Τα Ενεργά Συστήματα Προστασίας (ΕΣΠ / Active Protection Systems – APS) έχουν εμφανιστεί ως μια τεχνολογία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, ενισχύοντας τις αμυντικές ικανότητες των θωρακισμένων οχημάτων και έφερε επανάσταση τις ιδιότητες του σύγχρονου πολέμου.
Τα Ενεργά Συστήματα Προστασίας αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό άλμα στην προστασία των θωρακισμένων οχημάτων, προσφέροντας μια προληπτική και προσαρμοστική άμυνα έναντι μιας ευρείας γκάμας απειλών. Αυτό το άρθρο εξερευνά την ιστορία, την ανάπτυξη και τη χρήση των ΕΣΠ, υπογραμμίζοντας την επαναστατική τους επίδραση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναλύει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως ο Πόλεμος του Λιβάνου το 2006, οι συγκρούσεις στην Τσετσενία και τη Γεωργία και ο Ουκρανορωσικός πόλεμος του 2022, για να αποδείξει την ανάγκη για Ενεργά Συστήματα Προστασίας και τις πιθανές εφαρμογές τους.
Ιστορικό Υπόβαθρο
Η ανάπτυξη των ΕΣΠ μπορεί να ανιχνευθεί από το τέλος του 20ού αιώνα, όταν ο αυξανόμενος κίνδυνος των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων προκάλεσε την ανάπτυξη μέτρων προστασίας για τα θωρακισμένα οχήματα. Η εισαγωγή του συστήματος ΕΣΠ Drozd από τη Σοβιετική Ένωση γύρω στο 1977-1982, χρησιμοποιώντας ραντάρ για την ανίχνευση και την εξουδετέρωση των εχθρικών απειλών, αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνολογίας των ΕΣΠ.
Ιστορικά Γεγονότα που Καθόρισαν την Ανάπτυξη των APS:
Ο Πόλεμος του Λιβάνου (2006):
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006, οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν σημαντικές απειλές από αντιαρματικά όπλα, ιδίως τους κατευθυνόμενους πυραύλους. Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε την ευάλωτη φύση των κύριων αρμάτων μάχης (ΚΑΜ) απέναντι σε αυτού του είδους όπλα, οδηγώντας σε αναθεώρηση της προστασίας των θωρακισμένων οχημάτων και στην αναγνώριση της ανάγκης για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των ΕΣΠ.
Συγκρούσεις στην Τσετσενία και τη Γεωργία:
Στις συγκρούσεις στην Τσετσενία και τη Γεωργία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις με τα ΚΑΜ τους. Αυτές οι συγκρούσεις ανέδειξαν τα όρια της εξάρτησης από βαριά θωρακισμένα οχήματα σε ασύμμετρες συνθήκες ή σε αστικές πολεμικές ζώνες, όπου οι αντιαρματικοί πύραυλοι και άλλα αντιαρματικά όπλα τέθηκαν σε αποτελεσματική χρήση από τις εχθρικές δυνάμεις. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα ρωσικά ΚΑΜ υπογράμμισαν τη σημασία της ενσωμάτωσης προηγμένων αμυντικών συστημάτων όπως τα ΕΣΠ.
Ουκρανορωσικός πόλεμος του 2022 και ΕΣΠ:
Ο Ουκρανορωσικός πόλεμος του 2022 επισήμανε την ανάγκη για ΕΣΠ στο σύγχρονο πολεμικό πεδίο. Η σύγκρουση μαρτύρησε τη χρήση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων από τις ρωσικές & ουκρανικές δυνάμεις, αποτελώντας σημαντική απειλή για τα θωρακισμένα οχήματα και των 2 πλευρών. Τα ΕΣΠ θα μπορούσαν να παρέχουν στις επίγειες δυνάμεις αυξημένη προστασία ενάντια σε αυτές τις απειλές. Με την ανίχνευση και την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, τα συστήματα ΕΣΠ βελτιώνουν την επιβίωση των θωρακισμένων οχημάτων και συμβάλλουν στη μείωση των απωλειών στον πόλεμο.
Εξέλιξη της Τεχνολογίας των Ενεργών Συστημάτων Προστασίας (ΕΣΠ):
Πρώτη Γενιά APS
Η πρώτη γενιά των ΕΣΠ επικεντρώθηκε σε εκτοξευτές που χρησιμοποιούσαν εκρηκτικά ή βλήματα για να καταστρέψουν ή να αποκρούσουν τις απειλές. Συστήματα όπως το Σοβιετικό drozd απέδειξαν την εντυπωσιακή τους αποτελεσματικότητα κατά των αντιαρματικών πυραύλων και των ρουκετοβόλων χειρός (RPGs)εκείνης της εποχής. Ωστόσο, αυτά τα αρχικά συστήματα αντιμετώπιζαν προκλήσεις στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση πολλαπλών και ταυτόχρονων απειλών.
Δεύτερη Γενιά APS
Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία της πρώτης γενιάς, η δεύτερη γενιά ΕΣΠ εισήγαγε επιπλέον συστήματα τύπου Soft-kill. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν διάφορα αντιμέτρα, όπως προπέτασμα καπνού, λέιζερ dazzlers ( όπως shtora-1) και παρεμβολές (jamming) ραδιοσυχνοτήτων, για να διαταράξουν ή να παραπλανήσουν (confuse and divert) τα συστήματα καθοδήγησης των αντιαρματικών πυραύλων. Παραδείγματα αυτής της γενιάς είναι το αμερικανικό Quick Kill και το ισραηλινό Iron Fist, τα οποία ενίσχυσαν την επιβιωσημότητα του οχήματος παρεμβάλλοντας τα συστήματα καθοδήγησης των αντιαρματικών πυραύλων.
Τρίτη Γενιά APS
Η τρίτη γενιά των ΕΣΠ στοχεύει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των προηγούμενων γενεών επιλύοντας τα προβλήματα που είχαν. Αυτά τα προηγμένα συστήματα συνδυάζουν τη χρήση hard και soft-kill συστημάτων, χρησιμοποιώντας αισθητήρες, αλγόριθμους και γρήγορες αντιδράσεις για την εξουδετέρωση των απειλών. Παραδείγματα τρίτης γενιάς ΕΣΠ είναι το ρωσικό Afganit και το ισραηλινό Trophy-APS-MV, που αναπτύσσονται για να προσφέρουν βελτιωμένη ανίχνευση, παρακολούθηση και εξουδετέρωση των απειλών.
Ενεργά Συστήματα Προστασίας (Τύποι):
Aspis NG Top Attack Ενεργό Σύστημα Προστασίας
Το Aspis NG είναι ένα ενεργό σύστημα προστασίας κατά των επιθέσεων από το πάνω μέρος (top side attack), αναπτυγμένο από την ελληνική εταιρεία EODH. Είναι σχεδιασμένο ως ένα σετ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4. Το σύστημα Aspis NG ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες των αρμάτων Leopard 2A4 ενσωματώνοντας αισθητήρες, ένα ανανεωμένο Σύστημα Ελέγχου Πυρός και συστήματα ανίχνευσης και απόκρουσης των απειλών. Επικεντρώνεται ειδικά στην αντιμετώπιση απειλών από πάνω(top side), συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων. Με την ανίχνευση και την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, το σύστημα Aspis NG βελτιώνει την επιβίωση των αρμάτων Leopard 2A4, παρέχοντας ενισχυμένη προστασία έναντι των προκλήσεων του σύγχρονου πεδίου μάχης.
Σύστημα Ενεργού Προστασίας Trophy
Το σύστημα Ενεργού Προστασίας Trophy, αναπτυγμένο από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ΕΣΠ. Χρησιμοποιεί τόσο hardkill όσο και soft-kill τεχνολογίες για την ανίχνευση και εξουδετέρωση των απειλών. Το Trophy χρησιμοποιεί ραντάρ και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες για την ανίχνευση και παρακολούθηση εισερχόμενων πυραύλων, ακολουθούμενη από την εκτόξευση ενός βλήματος του ΕΣΠ για να παρεμποδίσει και να καταστρέψει την απειλή πριν φθάσει στο προστατευμένο όχημα. Το Trophy έχει ενσωματωθεί με επιτυχία σε διάφορα θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αρμάτων Merkava , των αμερικανικών αρμάτων Abrams & των Γερμανικών Leopard 2.
Σύστημα Ενεργού Προστασίας Afghanit
Το σύστημα Ενεργού Προστασίας Afghanit, αναπτυγμένο από τη Ρωσία, είναι ένα σύστημα τρίτης γενιάς σχεδιασμένο για τη χρήση στην τελευταία γενιά των θωρακισμένων οχημάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου άρματος μάχης T-14 Armata. Το Afghanit συνδυάζει ραντάρ, υπέρυθρους και οπτικούς αισθητήρες για την ανίχνευση και παρακολούθηση των απειλών. Χρησιμοποιεί hard-kill και soft-kill ικανότητες για την εξουδετέρωση των απειλών μέσω γρήγορων αντιδράσεων, χρήση βλημάτων του ΕΣΠ και αντιμέτρων όπως χρήση καπνού.
Σύστημα Ενεργού Προστασίας Iron Fist
Το σύστημα Ενεργού Προστασίας Iron Fist, αναπτυγμένο πάλι από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, είναι ένα προηγμένο σύστημα σχεδιασμένο για την προστασία θωρακισμένων οχημάτων από αντιαρματικούς πυραύλους και RPGs. Το Iron Fist χρησιμοποιεί ραντάρ για την ανίχνευση και παρακολούθηση των απειλών και αντιδρά με αμυντικά μέτρα για να αποτρέψει την επίθεση στο όχημα.
Συμπέρασμα
Τα Ενεργά Συστήματα Προστασίας έχουν επαναστατήσει σχετικά με την προστασία των θωρακισμένων οχημάτων, προσφέροντας αναπληρωματική και προσαρμοστική άμυνα έναντι των απειλών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν περισσότερες και αποτελεσματικότερες εκδοχές των ΕΣΠ, προσφέροντας στις πλατφόρμες που το χρησιμοποιούν ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο πολεμικό χώρο.
Ιωάννης Κ.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.