ΑρχικήΓΝΩΜΗΑΠΟΨΗ: Για να τελειώνουμε με το θέμα Λιβύη

ΑΠΟΨΗ: Για να τελειώνουμε με το θέμα Λιβύη

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Βιάστηκαν να χαρούν οι Τούρκοι – Απάντηση Μενέντεζ για τα F-16

Δεν προλαβαίνουν να βαρέσουν παλαμάκια οι Τούρκοι με τις...

Απειλητική δήλωση της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέδωσε μια...

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer...

«ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22»: Σε υψηλή ετοιμότητα ο στόλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/22», στέλνοντας...

Δίνουν και παίρνουν οι προσβολές της παράνομης μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη κατά της πατρίδας μας, με τις υπογραφές παράνομων μνημονίων δήθεν συνεργασίας με την Τουρκία που παραβιάζουν την Ελληνική ΑΟΖ.

Από την άλλη, έχουμε την Ανατολική Λιβύη που κουμάντο κάνει ο Χαλίφα Χάφταρ και Αγκίλα Σάλεχ, δυο πολύ καλοί σύμμαχοι και φίλοι της Ελλάδας που τους έχουμε αγνοήσει σχεδόν εντελώς και αρκούμαστε μόνο σε διπλωματικές κινήσεις εντυπωσιασμού (τουλάχιστον έτσι φαίνεται δημόσια).

Κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν

ΑΠΟΨΗ: Για να τελειώνουμε με το θέμα Λιβύη
PHOTO: ΥΠΕΞ

Βλέπουμε ότι ο Χαλίφα Χάφταρ έχει αποδειχθεί ότι «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει» και παραμένει όχι μόνο ως στρατιωτική προσωπικότητα της χώρας αλλά και ως πολύ ισχυρή προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της Λιβύης.

Μάλιστα, φαίνεται ότι και ο γιός του Χαλίφα Χάφταρ έχει σχέσεις και με το Ισραήλ, πράγμα που ίσως σημαίνει πολλά για την περιοχή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει παλιότερα όπως σας είχαμε ενημερώσει από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Σαντάμ Χαφτάρ είχε συναντηθεί μυστικά, κατ’ ιδίαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους πιθανόν της MOSSAD.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, φέρεται να είχε κάνει πρόταση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Ισραήλ.

Αυτο θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ενισχυθούν μέσω της Ελλάδας οι δεσμοί της Λιβύης με το Ισραήλ και να δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή προοπτική συνεργασίας των αρχών της Ανατολικής Λιβύης σε δύο τριμερή σχήματα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ξεχωριστά ενισχύοντας τις θέσεις μας στην περιοχή.

Στρατιωτικά βήματα

ΑΠΟΨΗ: Για να τελειώνουμε με το θέμα Λιβύη
NLAW PHOTO By Jorchr – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27877006

Η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα σε στρατιωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση στην περιοχή, καθώς δεν ενισχύει τις δυνάμεις του LNA που ελέγχει ο Χαλίφα Χάφταρ, ενώ οι Τούρκοι ενισχυούν σε καθημερινή σχεδόν βάση εδω και χρόνια τις δυνάμεις της Τρίπολης που πλεόν δεν είναι και νόμιμη.

Οι δυνάμεις του LNA αυτην την στιγμή ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη αλλά και το στρατηγικό για την Ελλάδα, λιμάνι της Σύρτης που είναι απαραίτητο για την σύναψη κοινής ΑΟΖ με την Λιβύη, είτε ως σύνολο είτε σε περίπτωση απόσχισης με την Ανατολική Λιβύη.

Η Γνώμη μας

Θα έπρεπε κατά την γνώμη μας να τελειώσουν οι διπλωματικοί συναισθηματισμοί και να αποκτήσει η Ελλάδα πρωτοβουλία κινήσεων στην περιοχή ώστε μέσω της στρατιωτικής πίεσης μας μέσω της αποστολής συστημάτων αεράμυνας και αντιαρματικών (manpads) στον Χάφταρ ώστε να σοβαρευτεί σε μεγάλο βαθμό και η Τρίπολη που θα πρέπει να μετράει απο εκεί και πέρα τα λόγια και τις πράξεις της.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει αν δεν θέλουμε να φαινόμαστε και ως προμηθευτές όπλων και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή της Αιγύπτου.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ