Ως έθνος με πλούσια ιστορία και στρατηγική γεωπολιτική θέση, η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός πάντα κατανοούσε τη σημασία της διατήρησης ισχυρών και ικανών ενόπλων δυνάμεων έχοντας την αποτροπή μέσω της στρατιωτικής ισχύος προτεραιότητα στις εθνικές ανάγκες. Αυτό θα ονομάσουμε περιφραστικά ως «νοοτροπία νικητή».
Σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας και γεωπολιτικών προκλήσεων, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα όχι μόνο να διαπρέψει σε τομείς όπως η οικονομία, η γεωπολιτική και ο ενεργειακός τομέας, αλλά και να διατηρήσει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια της ειδικά με μια επεκτατική Τουρκία στην γειτονιά της που συνεχώς επιδιώκει την κατάληψη εθνικού εδάφους.
Για να μπορέσει να διατηρρηθεί μια πολύ μεγάλη και ισχυρή δύναμη αποτροπής μέσω των Στρατιωτικών εξοπλισμών και να αποκτήσει σε κάθε πεδίο η Ελλάδα την «νοοτροπία του νικητή» είναι απαραίτητη η επίτευξη στόχων εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η νοοτροπία του νικητή που θέλουμε να παρουσίασουμε στο NEMESIS HD, αποτελεί την ιδέα της δυνατότητας άμεσης και συντριπτικής παρουσίασης ισχύος πυρός σε όποιο σημείο διαλέξει ο αντίπαλος να αντιμετωπίσει την χώρα μας, είτε αυτό γίνεται με στρατιωτικά μέσα είτε με οικονομικά και γεωπολιτικά μέσα.
Αναγκαίοι Παράγοντες
Διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας
Μια ισχυρή οικονομία είναι η ραχοκοκαλιά κάθε επιτυχημένου έθνους και η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Διατηρώντας μια υγιή οικονομία, η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει επαρκείς πόρους για αμυντικές δαπάνες, να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό και να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη (Research and Development R&D). Επιπλέον, η οικονομική ισχύς επιτρέπει στην Ελλάδα να ενισχύσει την αμυντική-βιομηχανική της βάση, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή προηγμένων όπλων και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές. Χωρίς λοιπόν την αναγκαία αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορούν να στηριχθούν τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα του έθνους.
Διπλωματία και Γεωπολιτική Στρατηγική
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας δεν επιχειρούν παντού μόνες τους αλλά υποστηρίζονται από μια συνολική γεωπολιτική στρατηγική. Με την ενεργή συμμετοχή σε συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις συλλογικής ασφάλειας και να οικοδομήσει αμυντικές συνεργασίες όπως την αμυντική ρήτρα που υπεγράφη με την Γαλλία. Η ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Μάλτα και το Ισραήλ συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, μειώνοντας την πιθανότητα περιτών στρατιωτικών αντιπαραθέσεων μέσω της αποτροπής.
Ενέργεια και Εθνική Ασφάλεια
Η ενεργειακή ασφάλεια παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής σταθερότητας ενός έθνους. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο την καθιστά σημαντικό παράγοντα στον ενεργειακό τομέα. Με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη των εγχώριων αποθεμάτων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές ενέργειας. Αυτό ενισχύει την αυτάρκεια της χώρας και μειώνει τα τρωτά σημεία της οικονομίας και της πολιτικής δύναμης της, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη λειτουργία των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Μέσω της εξόρυξης των πολύτιμων πόρων που κρύβει η Ελληνική Δυνητική ΑΟΖ η Ελλάδα μπορεί να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου για να πετύχει την αύξηση του ΑΕΠ που αναφέραμε παραπάνω αλλά και να αυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ καθώς κανένα έθνος που θα βασίζεται στην ελληνική τροφοδοσία δεν θα το συμφέρει να διαταραχθεί αυτή η παροχή.
Επένδυση σε αμυντικές δυνατότητες
Για να διατηρήσει τη στρατιωτική της υπεροχή, η Ελλάδα πρέπει να επενδύει συνεχώς στις αμυντικές της ικανότητες. Αυτό περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, τον εξοπλισμό τους με προηγμένο οπλισμό και την παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στο στρατιωτικό προσωπικό. Η έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη σε εγχώρια παραγωγή όσο και μέσω της συμπαραγωγής θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της άμυνας στον κυβερνοχώρο και των μη επανδρωμένων συστημάτων, που είναι ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο πεδίο μάχης όπως βλέπουμε και στην Ουκρανία.
Ενίσχυση της αποτροπής
Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των αποτρεπτικών της ικανοτήτων για να αποτρέψει πιθανούς αντιπάλους από το να εμπλακούν σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της αμυντικής της υποδομής, όπως τα συστήματα αεράμυνας, το πυραυλικό οπλοστάσιο της και τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης. Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει σε μια καλά εκπαιδευμένη και ικανή δύναμη εφέδρων για να παρέχει ταχεία απάντηση σε περιόδους κρίσης, διατηρώντας επίσης έναν ισχυρό στρατό εν ενεργεία.
Συνεργατική αμυντική συνεργασία
Για να μεγιστοποιήσει το αμυντικό της δυναμικό, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία με ομοϊδεάτες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία μέσω της αμυντικής τεχνολογίας. Ενισχύοντας συνεργασίες με χώρες που μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις ασφαλείας, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη συλλογική τεχνογνωσία, τις πληροφορίες και τους πόρους για να εξασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο αμυντικό δίκτυο που θα επεκτείνεται και εκτός του εθνικού με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση από συμμαχικά μέσα.
Συμπέρασμα
Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο, πρέπει να προσπαθήσει να διατηρρεί την «νοοτροπία του νικητή» σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου τομέα της εθνικής άμυνας. Διατηρώντας την οικονομική σταθερότητα, επενδύοντας σε σύγχρονες αμυντικές δυνατότητες όπως είναι τα RAFALE, F-35 και οι φρεγάτες FDI HN, ενισχύοντας τους διπλωματικούς δεσμούς με φόλες χώρες και δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την ετοιμότητά της για πιθανές στρατιωτικές αντιπαραθέσεις.
Μια συνολική και πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα στηρίζεται κυρίως σε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αλλά και σε γεωστρατηγικούς παράγοντες, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαφυλάξει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και να συμβάλει στην αποτρεπτική δύναμη της.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.