Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ASRAD HELLAS: Το V-SHORAD αντιαεροπορικό του Ελληνικού Στρατού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μία από τις μορφές κατά τις οποίες οι FIM-92 Stinger «υπηρετούν» στον Ελληνικό Στρατό είναι ως μέρος του αντιαεροπορικού ASRAD HELLAS. Με βάση το Γερμανικό LeFlaSys (ASRAD) αλλά τροποποιημένο για να ικανοποιεί τις Ελληνικές ανάγκες, το ASRAD HELLAS είναι ένα από τα 3 (TOR-M1, OSA-AK) αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα αυτή την στιγμή στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Το LeFlaSys (ASRAD)

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 με αρχές της δεκαετίας του ΄2000 ο Γερμανικός Στρατός είχε την ανάγκη για ένα ελαφρύ αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη σε μεγάλο αριθμό πιθανών στόχων, από κέντρα διοίκησης και άλλες εγκαταστάσεις μέχρι και σε στρατεύματα εν κινήσει.

ASRAD HELLAS: Το V-SHORAD αντιαεροπορικό του Ελληνικού Στρατού
Photo By Boevaya mashina – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67348361

Αυτό το σύστημα ήρθε με την μορφή του LeFlaSys (ASRAD) το οποίο χρησιμοποιούσε ως φορέα το ελαφρύ θωρακισμένο όχημα Wiesel. Εκτός της Γερμανίας, χώρες όπως η Φιλανδία και η Σουηδία έδειξαν επίσης ενδιαφέρον στο σύστημα το οποίο οδήγησε στην περαιτέρω εξέλιξή του και ASRAD-R και Ozelot.

Η Φινλανδία αγόρασε το ASRAD-R εξοπλισμένο με RBS-70 ενώ η Ελλάδα προχώρησε στην αγορά του ASRAD HELLAS εξοπλισμένο με FIM-92 Stinger.

Η ελληνική αγορά και το ASRAD HELLAS στον Ελληνικό Στρατό

Η επιλογή του συστήματος έγινε αρκετά νωρίς, στα μέσα του 2000, με την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να κάνει λόγο για 54 αντιαεροπορικά συστήματα με το κόστος για αυτά να ανέρχεται στα 134.000.000 ευρώ. Η κυριότερη αλλαγή που έγινε στο σύστημα είναι μάλλον η αλλαγή του φορέα αφού αντί για το Wiesel επιλέχθηκε τελικά το Humvee M1097A2.

Για τον οπλισμό των ASRAD HELLAS υπογράφηκε ξεχωριστή συμφωνία ύψους 47.500.000 δολαρίων για την αγορά 432 βλημάτων FIM-92 Stinger. Ο εκτοξευτής διαθέτει 4 βλήματα ενώ άλλα 4 μπορούν να αποθηκευτούν ως εφεδρικά. Με την χρήση βλημάτων FIM-92C, μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

ASRAD HELLAS: Το V-SHORAD αντιαεροπορικό του Ελληνικού Στρατού - NEMESIS HD
Photo by army.gr

Για την λειτουργία του συστήματος απαιτούνται 2 άτομα, μπορεί να μεταφερθεί από ελικόπτερο CH-47 Chinook ενώ θεωρείται κατάλληλο για επιχειρήσεις ακόμα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ανάγλυφο.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει FLIR με θερμική κάμερα δεύτερης γενιάς, αποστασιόμετρο laser, INS, GPS, κάμερα ημέρας ενώ υπάρχει και διασύνδεση με εξωτερικό ραντάρ αλλά και στο δίκτυο ελέγχου, διοικήσης, επικοινωνιών και πληροφοριών (C3I). Μπορεί να εμπλέξει στόχους τόσο εν κινήσει αλλά και σταθερό, κατά την οποία φάση είναι δυνατός ο χειρισμός του οπλικού συστήματος από απόσταση 100 μέτρων.

Διαβάστε επίσης για το παρόμοιο AN/TWQ-1 Avenger των ΗΠΑ

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα