Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό έφεραν για άλλη μια φορά το θέμα στο προσκήνιο. Ως κράτος εγγυητής για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα έχει έννομο συμφέρον στη διατήρηση της σταθερότητας και την προστασία της κυριαρχίας της Κύπρου.
Η επίτευξη πίεσης για λύση προς την Τουρκία θα μπορούσε κατά την γνώμη μας κάλλιστα να έρθει με ένα άτυπο αεροπορικό «μπλόκο» (με αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών) στο νησί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Το Κυπριακό
Το Κυπριακό ζήτημα ξεκινά πριν ακόμα και από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του βόρειου τμήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρισμένη ως νόμιμη κυβέρνηση, ελέγχει ολόκληρο το νησί. Η Ελλάδα, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, δυστυχώς και την Τουρκία, ως έθνος εγγυητής για την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ευθύνη για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας του νησιού και των πολιτών του.
Η κατεχόμενη Κύπρος έχει τεράστια σημασία τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την Ελλάδα. Η κατοχή οδήγησε στον εκτοπισμό των Ελληνοκυπρίων και στην ίδρυση της αυτοαποκαλούμενης παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η γεωπολιτική σημασία της περιοχής και η παρουσία πολύτιμων φυσικών πόρων την καθιστούν επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Παραβιάσεις του Εναέριου Χώρου πάνω από την Κύπρο
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα παραβιάσει τον εναέριο χώρο πάνω από την Κύπρο πετώντας στα κατεχόμενα αλλά και αδιαφορώντας για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι παραβιάσεις όχι μόνο αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου αλλά αποτελούν επίσης άμεση απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο εναέριος χώρος πάνω από την Κύπρο μπορεί να είναι διαφορετικός από τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά ως εγγυήτρια χώρα, η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προστατεύει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία
Ως εγγυήτρια χώρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του νησιού παρά ότι αυτό δεν έγινε πράξη στον μέγιστο βαθμό το 1974.
Η αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από περαιτέρω παραβιάσεις της κυριαρχίας της ΚΔ. Θα αποτελέσει και δείγμα της δέσμευσης της Ελλάδας να τηρήσει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια χώρα και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι περαιτέρω πιέσεις στο Κυπριακό δεν θα γίνουν ανεκτές.
Διεθνές Δίκαιο και Αναχαίτιση απειλών
Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας ξανατονίζουμε ότι είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου. Οι επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αντιβαίνουν σε αυτήν την αρχή. Η αναχαίτιση αυτών των αεροσκαφών από την Ελλάδα είναι σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο που διέπει την εδαφική κυριαρχία και την προστασία του εναέριου χώρου ενός έθνους. Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αποτελέσει ισχυρό πονοκέφαλο για τις Τουρκικές επιχειρήσεις στο νησί.
Εξισορρόπηση διπλωματίας και άμυνας
Ενώ η αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών και πολιτικών αεροσκαφών είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα πρέπει επίσης να ισορροπήσει τις ενέργειές της με τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού. Η διπλωματία παραμένει ζωτικής σημασίας για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όμως όχι και μονόδρομος. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε διάλογο, διαπραγματεύσεις και διπλωματικούς διαύλους για να αναζητήσει μια διαρκή και αμοιβαία αποδεκτή λύση με την απαραίτητη προυπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να μιλά μόνο για διχοτόμηση του νησιού.
Κίνδυνοι κλιμάκωσης και στρατιωτικής υπεροχής
Η αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο ενέχει εγγενείς κινδύνους κλιμάκωσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το εξοπλιστικό της πλάνο και να το έχει υλοποιήσει με στόχο την συνδιαστική αεροναυτική υπεροχή γύρω και πάνω από το Ελληνικό νησί.
Στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση ειρηνικής και αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού όμως αυτός ο στόχος ήδη έχει παραβιαστεί ένοπλα από την Τουρκία.
Η συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών, με τη διευκόλυνση της διεθνούς μεσολάβησης εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επίλυση της διαφοράς. Αλλιώς η στρατιωτική επιλογή πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι.
Συνοψίζοντας περί αναχαίτισης στην Κύπρο…
Ως εγγυήτρια χώρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα έχει ευθύνη να προστατεύει την κυριαρχία και την ασφάλεια του νησιού. Η αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό μέτρο για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης.
Καταδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Εξασφαλίζοντας μια ισορροπία μεταξύ άμυνας και διπλωματίας, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στις ελάχιστες πιθανότητες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.