Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ – ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Ημέρα της Νίκης είναι αργία που γιορτάζεται κυρίως στη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές χώρες. Γιορταζεται στις 9 Μαΐου, ημέρα επίσημης παράδοσης της Γερμανίας στο τέλος του Β’ Π.Π.

Το σύμφωνο παράδοσης της Γερμανίας υπεγράφη δύο φορές. Το αρχικό έγγραφο υπεγράφη στο Reims στις 7 Μαΐου 1945 από τους Alfred Jodl, Walter Bedell Smith και Ivan Susloparov.

Η Σοβιετική Ανώτατη Διοίκηση όμως δεν είχε συμφωνήσει με το κείμενο της παράδοσης και η ΕΣΣΔ ζήτησε να υπογραφεί ένα δεύτερο, έγγραφο παράδοσης στο Βερολίνο.

Ο Ιωσήφ Στάλιν δήλωσε ότι η Ε.Σ.Σ.Δ. θεώρησε το σύμφωνο του Reims ένα προκαταρκτικό έγγραφο και ο Άιζενχαουερ συμφώνησε. Μια δεύτερη τελετή παράδοσης διοργανώθηκε στο Βερολίνο στις 8 Μαΐου.

Το τελικό έγγραφο υπεργράφη από τους Wilhelm Keitel, Georgy Zhukov και Arthur Tedder, στρατάρχες της Γερμανίας, της Ε.Σ.Σ.Δ. και των Συμμαχικών Δυνάμεων αντίστοιχα. Μάρτυρες ήταν οι στρατηγοί Carl Spaatz και Jean de Lattre de Tassigny.

Η παράδοση υπογράφηκε στα κεντρικά γραφεία του Σοβιετικού Στρατού στο Βερολίνο.

Τόσο η αγγλική όσο και η ρωσική έκδοση του εγγράφου παράδοσης της Γερμανίας που υπογράφηκαν στο Βερολίνο θεωρήθηκαν αυθεντικά κείμενα.

Το αναθεωρημένο κείμενο του Βερολίνου διέφερε από το προκαταρκτικό κείμενο που υπογράφηκε στο Reims.

To τελικό κείμενο όριζε ρητά τον πλήρη αφοπλισμό όλων των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων, παραδίδοντας τα όπλα τους σε τοπικούς συμμαχικούς στρατιωτικούς διοικητές.

Το σύμφωνο παράδοσης του Βερολίνου όριζε ότι οι δυνάμεις υπό γερμανικό έλεγχο έπρεπε να σταματήσουν επιχειρήσεις στις 8 Μαΐου 1945 στις 23:01 CET.

Λόγω της διαφοράς στις ζώνες ώρας Κεντρικής Ευρώπης και Μόσχας, το τέλος του πολέμου γιορτάζεται στις 9 Μαΐου στη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές χώρες.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα