Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

BMP-3: Το ΤΟΜΑ της Εθνικής Φρουράς

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Από το 1995 η Εθνική Φρουρά επιχειρεί με συνολικά 43 Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3, που παρά την ηλικία τους εξακολουθούν να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα και σημαντική ισχύ πυρός για την άμυνα των δυνάμεων του νησιού.

Το BMP-3, τα αρχικά του «Boevaya Mashina Pekhoty» (“όχημα μάχης πεζικού”), αντιπροσωπεύει την κορυφή της σοβιετικής και ρωσικής μηχανικής στα οχήματα μάχης πεζικού. Ως διάδοχος των BMP-1 και BMP-2, το BMP-3 διαθέτει ως ΤΟΜΑ μια σειρά αρκετά ικανών χαρακτηριστικών, όπως ισχυρό οπλισμό, προηγμένα οπτικά και εξαιρετική κινητικότητα.

Με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες που αναφέρουν την σταδιακή αντικατάσταση εντός 5ετίας των Ρωσικών όπλων της Εθνικής Φρουράς, δεν θα μπορούσαμε να μην γράψουμε αυτό το άρθρο.

Ιστορία

Η ανάπτυξη του BMP-3, που χαρακτηρίζεται και ως Obyekt 688M, έχει τις ρίζες του στο πρωτότυπο του ελαφρού τανκ Obyekt 685 του 1975, με ένα πυροβόλο 2A48-1 των 100 mm. Το Kurganmashzavod αποτέλεσε το κύριο εργοστάσιο παραγωγής του BMP-3, αν και ορισμένες εκδόσεις κατασκευάζονται από το εργοστάσιο Rubtsovsk (RMZ). Σε όλο τον κύκλο παραγωγής του, το BMP-3 έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις, με περισσότερες από 1.500 σχεδιαστικές τροποποιήσεις να έχουν ενσωματωθεί στο όχημα. Ο αριθμός των BMP-3 που έχουν κατασκευαστεί ξεπερνάει τα 2000.

Οπλισμός

Το BMP-3 διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός, με έναν πυργίσκο εξοπλισμένο με όπλο χαμηλής ταχύτητας 2A70 των 100 mm και μπορεί να εμπλέξει στόχους είτε με βλήματα 3UOF HE-FRAG είτε με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους 3UBK10-3 γνωστούς και ως 9M117 ή κατά το NATO AT-10 που διαθέτει η έκδοση της Εθνικής Φρουράς. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ενσωματώνοντας διάφορα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση της απόδοσης.

Το πυροβόλο 2A70 του BMP-3 διαθέτει εμβέλεια έως και 4.000 μέτρα και χρησιμοποιώντας μια μειωμένη εκρηκτική γόμωση, η κάννη ωθεί το βλήμα 9M117 με ταχύτητα περίπου 400-500 m/s (1.300-1.600 ft/s) κατά την έξοδο του.

Καθώς το βλήμα ξεκινά για να πλήξει το εχθρικό όχημα/στόχο, ένα μικρό προστατευτικό κάλυμμα αποσυνδέεται και περίπου 1,5 δευτερόλεπτο μετά την εκτόξευση του βλήματος, ο κινητήρας του πυραύλου εκκινεί, διατηρώντας την καύση για διάρκεια 6 δευτερολέπτων.

Με χωρητικότητα γεμιστήρα 40 βλημάτων (συνολικά) των 100 mm και 8 πυραύλων ATGM, διαθέτει τα απαραίτητα πυρομαχικά για συνεχόμενες εμπλοκές. Ο πυργίσκος φιλοξενεί επίσης ένα αυτόματο πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας 2A72 30 mm με 500 βλήματα και ένα πολυβόλο PKT 7,62 mm με δυνατότητα 2.000 βολών, παρέχοντας αποτελεσματική υποστήριξη έναντι διαφόρων απειλών.

Τα συστήματα του συμβάλλουν στην ακρίβεια και την ευελιξία του στο πεδίο της μάχης. Το σύστημα 2K23, ενσωματωμένο στον πυργίσκο, περιλαμβάνει έναν αυτόματο φορτωτή με 22 βλήματα (τα υπόλοιπα 18 βρίσκονται σε αποθήκευση), έναν βαλλιστικό υπολογιστή (1V539), ένα σύστημα σταθεροποίησης (2E52-2), ένα αποστασιόμετρο λέιζερ (1D16-3) και πολλαπλά οπτικά σκοπευτικά. Το BMP-3 επιτρέπει την μέγιστη εμπλοκή στόχων έως 5.000–6.000 μέτρα χρησιμοποιώντας τους πυραύλους ATGM 9K116-3 “Basnya”. Επιπλέον, το όχημα μπορεί να εμπλέκει αποτελεσματικά στόχους ενώ βρίσκεται εν κινήσει.

Διάταξη και κινητήρας BMP-3

Με τον κινητήρα να βρίσκεται στην πίσω δεξιά πλευρά, απέναντι από τη συμβατική μπροστινή τοποθέτηση, ο οδηγός καταλαμβάνει το μπροστινό κύτος μαζί με δύο πεζούς. Το πίσω διαμέρισμα φιλοξενεί τους υπόλοιπους πέντε πεζούς. Το BMP-3 τροφοδοτείται από έναν κινητήρα ντίζελ UTD-29M, ο οποίος παράγει 500 ίππους.

Αυτός ο κινητήρας επιτρέπει στο όχημα να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 72 χιλιομέτρων ανά ώρα σε δρόμους, 45 χιλιόμετρα ανά ώρα εκτός δρόμου και 10 χιλιόμετρα ανα ώρα σε νερό. Το ΤΟΜΑ διαθέτει αυτονομία καυσίμου περίπου 600 χιλιομέτρων.

Ζυγίζει περίπου 18,7 τόνους. Έχει μήκος περίπου 7,14 μέτρα, πλάτος 3,2 μέτρα και ύψος 2,4 μέτρα και διαθέτει σύστημα ανάρτησης κατάλληλο και για το πιο δύσκολο έδαφος.

Θωράκιση

Το όχημα διαθέτει θωράκιση από κράμα αλουμινίου και χάλυβα, που το βοηθά στην προστασία από εχθρικές επιθέσεις. Η μπροστινή θωράκιση έχει πάχος περίπου 35 χιλιοστά. Η αυτοσφραγιζόμενη δεξαμενή καυσίμου, στρατηγικά τοποθετημένη πίσω από την μπροστινή θωράκιση, μετριάζει τον κίνδυνο ζημιάς από κεφαλές υψηλής εκρηκτικής γόμωσης και διάφορα βλήματα.

BMP-3 PHOTO By Vitaly Kuzmin CC BY-NC-ND 4.0 (https://www.vitalykuzmin.net)

Το BMP-3 είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αμυντικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας γεννήτριας καπνού (smoke screen), ενός ανιχνευτή χημικών παραγόντων, ενός συστήματος φιλτραρίσματος FVU και έξι εκτοξευτών χειροβομβίδων καπνού 902V “Tucha-2” 81 mm.

Οι βελτιώσεις στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα κιτ εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA), όπως το Kaktus ERA. Αυτά τα κιτ παρέχουν αυξημένη προστασία, με ελάχιστη ακουστική και κινητική αντίδραση κατά την έκρηξη. Πρόσθετα πλαϊνά πλακίδια θωράκισης, ικανά να αντιστέκονται σε πυρομαχικά διατρητικής θωράκισης διαμετρήματος 0,50, ενισχύουν περαιτέρω τις δυνατότητες του.

Το BMP-3 στο πεδίο της μάχης

Το Ρωσικό αυτό ΤΟΜΑ έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορους πολέμους και συγκρούσεις, όπως ο Πρώτος και ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας, ο Εμφύλιος Πόλεμος της Υεμένης, η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) το 2020 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Στις μάχες της Ουκρανίας φάνηκε να μην έχουν επαρκή προστασία στον πύργο και δεν φαίνεται να προφυλάσσουν σε μεγάλο βαθμό το πλήρωμα του οχήματος αλλά ακόμα τα δεδομένα είναι πολύ πρόσφατα για να εξαχθεί σωστό συμπέρασμα για τα οχήματα της Εθνικής Φρουράς.

Συμπέρασμα

Το BMP-3 διαθέτει έναν ισχυρό συνδυασμό ισχύος πυρός, κινητικότητας και προστασίας. Ως «σύγχρονο» τεθωρακισμένο όχημα μάχης, συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς σε συνδιασμό με τα άρματα μάχης T-80U.

Συνοπτική παρουσίαση του άρθρου μέσω ερωτοαπαντήσεων

BMP-3: Το ΤΟΜΑ της Εθνικής Φρουράς
BMP-3 PHOTO By Vitaly Kuzmin CC BY-NC-ND 4.0 (https://www.vitalykuzmin.net)

Τι είναι το BMP-3;

Το BMP-3 σημαίνει “Boevaya Mashina Pekhoty”, που μεταφράζεται σε “όχημα μάχης πεζικού” ή αλλιώς ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο όχημα μάχης).

Ποια είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά του BMP-3;

Το BMP-3 έχει πολλά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως ισχυρό οπλισμό, προηγμένα οπτικά και εξαιρετική κινητικότητα.

Πόσα οχήματα BMP-3 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία με την Εθνική Φρουρά;

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει σήμερα συνολικά 43 οχήματα μάχης πεζικού BMP-3.

Πού κατασκευάστηκε το BMP-3;

Η εγκατάσταση παραγωγής για το BMP-3 είναι το Kurganmashzavod, αν και ορισμένες εκδόσεις κατασκευάζονται από το εργοστάσιο Rubtsovsk (RMZ).

Τι τύπο οπλισμού διαθέτει το BMP-3;

Διαθέτει ένα πυροβόλο 100mm 2A70 και ένα αυτόματο πυροβόλο των 30mm 2A72.

Διαθέτει και η Ελλάδα ΤΟΜΑ τύπου BMP-3;

Όχι, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία.

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Γρήγορη πλοήγηση

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα