Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΨΗ | Το σύστημα καθοδήγησης TVM των S-300 και η περίπτωση της Πολωνίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται στο σύστημα αεράμυνας S-300 χρησιμοποιούν το σύστημα καθοδήγησης Track via Missile (TVM).

Στο TVM, οι πύραυλοι εξαρτώνται πλήρως από τα συστήματα ραντάρ εδάφους όσον αφορά την καθοδήγηση. Το TVM συνδυάζει μια τεχνική καθοδήγησης πυραύλων με χαρακτηριστικά ημιενεργού ραντάρ (SARH) και καθοδήγησης μέσω τηλεπικοινωνιών.

Αυτό βοηθάει στα προβλήματα ακρίβειας των βλημάτων που παρατηρούνται ειδικά σε κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, ειδικά σε μεγάλη εμβέλεια. Στην ίδια φιλοσοφία πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (SAM) κινείται και το σύστημα MIM-104 Patriot.

Μετάδωση Δεδομένων

ΑΠΟΨΗ | Το σύστημα καθοδήγησης TVM των S-300 και η περίπτωση της Πολωνίας
Photo by By Mil.ru, CC BY 4.0

Ο πύραυλος μεταδίδει τα δεδομένα ραδιοσυχνοτήτων που λαμβάνονται μέσω της κεφαλής του seeker κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, στη πυροβολαρχία των S-300 στο έδαφος μέσω συνδέσμων.

Το κέντρο ελέγχου πυρός των S-300 στο έδαφος επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνονται από τον πύραυλο και τα μεταδίδει ξανά πίσω στον πύραυλο που κινείται στον αέρα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πύραυλος κινείται προς τον στόχο του. Εάν η πυροβολαρχία στο έδαφος καταστραφεί ή δεχθεί ένα F-kill σε κρίσιμο υποσύστημα όπως το tracking radar τα καθοδηγούμενα βλήματα στον αέρα, αχρηστεύονται.

Εάν πάλι, αποτύχει η διασύνδεση δεδομένων που παρέχουν επικοινωνία μεταξύ του πυραύλου και της συστοιχίας, τα βλήματα καθίστανται επίσης δυσλειτουργικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβολέα (jammer).

Η περίπτωση της Πολωνίας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πύραυλοι χτύπησαν Πολωνικό χωριό - Απώλειες και επικίνδυνες συμπτώσεις - NEMESIS HD
PHOTO By RADIO ZET

Είναι πολύ πιθανό κάτι απο τα παραπάνω να συνέβη και στους πυραύλους αεράμυνας της Ουκρανίας, που έπληξαν την Πολωνία. Ως αποτέλεσμα, οι πύραυλοι μπορεί να έχουν βρεθεί στο μέγιστο βεληνεκές τους και λόγω εκτόνωσης της καύσιμης ύλης να έχουν επιστρέψει στο έδαφος (πτώση) και να έχουν εκραγεί με θύματα τους δύο Πολωνούς πολίτες όπως μια σφαίρα πολεμικού όπλου που απο γλέντι σε γάμο σκοτώνει ένα παιδάκι κάποιες εκατοντάδες μέτρα μακρυά.

Ρωσική τροποποίηση των S-300

«Αναβαθμίστηκαν οι Ελληνικοί S-300 στο επίπεδο των S-400» Νέα «ανακάλυψη» του Cihat Yayci - NEMESIS HD
PHOTO: MIL.RU (RUSSIAN MOD) CCBY4

Φυσικά, αν οι εν λόγω πύραυλοι αεράμυνας δεν χρησιμοποιούνταν σε ρόλο «βλημάτων εδάφους-εδάφους» Ως γνωστόν, η Ρωσία έχει τροποποιήσει μερικούς από τους πυραύλους αεράμυνας του συστήματος S-300 σε πυραύλους εδάφους-εδάφους με ρόλους χερσαίων πληγμάτων.

Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί απο την πλευρά της Ουκρανίας. Στα δυτικά συστήματα, υπάρχει ένας μηχανισμός αυτοκαταστροφής σε συγκεκριμένο ύψος αν συμβεί κάτι απο τα παραπάνω, που όμως αμφισβητείται αν υπάρχει στα Ρωσικά συστήματα.

Τώρα, απο τον κρατήρα της έκρηξης πιστεύουμε πως όντως πρόκειται για SAM S-300 καθώς το συγκεκριμένο σύστημα έχει μια εκρηκτική κεφαλή των 330 lb.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Giorgos Maniatis

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα