Η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της στο Σαχέλ & στις χώρες της Δυτικής Αφρικής

” Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Ευθύμιος-Γεώργιος Κωστόπουλος, Πληρεξούσιος Υπουργός Β’ ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ.

Η απόφαση αυτή υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή, τόσο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όσο και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Επισημαίνεται ότι ο Ευθύμιος Κωστόπουλος επέδωσε πριν λίγες ημέρες τα διαπιστευτήρια του ως ο πρώτος Πρέσβης της Ελλάδας στη Σενεγάλη με έδρα το Ντακάρ.

Το άνοιγμα της εν λόγω Πρεσβείας αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού τόσο στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όσο και με τη Γαλλοφωνία γενικότερα” καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μέχρι τώρα, ο Ευθύμιος Κωστόπουλος ηταν πρώτος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν διατηρώντας άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η περιοχή του Σαχέλ μαστίζεται απο την ισλαμική τρομοκρατία ‎ο γαλλικός στρατός παρενέβη αρχικά στο Μάλι στις αρχές του 2013 στο πλαίσιο της ‎‎επιχείρησης Serval,‎‎ η οποία ανέκτησε με επιτυχία το βόρειο μισό της χώρας από ‎‎ισλαμικές‎‎ ομάδες.

Η νεα επιχείρηση Barkhane έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως συνέχεια αυτής της επιτυχίας και έχει επεκτείνει τις επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού σε μια τεράστια περιοχή της περιοχής του Σαχέλ.

Η επιχείρηση έχει ως δεδηλωμένο στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να διατηρήσουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους, εμποδίζοντας παράλληλα την περιοχή να γίνει ασφαλές καταφύγιο για ‎‎τις ισλαμικές‎‎ τρομοκρατικές ομάδες που σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα εχει δηλώσει οτι εξετάζει και αυτη το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στην περιοχή αυτη για να επιχειρήσουν μαζι με τις Γαλλικές δυνάμεις εναντίον των τρομοκρατών.‎

Share