Η εκστρατεία «σοκ και δέος» ήταν μια στρατιωτική στρατηγική που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, η οποία είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει συντριπτική δύναμη για να καταρρακώσει το ηθικό και να αχρηστεύσει τις υποδομές ωστε να νικήσει γρήγορα τον Ιρακινό στρατό και να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
Η εκστρατεία περιελάμβανε σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό ιρακινών στόχων, καθώς και χερσαίες επιχειρήσεις από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «σοκ και δέος», ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών αερολίσθησης και ακριβείας, πυραύλων κρουζ και άλλων προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκστρατεία περιελάμβαναν:
- Tomahawk: Πρόκειται για υποηχητικούς πύραυλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, παντός καιρού, που μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία ή υποβρύχια. Καθοδηγούνται από GPS και μπορούν να φέρουν μια ποικιλία από κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας και πυρομαχικών διασποράς.
- Βόμβες JDAM: JDAM σημαίνει Joint Direct Attack Munition, το οποίο είναι ένα κιτ καθοδήγησης που μπορεί να προσαρτηθεί σε συμβατικές «χαζές» βόμβες για να τις μετατρέψει σε πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας. Οι JDAM χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην εκστρατεία «σοκ και δέος» για την καταστροφή ιρακινών στρατιωτικών στόχων.
- Βόμβες διάτρησης: Πρόκειται για μεγάλες, διεισδυτικές βόμβες που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν hardened υπόγειους στόχους, όπως αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε αρκετούς τύπους βομβών που καταστρέφουν υπόγειες δομές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένων των BLU-109 και GBU-28.
- Πυρομαχικά διασποράς: Πρόκειται για βόμβες ή βλήματα πυροβολικού που απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων υποπυρομαχικών, ή «βομβών», σε μια ευρεία περιοχή. Τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για να στοχεύσουν ιρακινά στρατεύματα και εξοπλισμό.
- UAVs: Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ή drones, χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «σοκ και δέος» για σκοπούς αναγνώρισης επιτήρησης και κατάδειξης στόχων. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης ένοπλα UAV, όπως το Predator και το Reaper, για να πραγματοποιήσει στοχευμένα πλήγματα εναντίον ιρακινών στόχων.
Συνολικά, η εκστρατεία «σοκ και δέος» χαρακτηρίστηκε από έναν μαζικό και συνεχή αεροπορικό βομβαρδισμό ιρακινών στόχων, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων οπλικών συστημάτων. Ο αμερικανικός στρατός κατα τη διάρκεια της εκστρατείας χρησιμοποίησε επίσης, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και πυροβολικό.
Η εκστρατεία περιλάμβανε επίσης εκτεταμένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και διακοπής της επικοινωνίας για να καταστραφεί η ικανότητα του ιρακινού στρατού να συντονίζει τις δυνάμεις του.
Ο ακριβής αριθμός των πυραύλων Tomahawk που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2003 στο Ιράκ δεν είναι δημοσίως γνωστός.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε περίπου 800 έως 1.000 πυραύλους Tomahawk κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 29.200 βόμβες και πυραύλους κατά τον πρώτο μήνα της εκστρατείας.
Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όλους τους τύπους βομβών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κατευθυνόμενων όσο και των μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εκτίμηση καλύπτει μόνο τον πρώτο μήνα της εκστρατείας και ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να ρίχνουν βόμβες σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο συνολικός αριθμός των βομβών που έπεσαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εκστρατείας είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από αυτήν την εκτίμηση. Κάποιοι μιλούν για 90.000+ βόμβες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει διαθέσιμα πυρομαχικά για λίγες μέρες πολέμου, ούτε φορείς όπλων χωρίς τα κατάλληλα αποθέματα πυρομαχικών. Η χώρα μας χρειάζεται επανέναρξη της Αμυντικής της βιομηχανίας και συνεργασίες με στόχο την μαζική προμήθεια των απαραίτητων πυρομαχικών σε ποσότητες που θα επιφέρουν την νίκη.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.