαρό οπλικό σύστημα του ρόλου. Αυτό βέβαια φαίνεται πως θα αλλάξει με την απόκτηση AGM-84L Harpoon II, μάλλον, μέσω του πακέτου αναβάθμισης των F-16 Block 50.
Η έλλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια ο ρόλος της ναυτικής κρούσης να “πέφτει” στα Mirage 2000 EGM/BGM. Πλέον, με την απόσυρσή τους, μόνο τα Rafale F3R είναι ικανά να φέρουν τους AM-39 Exocet. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν γίνει πιστοποίηση και στα Mirage 2000-5, το οποίο φαντάζει όμως απίθανο.
Τα Rafale είναι τα ικανότερα αεροσκάφη για αποστολές αεροπορικής υπεροχής οπότε θα “χαραμίζονταν” σε αποστολές ναυτικής κρούσης. Η απόκτηση των AGM-84 σίγουρα θα βελτιώσει την εικόνα της ΠΑ στον ρόλο αυτό.
Οι Exocet και Harpoon στο Πολεμικό Ναυτικό
Το Πολεμικό Ναυτικό τόσο στα σκάφη αλλά και στις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού επάκτιες συστοιχίες βασίζεται στους RGM-84 Harpoon και MM-40 Exocet.
Οι Harpoon δεν φαίνεται ότι θα “φύγουν” από τις S, MEKO και κάποια από τα ΤΠΚ. Παράλληλα, με την εισαγωγή των Exocet MM-40 Block 3c, πάνω στις FDI και κατά πάσα πιθανότητα στις κορβέτες που θα διαλέξει το ΠΝ, φαίνεται ότι θα γίνει ο βασικός αντιπλοϊκός πύραυλος του ΠΝ.
Η στροφή προς τους MM-40 Block 3c ανοίγει τον δρόμο για τις επάκτιες πυροβολαρχίες της έκδοσης αυτής για αντικατάσταση των MM-40 Block 2. Παράλληλα, θα ήταν ιδανικό η όποια προμήθεια επάκτιων Exocet να αφορά μεγάλο αριθμό, ικανό για να δημιουργήσει ένα “πλέγμα άρνησης” στο Αιγαίο.
Η επόμενη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ακόμα δεν φαίνεται οι ΕΔ να κινούνται προς την αγορά κάποιου νέου τύπου συστήματος όπως οι NSM ή κάτι ανάλογο των Brahmos. Για την ώρα, φαίνεται πως ακολουθούμε μία σταθερή πορεία με βάση τα συστήματα που ήδη γνωρίζουμε.
Έτσι, με τις σύγχρονες εκδόσεις των Exocet και Harpoon θα έχουμε την ποιοτική αναβάθμιση χωρίς όμως να μπει εξολοκλήρου νέος τύπος βλήματος. Παράλληλα, “κερδίζουμε χρόνο” έως ότου συστήματα όπως το FC/ASW να είναι έτοιμα για να αντικαταστήσουν τους Exocet και Harpoon.
Σίγουρα θα ήταν ευπρόσδεκτη η απόκτηση και άλλων συστημάτων όπως οι Brahmos Ι/II ή Brahmos NG, αν γίνει δυνατό να προσπεράσουμε τα όποια εμπόδια των ρωσικών υποσυστημάτων.
Ο FC/ASW ως το επόμενο βήμα
Μια ιδιαίτερη αναφορά θα μπορούσε να γίνει και στα αποτελέσματα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού από την άσκηση Polaris 21. Εκεί κρίθηκε ότι οι πύραυλοι σαν του Exocet δεν είναι πλέον αρκετά ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πεδίο της μάχης. Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να εφαρμοστεί τόσο και για τους Harpoon αλλά πιθανώς και για τους NSM.
Την λύση αναμένεται να δώσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας ο FC/ASW. Ένα ακόμα γεγονός που ίσως κάνει τους FC/ASW τον επόμενο αντιπλοϊκό τόσο του ΠΝ αλλά και της ΠΑ.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.