Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα στον χώρο της αντιαρματικής άμυνας είναι το AT-1K Raybolt, το οποίο αντιπροσωπεύει την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειώσει η νότια Κορέα στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια.
Το AT-1K σχεδιάστηκε το 2007 από την εταιρεία LIG Nex1 προκειμένου να αντικατασταθεί το σύνολο των παλαιών αντιαρματικών πυραύλων TOW και κάποια αντιαρματικά πυροβόλα, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της νότιας Κορέας αναζητούσε ένα νέο όπλο κατά των αρμάτων της βόρειας Κορέας.
Επιχειρισιακή λειτουργία
Το AT-1K Raybolt είναι ένας αντιαρματικός πύραυλος τρίτης γενιάς με αυξημένες επιχειρισιακές δυνατότητες, όπως οι λειτουργίες επίθεσης “Τop-Attack” και “Direct-Attack”. Στην πρώτη περίπτωση, όπως φανερώνεται και από το όνομα, ο πύραυλος μπορεί να πλήξει εχθρικά άρματα από ψηλά, όπου η θωράκιση του πύργου είναι λιγότερο ενισχυμένη, ενώ άλλη περίπτωση, δύναται να χτυπήσει άρματα και οχήματα που είναι ακίνητα, εν κινήσει αλλά και πίσω από πιθανά εμπόδια.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το αντιαρματικό σύστημα ΑΤ-1Κ έχει συνολικό βάρος 20 κιλών και μπορεί να μεταφερθεί από έναν χειριστή ή να εξοπλίσει ένα όχημα ή ελικόπτερο.
Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχους σε εμβέλεια 2,5 χιλιομέτρων και διαθέτει μια κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, ικανή να διαπεράσει 900mm θωράκισης. Ένα ακόμα σημαντικό του χαρακτηριστικό του αποτελεί ο αισθητήρας υπερύθρων που ενσωματώνει, ο οποίος επιτρέπει στον χειριστή να εντοπίσει στόχους και να τους πλήξει με την μέθοδο Fire-and-Forget καθώς ο πύραυλος δεν χρειάζεται περαιτέρω καθοδήγηση. Τέλος, η τιμή του υπολογίζεται γύρω στα 77.000 δολλάρια το βλήμα.
Χρήστες
Τα τελευταία χρόνια η νότια Κορέα έχει καταφέρει να εξάγει το AT-1K σε τρεις χώρες, την Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα ωστόσο με ανεπίσημες πληροφορίες, χώρες της νοτίου Αμερικής έχουν επίσης εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον για το εν λόγω όπλο.
Το AT-1K στο πεδίο της μάχης
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΑΤ-1Κ έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις στο προσωπικό που το έχει χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, το αντιαρματικό αυτό όπλο χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2020 αλλά έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και για πλήγματα στις δυνάμεις των Χούθι από τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Συνοψίζοντας
Το ΑΤ-1Κ αποτελεί ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού για σύγχρονα αντιαρματικά όπλα. Η σχετικά χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την υψηλή του ακρίβεια το αναδεικνύει σε μια ελκυστική λύση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της νότιας Κορέας.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.