Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟΨΗ: AH-6 Little Bird με Laser Guided των 70 mm

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το 1ο και 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1ο+3ο ΤΕΑΣ) με έδρες αντίστοιχα το Στεφανοβίκειο και Αλεξάνδρεια, αμφότερα έχουν σε υπηρεσία τα UH-1 Huey.

Κατα γενική ομολογία μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας θα ήταν η αντικατάσταση των παρωχημένων Ε/Π απο Black Hawk και κατα την άποψη μου η ενίσχυση των δύο κρίσιμων μονάδων μεταφοράς απο μικρά σμήνη Ε/Π AH-6 LittleBird φορτωμένα με τις Hydra των 70 mm αλλά σε APKWS ΙΙ.

Αυτό το σύστημα τροποποιεί τις γνωστές σε όλους μας ρουκέτες σε Laser Guided για πλήγματα ακριβείας. Στο βίντεο παρατηρούμε την άμεση και με απλά μέσα μετατροπή των ρουκετών Hydra 70 APKWS II και το φόρτωμα σε ένα επιθετικό Ε/Π Bell AH-1Z Viper που αποτελεί απόγονο του γνωστού AH-1W Super Cobra.

Το APKWS II χρησιμοποιεί την τεχνολογία Distributed Aperture Semi-Active Laser Seeker (DASALS).

Σχεδιάστηκε και προορίζεται να ενισχύσει τον φόρτο πυρός πυραύλων και φυσικά να καλύψει το κενό μεταξύ απλών ρουκετών και πυραύλων HELLFIRE, παρέχοντας σημαντικά χαμηλότερο κόστος ανά εκτόξευση αλλά και ακρίβεια πλήγματος έναντι θωρακισμένων έως ελαφρά τεθωρακισμένων στόχων.

Η ακριβής καθοδήγηση και το μέγεθος της κεφαλής του APKWS μειώνουν σημαντικά τις παράπλευρες απώλειες σε σχέση με την χρήση απλών ρουκετών αλλά και με την εκρηκτική ισχύ των HellFire.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θέτουν τον συνδυασμό AH-6 και APKWS μια ισχυρή προσθήκη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον ή για αποστολές υποστήριξης πυρών σε κοντινή απόσταση από φίλιες δυνάμεις.

Τα σμήνη απο Little Birds με APKWS θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση, ένοπλη αναγνώριση, αποστολές συνοδείας κτλ. Σημαντικότατο πως ήδη υπάρχει χρήση των μικρών αυτών επιθετικών Ε/Π ως μη επανδρωμένα στην έκδοση τους ως H-6U Unmanned Little Bird (ULB).

Η Boeing ήδη απο το 2014 μας ενημερώνει πως σε κοινή δοκιμή με ένα longbow Apache το ελαφρύ Ε/Π, λειτουργούσε ως υποκατάστατο του UAV Multi-Purpose Warrior Extended Range του Στρατού των ΗΠΑ. Από το πιλοτήριο των Apache δοκίμασαν την ικανότητα να ελέγξουν το μη επανδρωμένο Ε/Π και τελικά το κατάφεραν.

ΑΠΟΨΗ: AH-6 Little Birds με Laser Guided των 70 mm APKWS II  - NEMESIS HD
Photo By Qrmoo3 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66310937

Επίπεδο διαλειτουργικότητας (LOI) 4 ο έλεγχος του UAV, των αισθητήρων και των όπλων του είναι ένα μέρος της αναβάθμισης του Block III που αξιωματούχοι του Στρατού λένε ότι θα αλλάξει εντελώς τις επιχειρήσεις μάχης ελικοπτέρων.

Ας δούμε όμως λίγο τις ικανότητες του AH-6 LittleBird. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο Ε/Π της Boeing που πατάει πάνω στο MH-6. Έχει βάρος 720 κιλά και μέγιστο βάρος απογείωσης τα 1.610 κιλά.

Με μέγιστη ταχύτητα τα 280 χλμ/ώρα και εμβέλεια αποστολής 430 χλμ, μπορεί να φέρει οπλισμό δύο (2) GAU-19 50 cal ή δύο (2) M-134 minigun των 7,62 mm και δύο (2) πυλώνες LAU-68D/A των επτά (7) ρουκετών 70 mm έκαστος σε σύνολο 14 ρουκετών καθώς και δύο (2) αντιαρματικών πυραύλων AGM-114 Hellfire.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Giorgos Maniatis

Η άποψη του αρθρογράφου δεν εκφράζει απαραίτητα το NEMESISHD.GR και δημοσιεύεται στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Σερβία: «Η Δύση ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Βελιγράδι, Σερβία - Σε μια βαρύγδουπη δήλωση, ο πρόεδρος...

ΑΠΟΨΗ: Εθνικός Στόχος η ένοπλη απελευθέρωση της Κύπρου μέσω του δημογραφικού και της αύξησης ΑΕΠ

Δεκαετίες τώρα, το έθνος φαίνεται να μαστίζεται από έλλειψη...

Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων Εθνικής Φρουράς την Πέμπτη 25 Ιουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ανακοινώνει, «ότι την...

Διαβάστε επίσης

Το «πενηντάρι»: Η ιστορία του M2 Browning .50cal

Ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει λίγα πυροβόλα όπλα τόσο...

IRIS-T/ AIM-2000: Ο πύραυλος «ξίφος» των Ελληνικών F-16 Block 52+Adv

Ο IRIS-T (AIM-2000) είναι ένας από το πιο εξελιγμένους...

Τεχνολογία ραντάρ AESA και AESA GaN

Η τάση στην ανάπτυξη νέων συστημάτων ραντάρ κινείται μόνιμα...

Βασικοί προβληματισμοί για τους βαλλιστικούς πυραύλους

Πολλά είναι γνωστά για τους βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλα απασχολούν...

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην...

ΓΝΩΜΗ: Γιατί η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει το μεγαλύτερο της λάθος;

Όλα τα βλέμματα όλο αυτό τον καιρό είναι δικαίως...

Εξελίξεις