Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

PrSM: Τα “μακρύ χέρι” των HIMARS και M270

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο αντικαταστάτης των ATACMS

Η ανάπτυξη του PrSM (Precision Strike Missile) είναι μέρος του μεγαλύτερου πλάνου αναβάθμισης, 35 σημείων, του αμερικανικού πυροβολικού και έρχεται να αντικαταστήσει τους MGM-140 ATACMS.

Ο αμερικανικός στρατός υπολογίζει στην απόκτηση 3.986 βλημάτων κατά την διάρκεια όλου του προγράμματος. Μέχρι τα μέσα του 2027 αναμένεται να έχουν αγοραστεί, εκτός απροόπτου, 1.472 PrSM.

Τα στάδια των PrSM

Η ανάπτυξη των PrSM, τουλάχιστον μέχρι το 2027 με όσα είναι γνωστά, γίνεται σε “σετ”/στάδια “επαύξησης” δυνατοτήτων (Ιncrements). Αυτή την στιγμή οι PrSM βρίσκονται στο Ιncrement 1 το οποίο θέτει τις βασικές παραμέτρους του όπλου.

PrSM: Τα "μακρύ χέρι" των HIMARS και M270 - NEMESIS HD
PHOTO: (U.S. Space Force photo by Anthony Mendez, 30th SCP Mobile Optics)

Increment 1/Baseline

Στην βασική του μορφή, το PrSM μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις πλατφόρμες που έχουν στην διάθεσή τους οι αμερικανικές, και όχι μόνο, ένοπλες δυνάμεις. Τόσο τα M270A1 και A2 καθώς και τα HIMARS έχουν την ικανότητα να αξιοποιήσουν τα PrSM.

Συγκριτικά με τους ATACMS που αντικαθιστούν παρατηρούμε 2 μεγάλες διαφορές. Η πρώτη είναι αυτή της αυξημένης εμβέλειας. Οι PrSM μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, με την εμβέλεια να αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης.

Η δεύτερη, και εξίσου σημαντική, διαφορά αφορά το μέγεθος του βλήματος. Το PrSM έχει πολύ μικρότερο “αποτύπωμα” από τους ATACMS κάνοντας δυνατή την χρήση 2 βλημάτων από το ίδιο “pod”/”κάψουλα”.

Έτσι, ένα M270 μπορεί να φέρει 4 PrSM στην θέση των 2 ATACMS ενώ ένα HIMARS μπορεί να φέρει 2 PrSM.

Increment 2

Το Increment 2 ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη αναβάθμιση πάνω στους PrSM. Ενώ στο Increment 1 ο PrSM περιορίζεται στην δυνατότητα να πλήττει σταθερούς στόχους/εγκαταστάσεις, με το Increment 2 θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να είναι εφικτή η στοχοποίηση και κινούμενων στόχων.

Η πρώτη τροποποίηση θα είναι αυτή της εγκατάστασης νέου ερευνητή. Ο νέος ερευνητής θα έχει καθοδήγηση ραδιοσυχνοτήτων (RF) καθώς και υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), μαζί με την προϋπάρχουσα καθοδήγηση GPS/INS.

Η δεύτερη τροποποίηση έρχεται στο ίδιο το “σώμα” του PrSM και συγκεκριμένα αφορά την τροποποίηση των πτερυγίων της ουράς.

Αυτά τα δύο, και ίσως οι όποιες αλλαγές στο λογισμικό κριθούν αναγκαίες, θα δώσουν την ικανότητα στο PrSM να πλήττει χερσαίους αλλά και ναυτικούς στόχους, είτε σταθερούς είτε κινούμενους.

Στην ανάπτυξη αυτού του Increment συμμετέχει και η Αυστραλία.

Increment 3

Το 3ο πακέτο βελτιώσεων επικεντρώνεται στο να κάνει το όπλο πιο φονικό. Αυτό θα επιτευχθεί με την δυνατότητα χρήσης διαφορετικών κεφαλών.

Το πιο πιθανό είναι να δούμε το PrSM να γίνεται μέσο “μεταφοράς υποπυρομαχικών”, όχι όμως πυρομαχικών διασποράς. Στην θέση αυτών μάλλον θα βρεθούν άλλα έξυπνα/καθοδηγούμενα βλήματα.

Δεν θα ήταν επίσης απίθανο να δούμε την δυνατότητα χρήσης κεφαλής η οποία θα μεταφέρει σμήνη μικρών ΜΕΑ αυτοκτονίας.

Increment 4

Το 4ο Increment είναι και αυτό στο οποίο έγινε μια μικρή αναφορά στο Increment 1. Στόχο έχει να διπλασιάσει, ίσως και παραπάνω, την εμβέλεια του PrSM στα 900-1.000 χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη εμβέλεια θα επιτευχθεί και με την χρήση κινητήρα ramjet, οι δοκιμές του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ανακατάταξη προτεραιοτήτων

PRSM Precision Strike Missile
(U.S. Space Force photo by Anthony Mendez, 30th SCP Mobile Optics)

Ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε η ανάπτυξη του PrSM να ακολουθήσει την σειρά με την οποία έχουν αναφερθεί τα Increments τελικά έγινε ανακατάταξη της σειράς αυτής.

Το Increment 3, αυτό της “επαυξημένης φονικότητας” (increased lethality) τελικά θα είναι το τελευταίο που θα αναπτυχθεί, αλλάζοντας θέση με το Increment 4, αυτό της επαυξημένης εμβέλειας.

Αυτό έγινε διότι ο αμερικανικός στρατός έκρινε αναγκαία την “μεγαλύτερη εμβέλεια σε ορισμένα θέατρα επιχειρήσεων”.

Συνδυάζοντας την μεγαλύτερη εμβέλεια και την ικανότητα να προσβάλει ναυτικές μονάδες ο PrSM γίνεται ένα πολύ σημαντικό όπλο στην περιοχή του Ειρηνικού και της Σινικής Θάλασσας.

Δηλαδή, την περιοχή αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, τον επί ίσοις όροις (near-peer) αντίπαλο στον οποίο έχει στρέψει πλέον την προσοχής της η Αμερική.

Οι χρήστες των PrSM

Ως τώρα, εκτός του αμερικανικού στρατού και του σώματος πεζοναυτών, ενδιαφέρον για το PrSM έχουν δείξει τόσο η Αυστραλία, άλλωστε χρηματοδοτούν μέρος του Increment 2, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο για χρήση από τα M270 που έχει.

Το κόστος

Με βάση τις ανακοινώσεις του αμερικανικού στρατού για τον καταμερισμό του προϋπολογισμού του, η τιμή των PrSM φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στα 1,5 και 2 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολική εικόνα

Με τα βλήματα PrSM (Precision Strike Missile) τα M270 και τα HIMARS μπαίνουν σε μία νέα εποχή. Στην τελική τους για την ώρα μορφή οι PrSM μετατρέπουν τους εκτοξευτές αυτούς σε φορείς βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια παραπάνω από τριπλάσια σε σχέση με τους ATACMS που αντικαθιστούν.

Παράλληλα αφήνουν πίσω τους πολλούς περιορισμούς. Ο φόρτος διπλασιάζεται και ο φάκελος εμπλοκής διευρύνεται.

Από την ικανότητα προσβολής μόνο σταθερών στόχων του ATACMS και του PrSM Increment 1 μετά το δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης οποιοσδήποτε στόχος εντός του δραστικού βεληνεκούς, είτε στην στεριά είτε στην θάλασσα, είτε σταθερός είτε κινούμενος, θα μπορεί να προσβληθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα