Ενώ η παγκόσμια οικονομία και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή φτάνουν στο χείλος του γκρεμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε το Σάββατο, 4 Απριλίου 2026, μια τελευταία προειδοποίηση προς την ηγεσία του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε διορία 48 ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία ή να ανοίξει αμέσως τα Στενά του Ορμούζ, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα βρέξει κόλαση» (all hell will rain down) πάνω στη χώρα.
Η δήλωση του Τραμπ, η οποία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Truth Social και αναπαράχθηκε άμεσα από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε στην Τεχεράνη την αρχική διορία των 10 ημερών που είχε δώσει τον Μάρτιο, η οποία εκπνέει τυπικά τη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2026, στις 20:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ).
«Θυμηθείτε όταν έδωσα στο Ιράν δέκα ημέρες για να ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ή να ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ. Ο χρόνος τελειώνει – 48 ώρες πριν βρέξει κόλαση πάνω τους», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Σύμφωνα με αναλυτές ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, εάν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, η επόμενη φάση της επιχείρησης “Epic Fury” (που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2026) θα περιλαμβάνει πλήγματα ακριβείας σε ζωτικές υποδομές. Ο Τραμπ έχει ήδη κατονομάσει τους πιθανούς στόχους:
- Εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μονάδες αφαλάτωσης.
- Πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια.
- Το νησί Χαρκ (Kharg Island), το οποίο αποτελεί τον κεντρικό κόμβο εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, διαχειριζόμενο το 90% των αργού της χώρας.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να μεταφέρει το Ιράν πίσω στη «λίθινη εποχή», όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε πρόσφατο διάγγελμά του, εξουδετερώνοντας πλήρως την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις ή proxies στην περιοχή.
Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν, ως απάντηση στην κοινή επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει την οξύτερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970. Περίπου το 20% της παγκόσμιας προμήθειας ενέργειας διερχόταν από το συγκεκριμένο σημείο πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι στρατηγικοί τους στόχοι –η καταστροφή των πυραυλικών συστημάτων και του ναυτικού του Ιράν– βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση, το άνοιγμα των Στενών παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι». Ο Τραμπ έχει προτείνει μάλιστα τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αρμάδας που θα αναλάβει το κόστος και την ευθύνη της ναυσιπλοΐας, επιβάλλοντας ακόμα και «τέλη συνοδείας» σε πλοία χωρών που δεν συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι «υπερβολικές και παράλογες». Παρόλο που η Τεχεράνη συμμετείχε σε έμμεσες συνομιλίες μέσω του Πακιστάν, η ηγεσία της χώρας φαίνεται διχασμένη μετά την απώλεια του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ στις αρχές της σύγκρουσης.





