Η πρόσφατη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Ελγίνεια Μάρμαρα, Μάρμαρα του Παρθενώνα), που ήρθε στο προσκήνιο από την απόφαση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak) να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έφερε μόνο στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διαμάχη για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, αλλά άνοιξε και ο διάλογος για τις πιθανές ελληνικές απαντήσεις.
Είναι ενδιαφέρον και θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να ευνοούν την επιστροφή αυτών των μνημείων στην Ελλάδα, υποδηλώνοντας μια αποσύνδεση μεταξύ της στάσης της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης.
Παρά την σχετική ήπια στάση της Ελλάδας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που έχουν κλαπεί, μπορούμε να απαντήσουμε με τρόπο που θα αναγκάσει τους Βρετανούς να δουν με άλλη οπτική την κατάσταση για να μην γυρίσει εναντίον τους σε βαθμό που τα κέρδη από τα εισιτήρια του Βρετανικό Μουσείου θα είναι ασήμαντα μπροστά στις δυσκολίες που θα τους θέσουμε. Να τονίσουμε εδώ ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι η ολική ρήξη των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά η επανεξέταση των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.
Διαθέσιμες επιλογές της Ελλάδας
Ήπιες αντιδράσεις
Διπλωματική πίεση: Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τη ασυμφωνία μεταξύ της θέσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του αισθήματος του βρετανικού κοινού υπέρ της για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες και τις εκστρατείες δημοσίων σχέσεων, η Ελλάδα μέσω social media και διαφημίσεων μπορεί να κινητοποιήσει περαιτέρω την κοινή γνώμη, επηρεάζοντας ενδεχομένως την πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα.
Νομική Απάντηση: Παρά τον ισχυρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα απέκτησε νόμιμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να προβάλει και να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει τις αποδείξεις του που δεν υπάρχουν πέρα από μια σαθρή μετάφραση ενός Οθωμανικού φιρμανιού χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ή τεκμήρια για το πως αυτά τα ιστορικά ελληνικά μνημεία έφτασαν στα χέρια του βάνδαλου και ληστή Λόρδου Έλγιν όπως τον περιέγραψε ο Λόρδος Βύρων στα ποιήματα «Τσάιλντ Χάρολντ» και «Κατάρα της Αθηνάς».
Πολιτιστική Συνεργασία: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει την πολιτιστική και ιστορική σημασία των Μαρμάρων. Οι συνεργασίες με διεθνή μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα θα μπορούσαν να ενισχυθούν για να εντείνουμε την πίεση, καθώς το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει αντικείμενα που κυρίως ανήκουν σε άλλους πολιτισμούς και άλλες χώρες.
Σκληρές αντιδράσεις
Οικονομική Πίεση: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ασκήσει σοβαρή οικονομική πίεση αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στους εμπορικούς διαδρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποιούν ευρέως την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κινήσεις ώστε η ΕΕ να επανεξετάσει τις εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο ή να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα την επιρροή της για να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και να καταστεί προυπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κύπρος: Μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σύνδεση της Ελλάδας με το ζήτημα των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο που θεωρούνται και Βρετανικό έδαφος ως απομεινάρια της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας.
Οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο παραβιάζουν το δικαίωμα jus cogens για αυτοδιάθεση και ακεραιότητα των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο όφειλε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της συμφωνίας ανεξαρτησίας που περιελάμβανε τις βάσεις, κάτι το οποίο έπραξε μόνο τα πρώτα πέντε (5) χρόνια και από τότε δεν προσφέρει τίποτα. Μια συντονισμένη κίνηση για την πίεση και σε αυτό το ζήτημα με στόχο την συνολική επανεξέταση των σχέσεων του έθνους μας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενέτεινε περαιτέρω την πίεση και για τα μάρμαρα.
Συνοψίζοντας:
Μπροστά στην άκαμπτη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι στρατηγικές θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια σειρά από διπλωματικά, νομικά και πολιτιστικά «όπλα» για να πιέσει υπέρ των θέσεων της.
Η αυξανόμενη υποστήριξη από τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και τη διεθνή κοινότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα παρέχει μια αχτίδα ελπίδας σε αυτή τη διαρκή μάχη που θα πρέπει να θέσει και τις σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού, μακρία από τις αποικιοκρατικές μεθόδους του παρελθόντος. Η Βρετανική Αυτοκρατορία, έχει πεθάνει εδώ και αρκετό καιρό.
Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια από το NEMESIS HD – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση