Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε αυτό άρθρο θα αναλύσουμε τις δυνατότητες των stealth μαχητικών F-35 και την προοπτική της ένταξης του στην δύναμη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με ένα παθητικό ραντάρ (ESM) με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το AN/ASQ-239 Barracuda που επιτρέπει σε ένα μόνο F-35 να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πηγή των εκπομπών ραντάρ από ότι θα μπορούσαν τρία (3) αεροσκάφη F-16 που περιβάλλουν αυτόν τον στόχο.

ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα
PHOTO By U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Alexander Cook

Ενώ το F-35 δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους HARM προς το παρόν, η χαμηλή παρατηρησιμότητα του ως stealth του είναι αρκετά αποτελεσματική ώστε να του επιτρέπει να βάλει ακόμα και με βόμβες (JDAM) σε συστήματα επιπέδου S-300 χωρίς αυτά να είναι σε θέση να εντοπίσουν, αντιμετωπίσουν την απειλή ή ακόμα και να υπερασπιστούν την ίδια την πλατφόρμα.

Το F-35 είναι επίσης εξοπλισμένο με τις βόμβες GBU-39 Small Diameter Bomb και AGM-154 JSOW, οι οποίες είναι και οι δύο βόμβες ανεμοπορίας με βεληνεκές 110-130km.

ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα - NEMESIS HD
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Peter Burghart

Στο εγγύς μέλλον, το F-35 θα οπλιστεί επίσης με:

  • Την GBU-53 Small Diameter Bomb II, η οποία μπορεί αυτόνομα να βρει τους δικούς της (ακόμη και κινούμενους) στόχους
  • Ο πύραυλος Joint Strike Missile (JSM), ο οποίος είναι ένας πύραυλος κρουζ με βεληνεκές που αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα, με κεφαλή που αναβαθμίζεται με παθητικό ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων, κάτι αντίστοιχο με την κεφαλή του HARM δηλαδή
  • Και επίσης αναμένουμε την πιστοποίηση του AARGM-ER, ο οποίος είναι η επόμενη γενιά του HARM.

Όλα αυτά τα όπλα θα πιστοποιηθούν για μεταφορά εσωτερικά στις θέσεις όπλων του F-35 λόγω του μεγέθους τους!

Υπάρχει φυσικά η επιλογή και ικανότητα για μεταφορά εσωτερικά 8 βομβών GBU-39 ή GBU-53 αντί για την τυπική φόρτωση 2 βόμβών.

Ενώ σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες είναι διαβαθμισμένες, οι USAF, USMC, κ.λπ. έχουν εκφράσει μεγάλη πίστη και φαίνονται εντυπωσιασμένες από τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου του F-35.

Ακούγεται επίσης πως στην επόμενη έκδοση (block 4) που αναμένετε να υπογράψει η Ελλάδα, το F-35 θα έχει τουλάχιστον κάτι παρόμοιο με μια έκδοση επόμενης γενιάς του προγράμματος Suter.

Και ενώ μιλάμε αποκλειστικά για την ικανότητα του αεροσκάφους σε καταστολή της αντίπαλης αεράμυνας (S-400) είναι λάθος να παραλείψουμε την συνεργατική δράση που θα μπορούσε να έχει με το ήδη υπάρχον οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα - NEMESIS HD
U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Maci Sternod

Ενώ το Link-16 θεωρείται ανιχνεύσιμο, το F-35 έχει εσωτερικό data link μή εντοπίσιμο από τον αντίπαλο, αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε ένα σενάριο πρώτου πλήγματος τα F-35 μπορούν να πετάξουν άνωθεν της ηπειρωτικής δομής της Τουρκίας να εντοπίσουν στρατηγικούς και υπο στρατηγικούς στόχους της Τουρκία και μέσω data link να μεταφέρουν τα δεδομένα σε ένα σμήνος F-35 πίσω από τα προπορευόμενα και αυτά με την σειρά τους ως “διαβιβαστές” να μεταδώσουν την πληροφορία στα Rafale μέσω link-16 τα οποία να εξαπολύσουν πυραύλους Scalp-EG αλλά και στα F-16 τα οποία θα κάνουν αφέσεις βλημάτων deep strike.

Τα F-35 είναι χρήσιμα μόνο για καταστολή αεράμυνας και πλήγματα χερσαίων στόχων;

Σε καμία περίπτωση!

ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα - NEMESIS HD
f-35 – U.S. Marine Corps photo by Sgt. Samuel Ruiz

Στον αεροπορικό ρόλο το F-35 εκμεταλλεύεται πάλι την πολύ μειωμένη ραδιοτομή (RCS) και ως εκ τούτου το εύρος ανίχνευσης είναι πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι για ένα κανονικό, μη VLO αεροσκάφος.

Αυτό το εύρος κοντινής ανίχνευσης προκαλεί δύο προβλήματα στους αντιπάλους:

  • Μέχρι να εντοπίσουν το F-35, το F-35 έχει ήδη εντοπίσει και καταρρίψει τα αντίπαλα αεροσκάφη.
  • Μέχρι να εντοπίσουν το F-35, είναι τόσο κοντά που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για παρακολούθηση, στοχοποίηση και εκτόξευση πυραύλου, έτσι και πάλι, το F-35 θα καταρρίψει πρώτο το εχθρικό πολεμικό αεροσκάφος.
ΑΠΟΨΗ: Ποιά είναι η πραγματική συμβολή των F-35 για την Ελλάδα - NEMESIS HD
F-22 Raptor (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Heather Redman)

Αυτό είναι το τακτικό πλεονέκτημα ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους και είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, όπως φάνηκε κατά την άσκηση Red Flag.

Σε αυτές τις ασκήσεις, τα stealth αεροσκάφη (F-22, F-35) τυπικά καταγράφουν ένα «kill» προτού καν οι αντίπαλοι αντιληφθούν πως βρίσκονται εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Giorgos Maniatis

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα