Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb): Μια σύγχρονη ρουκέτα για τα Μ270

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αναδειχθεί η ανάγκη για «έξυπνα» πυρομαχικά που απαιτούν οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανικοί εκτοξευτές M142 HIMARS και MARS ll φορτωμένοι με τις ρουκέτες GMLRS της Lockheed Martin έχουν σημειώσει καταστροφικά χτυπήματα κατά των Ρωσικών μηχανοκίνητων δυνάμεων και υποδομών, σε αντίθεση με τα Ρωσικά συστήματα που δεν διαθέτουν αντίστοιχες δυνατότητες.

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb): Μια σύγχρονη ρουκέτα για τα Μ270 - NEMESIS HD
PHOTO: SAAB

Aυτό πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς τα MLRS M270 του Ελληνικού Στρατού συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις παλαιές ρουκέτες Μ-26, οι οποίες δεν έχουν ούτε μεγάλη εμβέλεια ούτε υψηλή ακρίβεια. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό αποτελεί η ρουκέτα GLSDB της Σουηδικής SAAB, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Boeing.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της GLSDB

Η ρουκέτα GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) βασίζεται στην βόμβα GBU-39, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε διάφορα πεδία από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα πλοήγησης INS και anti-jamming είναι ήδη ενσωματωμένα.

Πρόκειται για μια κατευθυνόμενη ρουκέτα εμβέλειας 150 χιλιομέτρων που μπορεί να εκτοξευτεί από οχυρομένες θέσεις και να πλήξει υπόγειες εγκαταστάσεις με CEP μικρότερο του 1 μέτρου. Παράλληλα, η καταστροφή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς μπορεί να πετά σε μη βαλλιστικές τροχιές εκτελώντας μανούβρες.

Τέλος, ενσωματώνει σύστημα αποφυγής εμποδίων εδάφους όπως λόφους κτλ.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις

Η GLSDB κυκλοφορεί σε δύο ακόμα εκδόσεις, την FLM και την Laser SDB.

Η SDB Focused Lethality Munition (FLM) μπορεί να καταστρέψει στόχους με χαμηλές παράπλευρες απώλειες ενώ η Laser SDB δύναται να καταστρέψει στόχους εν κινήσει.

Τελικά συμπεράσματα

Γίνεται κατανοητό ότι η GLSDB αποτελεί ένα asset χαμηλού κόστους το οποίο μπορεί πραγματικά να «εκτοξεύσει» τις δυνατότητες των Ελληνικών Μ270 λόγω των χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν. Επομένως και δεδομένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει στην απόκτηση των «έξυπνων» αυτών πυρομαχικών.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα