Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο όπου συζήτησαν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Στα πλαίσια αυτά, και ως ένα πρώτο βήμα στην Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφηκε μία Δήλωση Ενιαίου Οράματος ή Joint Vision Statement.
Η δήλωση του βρετανικού ΥΠΑΜ, υπογραμμίζει την διάθεση των δύο κρατών να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Παράλληλα η αμυντική συμφωνία προβλέπει ετήσιες συναντήσεις με θέμα την ατζέντα σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ.
Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα και το Συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης (Allied Rapid Reaction Corps). Το Σώμα αυτό, που εδρεύει στο ΗΒ, είναι κομμάτι του ΝΑΤΟ και πάντα έτοιμο για αποστολές όπου χρειαστεί. Προφανώς η επίτευξη της αμυντικής αυτής συμφωνίας βασίστηκε στον παράγοντα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπει κανείς πλέον τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τη στρατηγική θέση του.
Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορές στην συνεργασία και την βελτιστοποίηση της διαδικασίας εξοπλισμού με γνώμονα την συνεργασία και την μείωση του κόστους. Η βρετανική βιομηχανία σίγουρα είναι σε θέση να ενισχύσει την ελληνική και να προσφέρει υλικά και πάνω απ’όλα τεχνογνωσία για την πρόοδο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Δέσμευση για το μέλλον;
Το σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω όμως είναι η δέσμευση για ετήσιες συζητήσεις πάνω σε θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Αυτό δηλώνει την διάθεση και των δύο μερών να δεσμευτούν στην εκπλήρωση των στόχων που θέτει η Δήλωση Ενιαίου Οράματος και να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις και τις πιεστικές ανάγκες. Καθώς επίσης μιλάμε για μία διαδικασία με διάρκεια στο χρόνο μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα θα αφορά σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Λεπτομέρειες για τον τρόπο συνεργασίας δεν υπάρχουν ως προς αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε όμως ότι η έννοια “μείωση του κόστους” σημαίνει διάθεση τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί και η ελληνική βιομηχανία να συμμετέχει σε βρετανικά ή ΝΑΤΟϊκά προγράμματα, διατηρώντας ταυτόχρονα έλεγχο των γραμμών παραγωγής.
Ευκαιρίες για τον Ελληνισμό
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα άρθρα και οι δηλώσεις που θέλουν την βρετανική στρατιωτική ισχύ να φθίνει. Αν και τα βρετανικά στρατεύματα σίγουρα δεν διαθέτουν τους αριθμούς που θα ήταν αναγκαίοι για τις σύγχρονες απειλές, διαθέτουν υψηλής ποιότητας συστήματα και έμπειρο προσωπικό.
Η αμυντική αυτή συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ΗΒ. Τα παραπάνω σχόλια είναι θέματα που συζητώνται στους κύκλους διαμόρφωσης της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το ζήτημα της Μεσογείου. Συγκεκριμένα το γεγονός ότι το ΗΒ έχει μία σημαντική βάση στη Κύπρο αλλά και πολλές υποχρεώσεις σε νέα πεδία όπως η Βόρεια Θάλασσα και ο Ειρηνικός.
Σίγουρα έχει παρουσία στην Αν. Μεσόγειο αλλά χρειάζεται δίκτυο που να προστατεύει τα συμφέροντα του ΗΒ στην περιοχή. Αν και τα ζητήματα μεταξύ του Ελληνισμού και των Βρετανών είναι σημαντικά, η αμυντική συμφωνία μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο τα δύο μέρη θα πάρουν ότι έχουν ανάγκη. Για εμάς αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την αντιμετώπιση των Τουρκικών βλέψεων στη Μεσόγειο και το Κυπριακό ζήτημα.
Η Ελλάδα μπορεί να συμπληρώσει τα κενά της βρετανικής στρατηγικής. Μιλάμε για την Μεσόγειο και συγκεκριμένα για την Κύπρο. Είναι απίθανο σενάριο το ΗΒ να απεμπολήσει τα συμφέροντα του στην Κύπρο. Μπορεί όμως να δεχθεί μεγαλύτερη συνεργασία με τον Ελληνισμό σε ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και η Τουρκία στην εξίσωση
Κάτι τέτοιο απαιτεί ενεργητικότητα απο την ελληνική πλευρά η οποία πρέπει να πείσει τους Βρετανούς. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Αλεξανδρούπολης και οι επίσης αναβαθμισμένες σχέσεις Αθήνας- Ουάσιγκτον μπορούν να λειτουργήσουν σαν κίνητρα για να περάσουν οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις σε νέα εποχή.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστούν οι τουρκικές αντιδράσεις οι οποίες σίγουρα θα είναι έντονες. Η Βρετανική στάση είναι σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στη περιοχή. Οι τουρκικές αντιδράσεις θα βάλουν σε κίνδυνο την ισορροπία που επιθυμεί το ΗΒ και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Ευτυχώς για την Ελλάδα η ρητορική και οι πρακτικές της Τουρκίας δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα είμαστε σε μία εποχή όπου η εξωτερική πολιτική δεν περιορίζεται στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Αντίθετα, επηρεάζεται άμεσα και από εταιρείες και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε διάφορους τομείς.
Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία νέων σχέσεων με το ΗΒ μπορεί να είναι η αφετηρία για μεγαλύτερη επιρροή στην Αν. Μεσόγειο και στα πράγματα του ΝΑΤΟ καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί ότι στα νοτιοανατολικά μόνο η Ελλάδα είναι αξιόπιστη.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Χρήστος Νικολάου
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.