Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ουκρανική αποβατική ενέργεια πίσω απο τις Ρωσικές γραμμές

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μέρες μετά την υποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, βίντεο δείχνουν Ουκρανική αμφίβια επίθεση σε χερσόνησο κοντά στη Κριμαία και πίσω από τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων. Μπορεί όμως να πετύχει κάποια αποβατική ενέργεια των Ουκρανών;

Είναι εφικτό, αλλά όπως και σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, το πόσο εφικτό θα το καθορίσει ο τρόπος που θα γίνει.

Ένα ευνοϊκό σημείο

Η χερσόνησος Κινμπάρν είναι ένα λεπτό κομμάτι γης και απέχει λιγότερο από 5 χλμ από το Οτσακόβ. Στο Οτσακόβ μάλιστα υπάρχει και αεροδρόμιο. Αυτό ίσως μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Ουκρανικός στρατός για μεταφορά δυνάμεων και υλικού. Αν και φυσικά οι αερομεταφορές δεν ευνοούν για μεταφορά μεγάλης ποσότητας εξοπλισμού, βοηθάνε στη γρήγορη μεταφορά και άρα την έκπληξη του αντιπάλου.

Το Κινμπάρν παρακάμπτει τις μεγάλες αμυντικές γραμμές των Ρώσων κατα μήκος του Δνείπερου. Ξεκάθαρα λοιπόν είναι απαραίτητη μια αμφίβια επιχείρηση. Βίντεο που δημοσιεύουν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν ότι ίσως έχει ξεκινήσει ήδη. 

https://twitter.com/Militarylandnet/status/1592081402899709953?s=20&t=XpY4wrfsk9mFMt8G-5MgIg

Θυμίζουμε εδώ ότι αυτό σημαίνει και την ενεργή συμμετοχή Αμερικανών και Βρετανών συμβούλων και εκπαιδευτών στον πόλεμο. Η Ουκρανία πριν το 2022 δεν είχε μεγάλη εμεπιρία σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Αντίθετα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο.

Διαχρονικές αξίες και ελληνικό ενδιαφέρον

Η επιτυχία μιας τέτοιας αμφίβιας επίθεσης θα κάνει πιθανές επιχειρήσεις προς τη Κριμαία πιο εύκολη. Η Ρωσία χρησιμοποιεί γνωστό τρόπο άμυνας στον Δνείπερο. Βλέπουμε βαθειά άμυνα με πολλαπλές αμυντικές γραμμές. Ο σχεδιασμός αυτός, που έγινε διάσημος στον Β΄ΠΠ κατα την επίθεση των Γερμανών στο Κούρσκ μένει ζωντανός. Αυτή τη φορά όμως όχι στο κέντρο των πεδιάδων της Αν. Ευρώπης αλλά κοντά σε παράλια.

Έτσι, ίσως και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα να είναι μεγαλύτερο από ότι πιστεύει κανείς.

Η Αν. Θράκη παρουσιάζει ομοιότητες καθώς πέρα από τη χερσαία αμυντική γραμμή, υπάρχουν και τα παράλια που οδηγούν στη Καλλίπολη. Παρά το παρελθόν των αποβατικών ενεργειών στο σημείο αυτό, η χρήση ειδικών δυνάμεων, μιας ισχυρότατης αεροπορίας και πίεσης στην Αν. Θράκη αλλάζουν άρδην την εικόνα.

Τέλος μεγάλη αξία έχουν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, στην είσοδο του Ελλησπόντου. Οι πολλαπλοί στόχοι που έχουν τα ελληνικά στρατεύματα στο σημείο αυτό είναι όλοι στρατηγικής σημασίας. Σε σύγκριση με τους Ρώσους, οι Τούρκοι ίσως δούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις πολλαπλές επιλογές της Ελλάδας.

Παράλληλες κινήσεις  

Δεν ξεχνάει κανείς στο σημείο αυτό, ότι αποβατικές ενέργειες κάνουν συνήθως οι ειδικές δυνάμεις, άρα ο σχεδιασμός απαιτεί και τη συνδρομή μεγαλύτερων σχηματισμών. Ιδιαίτερα κατα τους χειμερινούς μήνες ένα μεγάλο θέμα θα δημιουργήσει η ανάγκη ανεφοδιασμού. Επιπλέον η Ρωσία έχει αναγείρει τρεις ισχυρές αμυντικές οχυρώσεις γύρω από την πόλη της Χερσώνας.

Η Ουκρανία πρέπει να τις παρακάμψει. Δεν υπάρχει επιλογή. Σε άλλη περίπτωση το μικρό κενό θάλασσας μεταξύ Οτσακόβ και Κινμπάρν θα είναι απλά ένας στόχος για τους Ρώσους πυροβολητές. Μία ταυτόχρονη ουκρανική χρεσαία επιχείρηση θα δώσει αυτομάτως τεράστιες πιθανότητες επιτυχίας σε οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια. 

Ουκρανική αποβατική ενέργεια πίσω απο τις Ρωσικές γραμμές
PHOTO: ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- NEMESIS HD

Μια επιλογή για τους Ουκρανούς θα είναι να κατευθυνθούν προς τη Μελιτόπολη ενώ παράλληλα δυνάμεις να στρίψουν δυτικά προς τη Χερσώνα. Αν πάλι δεν μπορούν να κινηθούν δυνάμεις σε ορισμένα σημεία, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διάσημα HIMARS ή ακόμα και συμβατικό πυροβολικό. Πιο πιθανό είναι η Ρωσία να μη μπορεί να καλύψει και τα δύο σενάρια και έτσι να αμυνθεί ενάντια στην πρόοδο προς τη Μελιτόπολη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρο του Χρήστος Νικολάου

Copyright: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αντιγραφή του κειμένου σε άλλα media/μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα