Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟΨΗ: Νέα απειλή για την χώρα το πρόγραμμα Τουρκικών ελαφριών υποβρυχίων

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Γράφει ο Στέλιος Π. (Φίλος και αναγνώστης του NEMESISHD.GR)

Η Τουρκία την τελευταία δεκαετία φαίνεται να έχει επενδύσει στον στόλο υποβρυχίων της, με σκοπό να καλύψει την ποιοτική διαφορά που δημιουργήθηκε με την αγορά της Ελλάδας των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου T214 κλάσης Παπανικολής.

Η Τουρκία παρήγγειλε 6 υποβρύχια τύπου Τ214 ΤΝ από την Γερμανία, εκ των οποίων το πρώτο ύστερα από καθυστερήσεις αναμένεται να μπει σε υπηρεσία μέσα στο 2023.

H Τουρκία φαίνεται να έχει επενδύσει επίσης στην σχεδίαση και μελλοντικά στη ναυπήγηση ελαφριών υποβρυχίων ειδικά κατασκευασμένα για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, όπως είδαμε και στην IDEF με τα μοντέλα που παρουσίασε η τουρκική εταιρεία Dearsan. 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΛΑΦΡΙΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ:

Στην IDEF παρουσιάστηκαν τρία ελαφριά υποβρύχια από την Dearsan, τα TS1700, STM500 και το πιο ώριμο σχέδιο L SUB33, το οποίο θα αναλύσουμε:

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο των 33,6×3 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα βυθισμένο των 10 κόμβων (18,5km), αυτονομία 1.600 ναυτικών μιλίων (3.000km) και μέγιστο επιχειρησιακό βάθος τα 150 μέτρα. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός του πληρώματος με μόλις 6-8 άτομα. 

Το υποβρύχιο φέρει οπλισμό δύο τορπιλών των 533mm και έξι ναρκών βυθού, ο οπλισμός αυτός δίνει την δυνατότητα να πλήξουν από υποβρύχια έως και μεγάλα πλοία επιφανείας, όπως φρεγάτες.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Η Τουρκία μελλοντικά θα έχει την δυνατότητα ναυπήγησης πολλών ελαφριών υποβρυχίων διαφόρων τύπων στην τιμή ενός “τυπικού” υποβρυχίου, ενώ ο μικρός αριθμός του πληρώματος που τα επανδρώνουν δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να ξεκινήσει έναν υποβρύχιο πόλεμο διασποράς στο Αιγαίο.

Οι κάποτε “αόρατες” και “άτρωτες” ΤΠΚ, οι οποίες επαγκιστρώνονται κοντά στις στεριές των νησιών θα κινδυνεύουν από τορπιλισμό, ενώ οποιαδήποτε μετακίνηση ναυτικής μονάδας στο Αιγαίο θα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο σε ένα πιθανό σενάριο πολέμου.

Κατανοούμαι λοιπόν, ότι η επένδυση από την πλευρά της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα “γεννάει” νέες απειλές για την χώρα μας.

Ελληνική ανταπάντηση:

Κατά την γνώμη μας η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει δύο νέα προγράμματα: 
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των Super Vita, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, απαραίτητη είναι η εγκατάσταση νέου συστήματος διασύνδεσης (π.χ link 16) και τοποθέτηση τορπιλοσωλήνων. 

ΑΠΟΨΗ: Νέα απειλή για την χώρα το πρόγραμμα Τουρκικών ελαφριών υποβρυχίων
PΗΟΤΟ By © 2009-2010 K. Krallis, SV1XV – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9444982

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση του στόλου των εναέριων ανθυποβρυχιακών μέσων, ένα ικανότατο σύστημα στο οποίο έχουμε αφιερώσει και άρθρο παλαιότερα, είναι το αμερικανικό MQ-9B SeaGuardian, το οποίο ενδιαφέρεται να αγοράσει μελλοντικά η χώρα μας.

Σκοπός είναι τα MQ-9B να εντοπίζουν τα τουρκικά υποβρύχια, να τα στοχοποιούν και μέσω Link 16, να καθοδηγούν τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες των Super Vita, οι οποίες θα βρίσκονται διασκορπισμένες στο Αιγαίο.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αποκτήσει μια ανθυποβρυχιακή “ομπρέλα” κατά της νέας αυτής απειλής.

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα