Το FN FAL είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τυφέκια μάχης που έχει περάσει από τον Ελληνικό Στρατό έχοντας αποκτήσει πλέον ένα θρυλικό «στάτους». Αυτό προφανώς δεν περιορίζεται στα ελληνικά δεδομένα αλλά επεκτείνεται γενικά στην ιστορία του τυφεκίου, έχοντας χαρακτηριστεί ακόμα και ως το «δεξί χέρι του ελεύθερου κόσμου».
Η ανάπτυξη του FAL από την FN Herstal και η ιστορία του
Το FN FAL, ένα ακρωνύμιο του «Fusil Automatique Léger» στα γαλλικά, που σημαίνει «Ελαφρύ αυτόματο τυφέκιο», είναι ένα τυφέκιο μάχης που έχει χαράξει το όνομά του στα χρονικά της στρατιωτικής ιστορίας. Αναπτύχθηκε από την Βέλγικη εταιρεία όπλων Fabrique Nationale de Herstal ή εν συντομία FN Herstal.
Το FN FAL αναδείχτηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα από τα πιο εμβληματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα τουφέκια μάχης στον κόσμο. Η ιστορία του είναι γεμάτη από στοιχεία καινοτομίας, συμμετοχή σε συγκρούσεις και αντίκτυπου πέρα που δεν περιορίζεται μόνο στην χρήση του, καθιστώντας το αντικείμενο γοητείας όχι μόνο για τους ιστορικούς του στρατού αλλά και για τους λάτρεις των όπλων και προφανώς όσους το είχανε στα χέρια τους.
Η ανάπτυξη του FN FAL μπορεί να εντοπιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στη στρατιωτική σκέψη και τεχνολογία. Ο πόλεμος είχε δείξει την ανάγκη για πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά όπλα πεζικού, ιδιαίτερα στη σφαίρα των ημιαυτόματων και αυτόματων τυφεκίων. Η FN Herstal, ήδη γνωστή για τα πυροβόλα της όπλα, ξεκίνησε ένα έργο για την ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου μάχης που θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις εξελισσόμενες απαιτήσεις.
Η ανάπτυξη του FN FAL ήταν έργο του Dieudonné Saive, ένας πετυχημένες Βέλγος σχεδιαστής πυροβόλων όπλων που είχε εργαστεί στο παρελθόν στο πιστόλι Browning Hi-Power. Τα αρχικά σχέδια του Saive επηρεάστηκαν από τις προκλήσεις και τις εμπειρίες του πρόσφατου πολέμου, με έμφαση στην αξιοπιστία, την ευκολία χρήσης και την ευελιξία. Το τυφέκιο σχεδιάστηκε αρχικά για να χρησιμοποιεί το ενδιάμεσο φυσίγγιο Kurz 7,92×33 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε το γερμανικό StG 44 (Sturmgewehr), αλλά αυτό άλλαξε με την έλευση του ΝΑΤΟ και την τυποποίηση των πυρομαχικών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε δοκιμές για να επιλέξει ένα κοινό τυφέκιο μάχης και διαμέτρημα. Το FN FAL προσαρμόστηκε για να χρησιμοποιεί το νέο φυσίγγιο 7,62x51mm NATO, μια απόφαση που θα επηρέαζε σημαντικά το μέλλον του. Αν και το FN FAL δεν κέρδισε τις δοκιμές των ΗΠΑ, χάνοντας από το M14, κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών άλλων χωρών.
Ο τρόπος λειτουργίας του τυφεκίου
Το FN FAL μπορεί να βάλλει κατά ριπάς και ως ημι-αυτόματο. Η λειτουργία είναι με παλινδρόμηση των κινητών μερών με τη βοήθεια της πίεσης των αερίων και επαναφορά με τη βοήθεια ελατηρίου. Αυτός ο σχεδιασμός ήταν καινοτόμος για την εποχή του, προσφέροντας μια ισορροπία μεταξύ της στιβαρότητας που απαιτείται για την χρήση του ως αυτόματο και της ακρίβειας που απαιτείται για την ακριβή ημι-αυτόματη βολή.
Το τυφέκιο διέθετε μια αποσπώμενη γεμιστήρα 20 σφαιρών, η οποία είχε μεγάλη χωρητικότητα εκείνη την εποχή, επιτρέποντας στους στρατιώτες να βάλλουν για μεγαλύτερες περιόδους.
Μία από τις βασικές πτυχές του σχεδιασμού του FN FAL ήταν η προσαρμοστικότητά του. Το τουφέκι θα μπορούσε να διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους για να ταιριάζει σε διάφορους ρόλους στο πεδίο της μάχης.
Οι εκδόσεις του FN FAL
Μεταξύ των πιο κοινών και αξιοσημείωτων εκδόσεων είναι το FALO, μια έκδοση με βαριά κάννη σχεδιασμένη για συνεχή παροχή πυρών. Αυτή η παραλλαγή, που συχνά αναφέρεται ως “Heavy Barrel FAL” ή απλά “HB FAL”, προοριζόταν για χρήση σε ρόλο ελαφρού πολυβόλου. Είχε μια μακρύτερη και βαρύτερη κάννη, ένα δίποδο και μερικές φορές γεμιστήρα μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Οι βελτιωμένες ικανότητες του FALO το κατέστησαν ιδανικό για την παροχή πυρών υποστήριξης, διατηρώντας παράλληλα την κινητικότητα και την ευελιξία που προσφέρει το σχέδιο του FAL σε μεγάλο βαθμό.
Μια άλλη σημαντική έκδοση είναι το “Para FAL”, μια έκδοση αλεξιπτωτιστών που χαρακτηρίζεται από το αναδιπλούμενο κοντάκι και τη μικρότερη κάννη. Σχεδιασμένο για αερομεταφερόμενες δυνάμεις, το Para FAL προσέφερε μια πιο συμπαγή και εύκολα μεταφερόμενη επιλογή, διατηρώντας παράλληλα την ισχύ πυρός και την εμβέλεια του τυπικού FAL.
Αυτή η παραλλαγή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ειδικών δυνάμεων και των αερομεταφερόμενων μονάδων, καθώς παρείχε μια ισορροπία μεταξύ φορητότητας και αποτελεσματικότητας μάχης. Το πτυσσόμενο κοντάκι έκανε ευκολότερη τη μεταφορά κατά τη διάρκεια αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων και σε περιορισμένους χώρους, χωρίς να μειώνεται σημαντικά η απόδοση του τυφεκίου.
Αυτές οι δύο παραλλαγές, το FALO και το Para FAL, αποτελούν παράδειγμα της ευελιξίας του FN FAL και της ικανότητάς του να προσαρμόζεται σε διαφορετικές στρατιωτικές απαιτήσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την κατάστασή του ως θρυλικό τουφέκι μάχης. Εδώ πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός πως ακόμα και τώρα υπάρχουν νεότερες μετατροπές/αναβαθμίσεις του FAL που ενσωματώνουν σύγχρονα υλικά, οπτικά κ.α.
Το σημάδι στην ιστορία
Ο αντίκτυπος του FN FAL στη στρατιωτική ιστορία είναι βαθύς. Υιοθετήθηκε από περισσότερες από 90 χώρες κατά τη διάρκεια της ζωής του, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Το δεξί χέρι του ελεύθερου κόσμου». Αυτή η ευρεία υιοθέτηση μπορεί να αποδοθεί στην αξιοπιστία, την ευκολία συντήρησης και την προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά σενάρια μάχης.
Σε πολυάριθμες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το FN FAL απέδειξε την αξία του. Είδε εκτεταμένη χρήση στα χέρια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και άλλων δυνάμεων, βλέποντας μάχη σε συγκρούσεις όπως ο πόλεμος των Φώκλαντ, στην Ροδεσία και πολυάριθμες συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το FN FAL στον Ελληνικό Στρατό
Στον Ελληνικό Στρατό το FN FAL μπορούμε να πούμε ότι έγραψε «χρυσές σελίδες». Έπειτα από συμφωνία με την FN κατασκεύαζε τυφέκια μάχης FAL, Para FAL και FALO στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και στη ΠΥΡΚΑΛ. Τα FAL αν και στην αρχή εξόπλιζαν κυρίως τις Ειδικές Δυνάμεις μετέπειτα δόθηκαν και σε άλλες μονάδες, κυρίως στο Δ’ Σώμα Στρατού. Στον Ελληνικό Στρατό αρκετά συχνά αποκαλούταν απλώς “FN”.
Πλέον αν και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ακόμα αριθμό FN FAL διαθέσιμο, αυτά έχουν αντικατασταθεί από τα G3 και M4/M16 στην ενεργό υπηρεσία. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχοντας χειριστεί τόσο το FAL αλλά και το G3 συνεχίζουν να υποστηρίζουν όπως το πρώτο είναι συνολικά ανώτερο τυφέκιο μάχης, βέβαια αυτό είναι ένα debate που μάλλον δεν θα βγάλει νικητή.
Τα FAL βέβαια δεν έχουν εκλείψει εντελώς αφού χρησιμοποιούνται κυρίως από τα Σώματα Ασφαλείας ως βαρύς οπλισμός όταν αυτό απαιτείται. Ακόμα και αρκετά πρόσφατα έχουμε δει δυνάμεις του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. να χρησιμοποιούν το FAL σε καθημερινή βάση.
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση