Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανάγκη για αναβάθμιση του Ελληνικού Εναέριου Πυροσβεστικού Στόλου

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία δυστυχώς πλήττεται ετησίως από εκατοντάδες πυρκαγιές, εκ των οποίων η πλειοψηφία προκαλείται από εμπρησμό. Η χώρα μας έχει ζήσει τραγικές στιγμές και έχει θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές αυτές, για παράδειγμα η τραγική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 αποτελεί μια από τις φονικότερες πυρκαγιές στην παγκόσμια ιστορία.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι απαραίτητος, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές.

O Στόλος μας

Ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος της Ελλάδας αποτελείται από 7 αεροσκάφη τύπου Cl-415 και 11 αεροσκάφη τύπου Cl-215GR, τα οποία πρόκειται για τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ 22 μικρότερα αεροσκάφη τύπου PZL M-18 ολοκληρώνουν το σύνολο του στόλου, ο οποίος μετρά 40 αεροσκάφη στο σύνολο.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η έλλειψη πυροσβεστικών ελικοπτέρων καθώς δεν διαθέτει κανένα. Αυτό έχει οδηγήσει στην βεβιασμένη λύση της μετατροπής ελικοπτέρων, που προορίζονται για στρατιωτική ή γενική χρήση σε πυροσβεστικά ελικόπτερα με την προσθήκη ειδικών πυροσβεστικών κάδων.

Ανάγκη για αναβάθμιση του Ελληνικού Εναέριου Πυροσβεστικού Στόλου - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (FLICKR – ΓΕΑ)

Τα ελικόπτερα που έχουν διαμορφωθεί για πυροσβεστική χρήση είναι το CH-47D CHINOOK, το οποίο διαθέτει κάδο χωρητικότητας 7.600 λίτρων, το AS 332 L1 SUPER PUMA, το οποίο φέρει κάδο μέγιστης χωρητικότητας 3.400 λίτρων και το BK-117, το οποίο χρησιμοποιείται για επιτήρηση δασικών εκτάσεων, ενώ δύναται να μεταφέρει κάδο χωρητικότητας 910 λίτρων.

CH-47 Chinook: Ο «αρσιβαρίστας» της Αεροπορίας Στρατού - NEMESIS HD
Photo by By Mihalis1968gr – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3461074

Τέλος η Ελλάδα κάθε χρόνο νοικιάζει δεκάδες εναέρια πυροσβεστικά οχήματα για να καλύψει τις ανάγκες της, όπως τα ελικόπτερα SIKORSKY-ERICKSON S-64 Skycrane και τα ειδικά διαμορφωμένα Mil Mi-26 και τα αεροσκάφη Air-Tractor.

Αναβάθμιση του Στόλου Αεροσκαφών

Για την μέγιστη απόδοση στις εναέριες αποστολές πυρόσβεσης είναι απαραίτητο να γίνει μια σειρά κινήσεων αγορών και αναβαθμίσεως των υπάρχοντών μέσων.

Αρχικά απαραίτητη είναι η αναβάθμιση των των Cl-215 και των Cl-415 στην διαμόρφωση Cl-415EAF. To Cl-415EAF πρόκειται για αναβαθμισμένη έκδοση των δύο αυτών τύπων αεροσκαφών, το οποίο προσφέρει μια πλήρης σουίτα μοντέρνων ηλεκτρονικών οργάνων, αυξημένη αποδοτικότητα και μικρότερη ανάγκη συντήρησης. Επιπρόσθετα αναγκαία κρίνεται η αγορά ενός ικανού αριθμού DHC-515.

Ανάγκη για αναβάθμιση του Ελληνικού Εναέριου Πυροσβεστικού Στόλου - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (FLICKR – ΓΕΑ)

Το DHC-515 είναι το νεότερο αεροσκάφος της οικογενείας Viking Air, το οποίο διαβρέχει την μέγιστη ποσότητα νερού (700.000L) σε μία ημέρα, την διπλάσια ποσότητα του ικανότερου ανταγωνιστή του στην αγορά, επίσης έχει την δυνατότητα να επαναγεμίζει μέσα σε 12 δευτερόλεπτα από θάλασσα, ποτάμια ή και λίμνες, ενώ είναι εξοπλισμένο με τα κορυφαία ηλεκτρονικά όργανα της αγοράς.

Τέλος πρέπει να εξεταστεί η αντικατάσταση των PZL M-18B με νεότερα Air-Tractors AT-802F. To AT-802F έχει την δυνατότητα μεταφοράς 3.000L νερού (500 περισσότερα λίτρα από ένα PZL), με χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας, το AT-802F μπορεί να πρόκειται για τον κατάλληλο αντικαταστάτη των PZL.

Αναβάθμιση του Στόλου Ελικοπτέρων

Απαραίτητη είναι η αγορά και η ένταξη πυροσβεστικών ελικοπτέρων, μια καλή επιλογή ελικοπτέρου θα μπορούσε να είναι το SIKORSKY-ERICKSON S-64 Skycrane, το οποίο η χώρα μας νοικιάζει κάθε χρόνο και έχει αποδείξει την αξία του.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει έναν ικανό αριθμό S-64 είτε μεταχειρισμένων είτε καινούριων για τις ανάγκες τις. Το S-64 φέρει έναν πολύ ισχυρό κινητήρα, ο οποίος δίνει την δυνατότητα στο αεροσκάφος να φέρει 8.000L νερού, αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών και την ταχέα φόρτωση νερού στις δεξαμενές του, το καθιστά ένα από τα ικανότερα ελικόπτερα του τύπου του.

Μέσα επιτήρησης

Εκτός στα μέσα κατάσβεσης, η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σε μέσα επιτήρησης δασικών εκτάσεων, καθώς μεγάλο ρόλο σε μια κατάσβεση είναι ο ταχέος εντοπισμός της πυρκαγιάς πρωτού προλάβει να εξαπλωθεί. Το κράτος μπορεί να μετατρέψει UAV επιτήρησης για στρατιωτικούς σκοπούς σε UAV επιτήρησης δασικών με προσθήκη ειδικών ηλεκτροοπτικών συστημάτων για τον σκοπό αυτό.

Σύνοψη

Ανάγκη για αναβάθμιση του Ελληνικού Εναέριου Πυροσβεστικού Στόλου - NEMESIS HD
PHOTO: HAFSpokesman (FLICKR – ΓΕΑ)

Ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος της Ελλάδος έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεως. Με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις και αγορές η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει έναν από τους ικανότερους εναέριους πυροσβεστικούς στόλους παγκοσμίως, με μοντέρνα εναέρια μέσα επιτήρησης και πυρόσβεσης, που θα λειτουργούνε ομαδικώς για το μέγιστο αποτέλεσμα.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

F-35 MADL / LINK 16: Η πραγματική διάσταση της «Συνεργατικής εμπλοκής» με τα RAFALE

Σε πρόσφατη δήλωση του Eric Trappier, Προέδρου της Dassault...

Η Αίγυπτος πλησιάζει την Τουρκία ή την Ελλάδα; | ΕΡΕΥΝΑ

Τις τελευταίες μέρες πολλά ΜΜΕ και ιστοσελίδες στην Ελλάδα...

Προσομοίωση αερομαχίας 3 RAFALE F3R εναντίον 8 F-16 Block 50

ΕΛΛΗΝΙΚΑ RAFALE VS ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 Block 50:Δείτε προσομοιώση αερομαχίας...

SAAB Gripen: Ο φύλακας της Σκανδιναβίας

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...

MILAN: Το γαλλικό αντιαρματικό σύστημα του Ελληνικού Στρατού

Ένα από τα πιο σημαντικά αντιαρματικά συστήματα πάνω στα...

Ο Κυβερνοπόλεμος ως νέα απειλή στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης

Ο Κυβερνοπόλεμος και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο όροι τόσο πολύτιμοι...

UAV ΠΗΓΑΣΟΣ / ΙΙ: Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας

Το μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) «Πήγασος» είναι ένα από...

Εξελίξεις