Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει γίνει μπαράζ παρουσιάσεων ατρακτιδίων στην ΠΑ. Δύο από αυτά είναι τα Litening 5 και RecceLite XR της Rafael.
Litening 5 ATP
Το Litening 5 Advanced Targeting Pod είναι η πρόταση της ισραηλινής Rafael στον τομέα των ατρακτιδίων στοχοποίησης.
Τα Litening είναι από τα κορυφαία ατρακτίδια του είδους του στην αγορά, με 27 χώρες-χρήστες και πάνω από 2 εκατομμύρια ώρες χρήσης. Μέσα σε αυτούς είναι και η ΠΑ, με προηγούμενη έκδοση του Litening.
Χαρακτηριστικά του Litening
Το Litening ενσωματώνει αισθητήρες υψηλής ανάλυσης, θερμικές (FLIR) και κάμερα, για να διευκολύνει τον προσδιορισμό του στόχου, να βελτιώνει τις ικανότητες αναγνώρισης που προσφέρει και να περιορίζει παράπλευρες απώλειες.
Πιο συγκεκριμένα, έχει αισθητήρα υπερύθρων μέσου φάσματος (MWIR/3.0 – 5.0 μm), μικρού φάσματος (SWIR/0.9 – 1.7 μm) και έγχρωμη ψηφιακή (HD) κάμερα.
Προσφέρει πλήρης αξιοποίηση κατευθυνόμενων βομβών λέιζερ (LGB), καθοδήγησης GPS και άλλων βλημάτων που αξιοποιούν καθοδήγηση εικόνας π.χ. TV-guided.
Εκτός της πλήξης στόχων στο έδαφος (εγγύς υποστήριξη και στόχοι αξίας), αναλαμβάνει την απόκτηση της εικόνας του στόχου μετά το πλήγμα για να γίνει αξιολόγηση του αποτελέσματος της αποστολής. Παράλληλα, μπορεί να ιχνηλατεί πολλαπλούς στόχους σε μεγάλες (Stand-off) αποστάσεις.
Τέλος, μπορεί να εκτελέσει και αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης (NTISR/Non-traditional Intelligence, Surveillance,and Reconnaissance).
RecceLite XR
Το RecceLite αποτελεί στην βάση της τροποποιημένη έκδοση του Litening, εξειδικευμένη για αποστολές αναγνώρισης.
Συλλέγει ταυτόχρονα εικόνα από ψηφιακή κάμερα, υπέρυθρους αισθητήρες μικρού (SWIR), μέσου (MWIR) και κοντά στο υπέρυρθο (NIR) φάσμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους αποστολής έρευνας, από αναγνώριση μέσα σε εχθρικό έδαφος μέχρι επιτήρηση συνόρων και χρήση σε φυσικές καταστροφές.
Σκανάρει περιοχή 30.000 τετραγωνικών χιλιόμετρών μέσα σε μία ώρα κάνοντας χρήση του MWIR αισθητήρα από ύψος 30.000 ποδιών.
Το RecceLite μπορεί να σκανάρει την περιοχή με διαφορετικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, είτε “κοιτώντας” σταθερά την περιοχή (stare), σε λωρίδες (strip), σε γραμμή (line) και κάνοντας “κύκλους” πάνω από το ίδιο σημείο (cyclic-spot).
Με την χρήση του datalink DLV-53 που έχει διαθέτει μπορεί να μεταφέρει την εικόνα σε σταθμούς στο έδαφος.
Ο σταθμός εδάφους συλλέγει τις φωτογραφίες και τις ενώνει σε ένα ενιαίο “παζλ“. Προσδιορίζει ακριβώς την γεωγραφική θέση και παράλληλα εντοπίζει κινήσεις στο έδαφος.
Αυτό το κάνει ιδανικό για “κυνήγι” πυροβολαρχιών βαλλιστικών πυραύλων και Α/Α συστημάτων. Παράλληλα, μπορεί να μεταφέρει δεδομένα στοχοποίησης για να γίνει το πλήγμα στον στόχο.
Τέλος, το RecceLite έχει δύο εκδόσεις, “μικρή” και “μεγάλη“, για χρήση από UAV μέχρι μαχητικά ή και μεγαλύτερα αεροσκάφη.
Ελληνικά δεδομένα
Για τα ελληνικά δεδομένα και τα δύο ατρακτίδια είναι πολύ αξιόλογα.
Από την μία, το Litening 5 είναι από τα πιο αξιόπιστα ατρακτίδια στοχοποίησης και υπάρχει ήδη εμπειρία στην ΠΑ με τα παλαιότερα Litening. Παράλληλα, είναι ανάγκη τα αεροσκάφη να έχουν στην διάθεσή τους τόσο σύγχρονα ατρακτίδια αλλά και σύγχρονα βλήματα.
Από την άλλη, το RecceLite-XR “κουμπώνει” τέλεια δίπλα στα Litening και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενάντια στην Τουρκία. Λόγω των πολλών οχημάτων-φορέων βαλλιστικών πυραύλων κάθε μέσο που κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό τους είναι ευπρόσδεκτο.
Πείτε μας την γνώμη σας!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.