Σε τροχιά σημαντικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής της ισχύος βρίσκεται η Κύπρος, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, η Λευκωσία διεξάγει προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το Παρίσι για την απόκτηση 180 σύγχρονων θωρακισμένων οχημάτων. Η κίνηση αυτή, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, αφορά την προμήθεια οχημάτων τύπου Griffon και Serval, καθώς και την αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού.


Το περιεχόμενο της πιθανής συμφωνίας
Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει την αγορά περίπου 80 οχημάτων Griffon και 100 οχημάτων Serval από γαλλική κρατική εταιρεία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μέρος αυτών των οχημάτων αναμένεται να φέρει αντιαρματικούς πυραύλους, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ξηράς.
Η πιθανή αυτή σύμβαση φέρεται να συνδέεται άμεσα με το ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE, αναδεικνύοντας τη στρατηγική επιλογή της Κύπρου για στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους στον τομέα της ασφάλειας.
Αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου VAB
Πέραν της απόκτησης νέων μονάδων, οι διαβουλεύσεις επεκτείνονται και στον εκσυγχρονισμό των μέσων που ήδη διαθέτει η Εθνική Φρουρά. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλη γαλλική εταιρεία για την αναβάθμιση περίπου 80 τεθωρακισμένων οχημάτων VAB, τα οποία διαθέτει.
Αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις
Παρά τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Λευκωσία δεν έχει προβεί ακόμα σε επίσημη τοποθέτηση. Το δημοσίευμα της La Tribune επισημαίνει ότι ο φάκελος παραμένει ανοιχτός, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ή υπογραφεί η τελική σύμβαση. Η εξέλιξη αυτή παρακολουθείται στενά, καθώς σηματοδοτεί μια νέα φάση στις αμυντικές σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.





