Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟΨΗ: Η Ιδιότυπη «νίκη» του Ερντογάν στην Μαδρίτη

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μία ιδιότυπη “νίκη” πέτυχε ο Τούρκος πρόεδρος στη Μαδρίτη χθές αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το περίφημο πλέον μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας βάζει πολλούς σε σκέψεις σχετικά με το αν η Τουρκική πλευρά κατάφερε να ορίσει την ατζέντα της συμμαχίας ή αν έλαβε χειροπιαστά ανταλλάγματα. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι γείτονες έδωσαν την συγκατάθεση τους για την είσοδο των δύο Σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο ίδιος ο Ερντογάν διαβεβαίωσε το λαό του στο παρελθόν ότι δε θα επέτρεπε την είσοδο Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία ένταξης όμως προχωράει πλέον με γοργούς ρυθμούς και οι γραπτές εγγυήσεις που απαιτούσαν οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα γενικές.

Όπως διαβάζει κανείς στην τριμερή συμφωνία, μία σημαντική παράμετρος είναι η αντιμετώπιση των απειλών εναντίον της Τουρκίας από οργανισμούς όπως το YPG, PKK ή το κίνημα FETÖ. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία ξεκινάει από διατυπώσεις περί καταδικασμού της τρομοκρατίας και της συμπαράστασης στα θύματα τρομοκρατικών δράσεων για να καταλήξει σε πιο ειδικές διατάξεις που αφορούν την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Πουθενά όμως δεν διακρίνουμε ιδιαιτέρως αυστηρή γλώσσα.

Το νομικό καθεστώς της Σουηδίας προβλέπει την έκδοση για άτομα που το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται είναι αδίκημα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και στις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε ότι με βάση το μνημόνιο δεν στοχοποιούνται συγκεκριμένα άτομα για έκδοση στην Τουρκία. Επομένως μία σημαντική παράμετρος της συμφωνίας -η επιθυμία της Τουρκίας να απλωθεί στα βόρεια για να αντιμετωπίσει δίκτυα που θεωρεί επικίνδυνα για την ασφάλεια της- βασίζεται σε ήδη υπάρχουσες νομοθεσίες, συν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Εκδόσεως.

Στο πεδίο της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών αίσθηση προκαλεί η ανάγκη να διατυπωθεί ρητά η κοινή στάση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τόσο οι δύο Σκανδιναβικές χώρες, όσο και η Τουρκία, έχουν λάβει σοβαρά τη συνεργασία για το θέμα της τρομοκρατίας μέσω των αποφάσεων και των οργανισμών στους οποίους συμμετέχουν. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την διατύπωση περί χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι για το οποίο Σουηδία και Φινλανδία έχουν λάβει μέτρα στα πλαίσια της ΕΕ.

Τέλος, η μόνη ξεκάθαρη διατύπωση αναφέρεται στην μη επιβολή εμπάργκο για όπλα. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτό το άρθρο,βλέπουμε ότι οι διατυπώσεις αναφέρονται σε πιθανές μελλοντικές συμφωνίες και πάντα εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν πετυχαίνει εξαιρέσεις ή ειδική μεταχείριση.

Ακολούθησε λοιπόν η Τουρκία μια πετυχημένη πολιτική;

Αυτό έχει να κάνει με το τι επιδίωκε. Αν ο στόχος της ήταν να παρουσιάσει στο εσωτερικό μια σκληρή και αδιάλλακτη στάση και να ενισχύσει το αίσθημα ότι η συμμαχία εξαρτάται απο την αυτή, τότε σίγουρα πέτυχε αποτελέσματα.

Αν όμως ήθελε πράγματι να δεσμεύσει τα δυο νέα μέλη του ΝΑΤΟ, τότε απέτυχε. Εδώ όμως πρέπει να σημειώσουμε και τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε στα χθεσινά αποτελέσματα.

Η τουρκική ρητορική ήταν ιδιαίτερα σκληρή και καταδικαστική απέναντι στις Σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο τελικά αρκέστηκε σε γενικόλογα και διαβεβαιώσεις που ως ένα βαθμό δεν ήταν ανάγκη να επαναδιατυπωθούν.

Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει είτε ότι η τουρκική ηγεσία εργαλιοποίησε για άλλη μία φορά μία εξαιρετικής σημασίας κατάσταση προς όφελος της εξωτερικής πολιτικής της (αν υπάρξουν ανταλλάγματα απο ΗΠΑ) ή ότι θυσίασε την συνοχή και την αποδοχή του ΝΑΤΟ προς δύο μέλη της ΕΕ στο βωμό της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της Τουρκίας ως χειριστικού και αναξιόπιστου εταίρου ήταν η μόνη που ενισχύθηκε.  

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Χρήστος Νικολάου

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

MICA RF/IR: Οι πύραυλοι των Rafale και Mirage 2000-5

Εκτός των κορυφαίων πυραύλων Meteor, οι πύραυλοι αέρος-αέρος MICA...

Taurus KEPD 350: Οι δυνατότητες του πυραύλου cruise και η Ουκρανία

Στο προσκήνιο ήρθαν οι πύραυλοι cruise Taurus KEPD 350...

BOFORS ARCHER: Το καμάρι του Σουηδικού Πυροβολικού

Στις 19 Ιανουαρίου, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή...

SPICE 1000 / 2000: Οι ικανότητες του πιθανού έξυπνου kit της Πολεμικής Αεροπορίας

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται...

AH-64 Apache: Το σύγχρονο «ιπτάμενο ιππικό» της Αεροπορίας Στρατού

Το AH-64 Apache είναι από τα εμβληματικότερα και μάλλον...

VBL ULTIMA: Η πρόταση της Arquus για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών VBL

Στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, η γαλλική...

ASRAD HELLAS: Το V-SHORAD αντιαεροπορικό του Ελληνικού Στρατού

Μία από τις μορφές κατά τις οποίες οι FIM-92...

Εξελίξεις